Zsidó Nyári Fesztivál

 

Film program 2006.

Filmnapok

2006. szeptember 1-4.

Örökmozgó Filmmúzeum

1073 Budapest, Erzsébet krt. 39.

Az évenként megrendezett muvészeti fesztivál egyik állandó és kiemelkedo programja az Örökmozgó Filmmúzeum filmsorozata. Az idén három filmet mutatnak be, amelyek középpontjában a zsidó diaszpóra, a kivándorlás, az új identitás keresése áll. Az Utazás Jeruzsálembe két német zsidó gyermek Bulgáriába való menekülésérol és túlélésérol szól a második világháború idején. Az Ogyessza! Ogyessza! az egykori ogyesszai zsidó közösség tagjainak drámai élettörténetét követi nyomon a mai New York-ba és Izraelbe. Az Élj és légy azzá szintén diszpóra történet. Ebben a filmben – amely az Életvonat rendezojének, Radu Mihailenau-nak az alkotása – egy etiópiai mama úgy menti meg fiát a szudáni menekülttáborból, hogy azt állítja, a fiú zsidó, azaz falasa, s így sikerül Izraelbe menekítenie.

program:

Urlicht, magyar kisjátékfilm,

2005, r: Groó Diana, 15 perc 2006. szeptember 1. péntek, 18.30

2006. szeptember 3. vasárnap, 20.30

Egy huszonéves lány, Adél nem mer vonatra szállni. Álmában megjelenik nagynénje Mally néni, aki egy békebeli utazásra invitálja a lányt.

Örökre a tiéd (Forever yours), norvég, 2005, r: Monica Csango, 56 perc

1943-ban egy férfi nem tér vissza a munkaszolgálatból. Felesége Magda, aki gyermeket vár, egyedül marad. Fájdalmában egész életén át megoriz minden emléket, fotót szeretett férjérol. Unokája, a film rendezoje, évtizedekkel késobb felfedezni véli nagyapját egy fotón, amely Bombayban készült és azt bizonyítja, hogy a nagyapa nem halt meg. Elindul felderíteni az igazságot, útja során régen orzött családi titkokra derül fény…

Díjak: Oszló, legjobb dokumentumfilm; Amszterdam; közönségdíj

Köszönet a Norvég Filmintézetnek, hogy lehetové tette a film bemutatását.

Odessza! Odessza!

(Odessa! Odessa!)

francia-izraeli, 2005, r: Michale Boganim, 102 perc 2006. szeptember 3. vasárnap, 18.30

2006. szeptember 1. péntek, 20.30

A film Odesszából indul, majd New Yorkon és Izraelen át ismét Odesszába kanyarodunk vissza. A rendezo az identitás, az ?otthon” jelentését járja körül orosz zsidók három különbözo országban élo közössége körében. Számukra Odessza egy soha vissza nem téro világ metaforája, a vágyakozás tárgya. Nosztalgikus álmok egy eltunt világról, vallomások a vándorlásról, a diaszpóra-létrol, a soha meg nem érkezésrol, az otthont nem lelokrol. Miként az egyik szereplo megfogalmazza: ?Odesszában zsidók voltunk, Izraelben oroszok”.

Díjak: Jeruzsálem, a legjobb rendezés díja; Berlin, CICAE-díj; Sudance, nagydíj; Párizs, Louis Marcorelles díj

Utazás Jeruzsálembe

(Journey to Jerusalem),

2003, bolgár-német, r: Ivan Nichev, 112 perc 2006. szeptember 2. szombat, 18.30

1942-ben egy nyolc és egy négy éves német-zsidó gyereket nagybátyjuk Palesztinába akar menekíteni a hitleri terror elol. A nagybácsi váratlan halála miatt azonban a gyermekek teljesen egyedül maradnak pénz, nyelvtudás nélkül egy ismeretlen városban, Szófiában. Az önzetlen segítség – a csoda – azonban nem várat magára. Ismeretlen emberek kézrol kézre adják a gyerekeket, akik végül eljutnak Jeruzsálembe. Történet a bolgárok humanitásáról, akik ötvenezer Bulgáriában élo zsidót mentettek meg a biztos halál elol.

Live and Become (Va, Vis et Deviens),

francia-izraeli, 2005, r: Radu Mihailenau, 140 perc 2006. szeptember 2. szombat, 20.30

Az Életvonat rendezojének legújabb filmje. 1984-ben többszázezer afrikait zárnak szudáni menekült táborokba. Izrael és Amerika közös akciót hajt végre: a menekült táborban élo etiópiai zsidókat Izraelbe menekítik. Egy keresztény anya nem akarja, hogy fia nyomorult tábori körülmények között nevelkedjen. Azt mondja kilenc éves fiáról, hogy árva és zsidó származású. A gyereket Izraelbe viszik, ahol egy Tel-Avivban élo szefárd család örökbe fogadja. A fiú élete tele rettegéssel, fél, hogy kiderül az igazság:sem nem árva, sem nem falasa, csak egy egyszeru afrikai. Eközben egyetlen pillanatra sem feledkezik meg édesanyjáról, aki titokban abban reménykedik Afrikában, hogy egyszer még újra láthatja fiát.

Díjak: Berlin, közönségdíj, Európai Filmdíj, Ökumenikus díj.

Köszönet az Odeon Art Videonak (1136 Budapest, Hollán Erno utca 7.), hogy lehetové tette a film bemutatását.

1984.

Örökre a tiéd (Forever yours),

norvég, 2005, r: Monica Csango, 56 perc

2006. szeptember 3. vasárnap, 20.30

Webcím: www.jewishfestival.hu/

Bálint Ház

Comments are closed.

Comments are closed.