Hangverseny

 

Izraeli – magyar közös hangverseny a II. világháború áldozatainak emlékére, a világháború befejezésének 60. évfordulója alkalmából

2005. október 16. vasárnap, 19:30, Budapest Kongresszusi Központ

Egyedülálló és nagyhatású hangverseny részesei lehetnek azok, akik október 16-án a Budapest Kongresszusi Központba látogatnak. A hangverseny izraeli és magyar művészek közös kezdeményezésére jött létre a két ország nagyköveteinek támogatásával, akik a II. világháború áldozatainak kívánnak emléket állítani ezzel az eseménnyel. A vállalkozás célja egy-egy hangverseny létrejötte Izraelben és Magyarországon. A budapesti koncert ikerhangversenyére novemberben kerül sor Tel Avivban, melyen ugyanezen előadók tolmácsolásában szintén felcsendülnek Harlap és Bartók művei, valamint az Israel Philharmonia Singers közreműködésével Bárdos Lajos és Beethoven műveit hallhatja a közönség.

E történelmileg terhelt évforduló kapcsán Izraelben és Magyarországon létrejövő két koncert ténye, illetve azok műsora, és az abban közreműködők személye méltó módon szimbolizálják a két ország örvendetes pozitív viszonyát; sőt túlzás nélkül állíthatjuk, hogy jelentősen erősíti azt.

A budapesti hangverseny műsorán elsőként Aharon Harlap: „Apám nem mond áldást a kenyérre” című dalciklusa szólal meg, melyet a szerző Jakov Barzilai magyar származású izraeli holokauszt-túlélő költő holokauszt-témajú verseire írt. Barzilai verseinek elementáris, sokkoló ereje már több ízben inspirálta a zeneszerzőt versei megzenésítésére. Néhány éve a szerző maga mutatta be Budapesten a Képek Isten magángyűjteményéből című dalciklusát.

Ezt követően Bartók kétzongorás versenyműve hangzik el, amelyben drámai erővel fogalmazza meg az emberi félelem és szenvedés hangját, amelyet az utolsó tétel gyermeki játékossága oldja fel.

A hangverseny második felében Andrew Lloyd Webber népszerű egyetemes Requiemje csendül fel, mely az áldozatokért szól. A nagyhatású mű – melynek középpontjában egy kisgyermek hangja áll -, természetesen nem nélkülözi a szerzőre jellemző musical elemeket sem.

Hollerung Gábor, az est karmestere, a magyar és izraeli zenei élet jelentős személyisége, az Israel Philharmonia Singers – Izrael egyetlen professzionális énekkara – művészeti vezetője, a Jeruzsálemi Szimfonikusok első vendégkarmestere. Szinte valamennyi élvonalbeli izraeli zenekar rendszeres vendége: köztük több hangversenyt vezényelt az Israel Philharmonic Orchestra élén. Egy jeruzsálemi holokauszt emlékhangverseny, illetve függetlenség napi ünnepi koncert karmestere is volt. Számos izraeli szerző műveinek (Aharon Harlap, Josef Bardanashvili, Jehezkel Braun, Gil Shochat) magyarországi bemutatója is fűződik a nevéhez.

A hangverseny előadói:

Budapesti Akadémiai Kórustársaság

A kórus 1957-ben alakult. Művészeti vezetője Hollerung Gábor, akinek irányítása alatt a kórus a legtöbb európai kórusversenyen első helyezést, illetve nagydíjat nyert. A kórus repertoárja az a cappella művektől a nagy oratórikus darabokig terjed. A kórus gyakran lép fel külföldön, az elmúlt években izraeli fesztiválok és zenekarok rendszeres vendége.

Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Magyarország legfiatalabb hivatásos együttese, és rövid idő alatt a hazai és nemzetközi hangversenyélet meghatározó szereplőjévé vált. Mára a magyar zenei élet egyik vezető zenekara, immár hat önálló CD-lemezt adtak ki.

Yuval Admony (ISR), Tami Kanazawa (J)

A japán-izraeli zongoraművész házaspár 2005-ben a Sapporoi Nemzetközi Zongoraverseny első díját nyerte.

Műsor:

Aharon Harlap: Apám nem mond áldást a kenyérre (Dalciklus Jakov Barzilai költeményeire)

Bartók Béla: Versenymű két zongorára

Andrew Lloyd Webber: Requiem

Közreműködik:

Kirkósa Orsolya – szoprán

László Boldizsár – tenor

a Kodály Zoltán Kórusiskola szólistái

Yuval Admony (ISR), Tami Kanazawa (J) – zongora

Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó)

Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Hollerung Gábor

A hangverseny védnökei:

Bozóki András, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere

Gyenge András, Magyarország izraeli nagykövete

David Admon, Izrael magyarországi nagykövete

A hangversenyt támogatják:

Miniszterelnöki Hivatal, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alapprogram

Mazsihisz

Comments are closed.

Comments are closed.