Zsidó színházi találkozó a Merlinben

 

Forrás: MNO

Első alkalommal rendezik meg a budapesti Merlin Színházban a Gólem Fesztivált, a zsidó színházak nemzetközi találkozóját október 12. és 14. között – közölték a szervezők kedden.

Az írásos tájékoztató szerint a háromnapos rendezvényen a Bukaresti Állami Zsidó Színház, az Osztrák Zsidó Színház, az izraeli Be Beautiful Cabaret társulata, valamint a budapesti Gólem Színház vesz részt. A rendezvényen húsz programot kínálnak, köztük nyolc színházi előadást mutatnak be.

A tájékoztatás szerint a darabokat jiddisül, héberül vagy a századforduló pesti zsidó kabaréjának nyelvén játsszák. A szervezők szándéka szerint a rendezvény betekintést ad a nemzetközi színházi élet Magyarországon még soha nem látott alkotásaiba. „Megmutatjuk magunkat, így lehet majd véleményt alkotni rólunk, az előadásokról, de leginkább arról, hogy az elmúlt pár ezer évet ki, miként hasznosítja 2007-ben” – olvasható a fesztiválról készült összegzésben.

A színházi programokat koncertek, felolvasó színház, fotókiállítás, sólet party, közönségtalálkozók és kerekasztal- beszélgetések egészítik ki.

A fesztivált szervező Gólem Színház 2005 májusában alakult. Az közlemény szerint a „Gólem egyik legfőbb célja az ország első, és mindeddig egyetlen professzionális zsidó színházi alkotóműhelyeként, hogy magas szintű művészi produkciók bemutatásával, valamint egyéb, a színházművészethez kapcsolódó szolgáltatásai révén képviselje hazánk és a szélesebb értelemben vett zsidóság kulturális értékeit, és szerepet vállaljon Magyarország nemzetközi kulturális együttműködéseinek kiépítésében, bővítésében”.

(MTI)

Comments are closed.

Comments are closed.