Wim Wenders: Berlin felett az ég

 

Forrás: Bálint Ház

2008-01-31 18:00

Tizenévesek mozi klubja jobbnál jobb filmekkel. Hónapról hónapra meghatározott tematika szerint válogatja a filmeket és a beszélgetéseket vezeti Baliga Judit és Szilágyi Sára, a klub vezetői.

Városok Világa

Ebben a hónapban olyan városokba látogatunk el, amelyek vonzották a filmkészítőket. Egy-egy történeten keresztül megismerhetjük a városok hangulatát, szívverését és azokat a helyeket, amik mára talán már kultusszá váltak. Listánkon megtalálható az általatok is jól ismert, de állandóan változó Budapest, a híres és varázslatos Krakkó, Rio de Janeiro szegénynegyede és egy történelmi választópont, a kettészakadt Berlin.

Wim Wenders – Berlin felett az ég

(Der Himmel über Berlin)

“Történetem hősei angyalok. Igen, munkanélküli őrangyalok, akik a háború befejezése óta Berlinben tevékenykednek, ahogy az Úristen így hátrahagyta őket. Azután egy szép napon az egyik angyal szerelmes lesz. Találkozik egy trapézművésznővel, aki cirkuszban lép fel, angyalszárnyacskákkal a ruháján. Ezt nagyon mulatságosnak találja, és nagyon tetszik neki ez a lány. De ahhoz, hogy beleszerethessen, halandóvá kell válnia, mint minden földi lénynek. Nehéz elhatározás előtt áll…”

(Wim Wenders)

A nyolcvanas évek közepén még kettészakított Berlinben játszódó – cannes-i rendezői díjjal kitüntetett – film az évtized iskolateremtő alkotásává vált.

német-francia filmdráma, 130 perc, 1987

rendező: Wim Wenders

forgatókönyvíró: Peter Handke, Wim Wenders

zeneszerző: Jürgen Knieper

operatőr: Henri Alekan

jelmeztervező: Monika Jacobs

producer: Anatole Dauman, Wim Wenders

látványtervező: Heidi Lüdi

vágó: Peter Przygodda

szereplő(k):

Bruno Ganz (Damiel) Otto Sander (Cassiel) Peter Falk (önmaga) Solveig Dommartin (Marion) Curt Bois (Homer)

Comments are closed.

Comments are closed.