Radó Gyula: Rézbánya Borban filmbemutató

 

Forrás: Bálint Ház

2008-01-27 17:00

Bubryák István és Radó Gyula:

Rézbánya Borban

magyar dokumentumfilm, 2007, 60 perc

Dokumentumfilm a szerbiai Bor rézbányáiba hurcolt mintegy 6 000 magyar zsidó sorsáról, életéről-haláláról, melyekről semmit, vagy legalábbis keveset tudunk és mindent, ha emlékünkbe idézzük Radnóti A la recherche, című versét, vagy a Razglednicákat. A szereplők történeteit megszakítva időnként felhangzanak Radnóti Miklós felejthetetlen verssorai Gáti József színművész előadásában.

A filmet követő beszélgetés során a nézők kérdéseket tehetnek fel a film szereplőinek és a rendezőknek. A beszélgetés moderátori szerepét Radó Gyula filmrendező vállalta.

Szerekesztő-producer: Bubryák István

Vágó: Csepregi János

Operatőr: Sibalin György

A rendező munkatársa: Szabó Beatrix

Rendező: Radó Gyula m.r.c.

1943. július 2.-án Csatay Lajos magyar honvédelmi miniszter nevében Ruszkiczay-Rüdiger Imre altábornagy, a német hadügyminisztérium nevében pedig Wilhelm Neyer O.T. Hauptfrontführer megállapodást kötött, mely megállapodás értelmében, rézérc bányászásának céljaira, 3000 fő “zsidó munkaerőt” a magyar kormány a németeknek átenged, cserébe a Birodalmi Gazdasági Minisztérium havi 100 tonna, legalább 30 % réztartalmú érc (koncentrátum) megvásárlására ad lehetőséget a magyar félnek

Az első csoport 1943 nyarán el is indult, majd 1944 ugyancsak nyarán követte őket a második transzport, több mint 6 000 főre duzzasztva a létszámot.

A táborokban a munkát a német Todt szervezet irányította (Organization Todt), az őröket a magyar keret adta.

A német hadvezetés a háborús helyzet miatt 1944 őszén Borban elrendelte a táborok kiürítését. Szeptember 17.-én mintegy 3 000 fővel indult haza (?) az első, majd 29.-én (ugyanennyi) a második transzport. Utóbbiak néhány napi bolyongás után a szerb partizánok jóvoltából felszabadultak. Az első csoportból “az erőltetett menet” után csak néhány túlélő maradt.

Hét bori munkaszolgálatos mondja el élete történetét. Volt, akit belőttek a cservenkai téglagyár gödrébe és kimászott, volt, aki végigszolgálta a háborút és valahonnan Rügen szigete mellől került haza, volt, aki megszökött és beállt a szerb partizánokhoz, mást megszöktettek és ugyancsak beállt, másnak erre nem volt módja és simán csak hazajött, és volt, akit elfogtak az oroszok és hadifogolyként “túlórázni” még elvitték 2 évre Szibériába. Zsidók voltak javarészt, vagy “mindenféle gyanús, fegyvert nem fogó népség”.

Comments are closed.

Comments are closed.