Három éves a Spinoza

 

Forrás: Népszava

Harmadik születésnapját ünnepli hamarosan a Spinoza Ház, amely ebből az alkalomból legjobb előadásainak részleteit eleveníti fel június 15-én Best of Spinoza címmel. Egy rövid mérleg: három év alatt a fél ezer programot több mint százezren látták, pedig a színházterem elég kicsi. De nemcsak a színházteremben, hanem az étteremben is gyakran voltak déli koncertek, olykor esti előadások is. Sikerült fellendíteni a környék szellemi rehabilitációját is, miközben folyik a Gozsdu-udvar környékének, a hajdani zsidó negyednek a fizikai rekonstrukciója. Sándor Anna e szellemi műhely megálmodója és tulajdonosa. Ahogyan ő fogalmaz: a “semmiből és saját erőből sarjadt ki” Spinoza ház, amelynek ünnepi műsorára június 15-én kerül sor.

(MTI)

Best of Spinoza
Szülinapi montázs

Érdekes kísérlettel ünnepli a Spinoza június 15-én, csütörtök este a születésnapját: ’Best of Spinoza’ címen részleteket ad legjobb programjaiból. Merész dramaturgiai kihívásnak tűnik mindezt másfél óra alatt színpadra vinni. E kísérlet tán ösztönző lehet a többi színház számára is.

Haumann Máté a Nyizsinszkij utolsó tánca c. előadásban/Spinoza Ház fotó: Nehéz Andrea
A semmiből és saját erőből kisarjadt Spinoza ma már Budapest jól ismert kulturális- kulináris helye. Három év alatt a fél ezer program kedvéért több, mint 100.000 látogató csábult be a Dob utcába. A zsidó negyed, Gozsdu – udvar fizikai helyreállítása már évekkel ezelőtt megkezdődött. A Spinoza pedig évekkel ezelőtt azt vette fejébe, hogy a környék kulturális – szellemi rehabilitációját lendíti fel. És íme: megszülettek a kedvelt Spinoza-kabarék, koncertek, színházi estek, operák, kiállítások, Spinoza-előadások.

A sok-sok Spinoza-kiállítás egyik legsikeresebbje a Rembrandt –grafikák bemutatása volt. A Spinozában fellépő művészek közül eddig 99-en kaptak Rembrandt-grafikát (természetesen lithó-ról van szó). A századik Rembrandt-grafika most, a születésnap alkalmából azon vendégek között kerül kisorsolásra, akik a születésnapot követő napon, június 16-án, pénteken a Spinozában ebédelnek vagy vacsoráznak.

Spinoza Ház

Comments are closed.

Comments are closed.