Konferencia és filmvetítések a Holokauszt Emlékhéten

 

Konferencia és filmvetítések a Holokauszt Emléknapon

A Holokauszt Emlékközpontban programsorozattal várják a látogatókat 2007. április 14-én.

Az egész napos konferencia mellett tematikus filmvetítések segítségével próbálják meg felidézni és megérteni az egykor történteket.

Az Országgyűlés 2000-ben a magyarországi holokauszt emléknapjává nyilvánította április 16-át, mert 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidók deportálása. 2001 óta április 16-án minden magyar középiskolában megemlékeznek a holokausztról, az idén a Holokauszt Emlékközpont (1094 Budapest, Páva utca 39.) tematikus nappal várja a látogatókat és érdeklődőket.

A délelőtti programok elsősorban pedagógusokhoz és diákokhoz szólnak: azt mutatják meg, milyen új útjai és próbálkozásai vannak ma a korszerű holokauszt oktatásnak. A délutáni előadások közös témája: „Kép és Holokauszt” – az író, a történész, a fotós, a filmes és a képzőművész szemével.

A nap folyamán megnyitnak egy izgalmas, verses installácó – kiállítást, majd este, a Yangebarian David – Avedikian Viktória duó muzsikálása mellett, meggyújtják az emlékezés mécseseit. Az egész napos konferencia minden egyes programja nyilvános és ingyenes, ám a korlátozott számú férőhelyek miatt kérjük, jelentse be előre részvételi szándékát a (1)455-3314-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.

A rendezvény idején a Holokauszt Emlékközpontban működő kávézó és könyvesbolt is a résztvevők rendelkezésére áll.

Részletes program:

I. Új oktatási projektek

10.00 „Dilemma Café” – Haver Alapítvány (nagy oktatóterem)

10.45 „Labirintus project” – Fritz Zsuzsa (nagy oktatóterem)

Holokauszt megemlékezés interaktivitással, az iskola falain kívül

11.30: kávészünet

11.50 A Kontyfa utcai iskola diákjai és tanára beszámolnak a januári, Berlinben megrendezett, diák kutatómunkára épülő holokauszt

konferencia és kiállítás tapasztalatairól – Kéthelyi Lídia és tanítványai (nagy oktatóterem)

12.10 Információs sáv (nagy oktatóterem)

A 2007-ben megrendezendő nyári táborokról – Dittel Szilvia, Pécsi Tibor, Babácsi Katalin, Végh Gábor

A „peer guide / kortárs vezetés képzési tervekről – Nagy Rita

12.10 A holokausztról versekkel és látvánnyal ( kis oktatóterem) Módszertani útmutató tanároknak – Pusztai Varga Ildikó installációi Goldstein Imre verseihez

12.40: kávészünet

13.00 Interaktív tárlatvezetés feladatlapokkal (kiállítótér) Fókuszban az emberi magatartás. Módszertani tárlatvezetés a Holokauszt Emlékközpont tanáraival, pedagógus kollégák számára.

II. Kép & Holokauszt

15.00 „Kép és emlékezet” – Bárdos Pál, író bevezető előadása (nagy oktatóterem)

15.20 Centropa: Emlékmentés és holokauszt oktatás. Pár perces holokauszt oktatófilmek, zsidó családok fotóiból – Sárdi Dóra, Andor Eszter (nagy oktatóterem)

15.50 „Razzia” – Varga János filmje, újabb részletekkel (nagy oktatóterem)

16.20 „Meséld el. . . ” – Salamon András filmje (nagy oktatóterem) A film a Spielberg Alapítvány nemzetközi pályázatára készült 1 hónappal ezelőtt. Nagy érdeklődés fogadta: rövid idő után keringeni kezdett az interneten. A rendezővel arról beszélgetnek majd, hogyan mesélhetjük el gyerekeinknek azt ami 1944-ben történt.

16.40: kávészünet

17.00 Kiállítás megnyitó (nagy oktatóterem) Pusztai Varga Ildikó: A holokausztról versekkel és látvánnyal – Installációk Goldstein Imre verseihez. Zene: David Yangebarian (harmonika) – Avedikian Viktória (ének)

18.00 Tálas Péter: Az eltűnt idő nyomában – A romos Rumbach Zsinagóga fotódokumentálása (nagy oktatóterem)

18.20 Lajtai Langer Péter: Tálesz és játékvonat – A zsidóságról és a holokausztról a kortárs képzőművészet nyelvén (nagy oktatóterem)

18.40 Beszélgetés az alkotókkal (nagy oktatóterem)

19.00 Emlékmécsesek elhelyezése (Áldozatok Emlékfala)

Közerműködik: David Yangebarian (harmonika) – Avedikian Viktória (ének)

III. Párhuzamos filmprogram, angol nyelven (kis oktatóterem)

13.00 Muszatics Péter: Process (Folyamat) (2005 – „50)

Beszélgetés az alkotókkal.

14.15 Pálos György: Rév Lívia (2006 – „60) Egy neves operatőr-rendező és egy zongoratörténész filmje egy zongoraművészről, aki Raoul Wallenbergnek köszönheti az életét.

15.20 Schuster Richárd: Babszi (2006 – „40) Egy frissen végzett dokumentumfilmes megrendítő munkája egy hajdani, nagy szerelemről. Utána beszélgetés a rendezővel.

16.30 Salamon András: Tell your Children (2007 – „5) A film a Spielberg Alapítvány nemzetközi pályázatára készült 1 hónappal ezelőtt. Nagy érdeklődés fogadta: rövid idő után keringeni kezdett az interneten. A rendezővel arról beszélgetnek majd, hogyan mesélhetjük el gyerekeinknek azt ami 1944-ben történt. A vetítés utáni angol nyelvű beszélgetések moderátora: Janzsó Barbara.

Filmvetítések a Holokauszt Emlékhéten (nagy októterem)

2007. április 17. kedd, 17. 30 óra

B. Révész László: A látogatás (dokumentum-portréfilm, 1983 – „72 )

Edith Bruck olasz írónő 1932-ben született egy Bodrog-közi kis faluban. Az egész családot deportálták, Edith életben maradt, a háború után először Izraelbe, majd különböző kalandok után Olaszországba került, itt vált íróvá. A portréfilmben az írónő hármas (olasz-magyar-zsidó ) identitásának a gyökereit kutatja. Találkozik római és budapesti értelmiségi barátaival, majd ellátogat a szülőfaluba, Tiszakarádra. . .

A vetítés után beszélgetés a rendezővel.

2007. április 18. szerda 17. 30 óra

Muszatics Péter: Folyamat (dokumentumfilm, 2005 – „50)

DVD-bemutató a rendező, valamint a kiadó Tisza Mozi Kft. igazgatója, Demeter István és Buslig Eszter dramaturg társaságában.

2007. április 19. csütörtök 17. 30 óra

Salamon András: Meséld el. . . (2007 – „5)

A film a Spielberg Alapítvány nemzetközi pályázatára készült 1 hónappal ezelőtt. Nagy érdeklődés fogadta: rövid idő után keringeni kezdett az interneten. A rendezővel arról beszélgetünk majd, hogyan mesélhetjük el gyerekeinknek azt ami 1944-ben történt.

(Forrás: www.mult-kor.hu)

Mazsihisz

Comments are closed.

Comments are closed.