Események betöltése

II. Marom Budapest Zsidó Színházi Napok

  • Ez az esemény elmúlt.
 

Az 5 éves Budapesti Zsidó Színház szülinapi bulija a II. Marom Budapest Zsidó Színházi Napok keretében

Napra pontosan öt éve alakult a Budapesti Zsidó Színház a Bethlen téri zsinagógában.

Az akkor még többnyire a Marom Budapest zsinagógai kórusából álló társulat zsidó ünnepeken lépett a közönség elé alkalmi, ünnepi performanszokkal, de hamar megszületett a gondolat, szülessen meg a háború utáni Budapest első nyitott közösségi zsidó színháza.

A társulat azóta repertoárszínházzá vált és mára évi mintegy 60 előadásával bizonyítja, hogy szükség van a közösségi szórakoztatás ezen fajtájára.

A társulat darabjaival végigturnézta a zsidónegyed kocsmáit, kocsmaszínházait, színházait, Purimspiel című darabjukat pedig a még Halász Péter nevével fémjelzett Városi Színházban mutatták be. Előadásaikat most az RS9 Színházban, a Sirály Alternatív Kulturális Centrumban és különböző közösségi házakban, fesztiválokon (pl.: Kapolcs) játsszák.

A társulatvezető Mordecháj ben Ávrohóm mellett a munkához sokszor tehetséges fiatal színházi emberek csatlakoznak, mint Izsák Lili díszlet-jelmeztervező, Máthé Zsolt színész, Juhász István színész, Galambos Attila filmrendező, vagy épp az egyik legutóbbi bemutatójukat rendező Dömötör András. Mellettük sok, a pesti zsidó undergroundban edződött fiatal (dj, programszervező, tanár, dramaturg, karaoke műsorvezető, tévés személyiség, kocsmatulajdonos) áldozza idejét a zsidó közösség teremtésre.

Október 14-én és 15-én rendezvénysorozattal ünnepli meg ötödik születésnapját a Budapesti Zsidó Színház.

A programok egyrészt bemutatják az eltelt öt év egyes állomásait, másrészt lehetőséget teremtenek, hogy a rendezvény keretein belül bárki ingyenesen megtekinthesse jelenleg futó darabjainkat.

Végül persze lesz torta és buli is.

Ahogy egy születésnapos lakomára hívja meg ismerőseit, úgy hívunk benneteket programjainkra, és ahogy egy születésnapost barátai, és rokonai megajándékoznak ezzel- azzal, úgy ajándékozzák meg barátaik, testvéreik az ünnepeltet.

A rendezvény az immár második alkalommal megrendezésre kerülő Marom Budapest által szervezett, Zsidó Színházi Napok keretén belül történik. (tavalyi program: www.siraly.co.hu)

Helyszín – a Zsidó Negyed:

Sirály Alternatív Kulturális Centrum, Kuplung, RS9 Stúdiószínház

Comments are closed.

Comments are closed.