Tánc, fotó, építészet az első alternatív zsidó kulturális fesztiválon

 

Forrás: MA

Szepteber 16-án kortárs művészeteket és a zsidó kultúra hagyományait ötvöző egynapos fesztivált szervez a Katlan Csoport Egyesület – A programban fotókiállítás, építészeti kiállítás és fórum, kortárstánc premier, zene és ételkóstolás is szerepel.

2007.09.05 16:00 Katlan Csoport

Szeptember 16-án kortárs művészeteket és a zsidó kultúra hagyományait ötvöző egynapos fesztivált szervez a Katlan Csoport Egyesület a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A programban fotókiállítás, építészeti kiállítás és fórum, kortárstánc premier, zene és ételkóstolás is szerepel.

A Katlan Csoport Kulturális Egyesület szervezésében 2007. szeptember 16-án egynapos kortárs összművészeti fesztivál lesz a tizenkilencedik század egyik legérdekesebb építészeti stílusában épült, és felújítás előtt álló Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A többféle program alapkoncepcióját a zsidó művészet alapértékei biztosítják, melyeket az alkotók – kortárs művészetek bevonásával – igyekeznek a mai „trendekkel” összhangba hozni. Szokatlan helyszínen, sokoldalú programválasztékkal a szervezők nem titkolt szándéka, hogy a zsidó kultúrát még szélesebb kör ismerje és kedvelje meg. Az építészeti és kulturális programokon kívül, a fesztivál ideje alatt hagyományos zsidó ételeket kóstolhatnak meg a vendégek.

„A kortárs művészeti projektekkel foglalkozó Katlan Csoport Egyesületet a lenyűgöző Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga ihlette a fesztivál megrendezésére. Az egynapos ShalomFeszt célja a kortárs művészetek és a zsidó kultúra ötvözése”– mondta Rózsavölgyi Barbara. Az egyesület elnöke reményét fejezte ki, hogy a fesztivál jó lehetőséget teremt a széles közönség számára betekinteni a hagyományőrzés és értékteremtés különleges formáiba.

A fesztivál – az ÉK Egyesület segítségével – egy rendkívül érdekes Otto Wagner kiállítással és neves építészek bevonásával, építészeti előadással, kerekasztal-beszélgetéssel indul. A zsidó témájú fotókiállításra, mely délután nyílik, meghirdetett pályázat útján érkezett képek közül fotóművészeti és vallási szempontok szerint egyaránt válogatott a rangos szakmai zsűri.

Vázsonyi János szaxofon koncertjét követően a „Kortárstánc és az etnikus jazz találkozása” címmel Hód Adrienn kortárstánc koreográfusnak és Párnicky András, a Nigun Zenekar vezetőjének élő zenére alkotott ígéretes bemutatója kezdődik.

A Fesztivál a Nigun Zenekar koncertjével zárul.

A fesztivál részletes programja

12:45 Kapunyitás

13:00 A fesztivál megnyitója

Zsinagóga épületbejárás Kőnig Tamás vezetésével

14:00 OTTO WAGNER ÉS A SZECESSZIÓ kiállítás-megnyitó.

Építészeti előadások és kerekasztal-beszélgetés

Előadók:

Sylvester Ádám és Bor Ferenc

A kerekasztal-beszélgetés moderátora: Bor Ferenc, résztvevői:

Dávid Ferenc, Kalmár Miklós, Kerékgyártó Béla, Kőnig Tamás

Az „Otto Wagner és a szecesszió” építészeti kiállítást, az előadásokat és a kerekasztal-beszélgetést az ÉK Egyesület szervezi.

16:00-tól Zsidóság, hagyományok, 21. század c.

fotókiállítás megnyitója

A kiállítás meghirdetett pályázat során, szakmai zsűri (Féner Tamás, Vancsó Zoltán, Halas István fotóművészek és Verő Tamás rabbi) által kiválasztott fényképekből áll

16:30-tól Beszélgetés a fotókról és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokról a kiállított képek készítőivel. A beszélgetést vezeti: Halas István és Verő Tamás

A kiállítások a rendezvényt követően két hétig lesznek láthatóak.

17:30 Táncház

19:00 Vázsonyi János koncertje

20:00 A kortárstánc és az etnikus jazz találkozása

Koncepció: Hód Adrienn és Párniczky András

Táncosok: Cserepes Gyula, Garai Júlia,

Lex Alexandra és Vass Imre

Hód Adrienn koreográfus és a hazai kortárstánc kiemelkedő előadói a Nigun zenekarral

20:30 A NIGUN zenekar koncertje

A zenekar tagjai: Párniczky András – gitár,

Bacsó Kristóf – szaxofon, Nagy Péter – bőgő,

Baló István – dob

A szünetekben az „állóbüfében” hagyományos zsidó ételeket kóstolhatnak meg a vendégek.

Comments are closed.

Comments are closed.