Tubisvát a Dózerfesztiválon

 

Forrás: kultura.hu

A Tubisvát, azaz a Fák Újéve alkalmából nagyszabású kulturális fesztiválra kerül sor január 19-én a lebontásra váró Kultiplexben. Tatár György filozofál, az Akkezdet Phiai és az Emunah pedig rappel.

Akkezdet Phiai

Abban az órában, mikor az Örökkévaló megteremtette az első embert, megmutatta neki az Édenkertet, és azt mondta: mindent, mit teremtettem, érted teremtettem. Ígérd meg, hogy nem rontod, és nem szárítod ki világomat, mert ha tönkre teszed, nincs, ki megjavítsa neked.

(Kohelet Rabba – ősi zsidó forrás).

Tubisvát héberül egyszerűen annyit jelent: svát hó 15-ik napja. Az ókorban erre a napra gyűjtötték össze az az évi termés egy tizedét, s jeruzsálemi Templomban felajánlották az Örökkévalónak, az Örökkévaló papjainak, valamint a rászorulóknak és szegényeknek.

Mára világszerte és a Marom Budapest zsidó civil szervezet jóvoltából Magyarországon is a Tubisvát, azaz a Fák Újéve gyakorlatilag a „Zsidóság Föld Napjává” vált, ilyenkor szokás fát ültetni, a legkülönfélébb környezetvédelmi munkákat elvégezni, keresve a lehetőséget annak kifejezésére, hogy a zsidóság ősidők óta kiemelt elkötelezettséget érez a Föld megóvása iránt.

Ebből az alkalomból idén is nagyszabású kulturális fesztiválra kerül sor január 19-én a lebontásra váró Kultiplexben. A sokszínű program keretében Tatár György filozófus a Teremtés mint katasztrófa címmel tart előadást, a középkori zsidó „világ megjobbítás” kabalista elméleteiről.

Az este zenei kínálata is igazi kuriózumokat tartogat, a zsidóságra is sajátos módon reflektáló Akkezdet Phiai, underground rap formációja után az angol Emunah lép színpadra. A zenekar két éve alakult a londoni multikulturális zenei élet sajátos formációjaként, hiszen tagjai között tudhat zsidó, palesztin, pakisztáni és orosz származású zenészeket. Produkciójuk különlegességét azonban nemcsak a különböző országok zenei hagyományának feldolgozása adja, hanem a legújabb zenei stílusok, mint a breakbeat, a good looking vagy a hiphop komplex használata.

A koncertek után a Kultiplextől búcsúzó Tilos Rádió dj-i is helyet kapnak, csakúgy, mint a szintén londoni Anomaly MC, aki a londoni vallások közötti párbeszédet előmozdító „alterkulturális” Psycosemitic (pszichoszemita) partik központi szervező figurája.

2008. január 19., 20:00 Kultiplex – Dózer Fesztivál: Akkezdet Phiai, Emunah (UK), Anomaly MC (UK), Placid (Tilos)

Forrás: [email protected]

Comments are closed.

Comments are closed.