EZTER – megjelent Bíró Eszter és Fodo világzenei albuma

 

Forrás: Stop!

Megjelent Bíró Eszter új zenekarának, az EZTER-nek az első lemeze; a világzenei formáció az – együttes nevét viselő – albumon a zsidó folklór dallamait dolgozta fel új formában, modern hangszerelésben.

Bíró Eszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: Fodóval készített új világzenei CD-jének lemezbemutató koncertjét december 4-én, jövő kedden, az A38 Hajón tartják.

Mint arra az énekesnő rámutatott, a most megjelent lemez gyökeresen különbözik a tavalyi – Zenéim 2000-2006 címmel kiadott – CD-jétől, amely hat év saját dalaiból válogatott.

Az új formációban az eddig a Budapest Klezmer Bandből, musicalekből, filmekből megismert Bíró Eszter helyett egy másik oldalát szerette volna megmutatni, így megkülönböztetésként választotta a saját nevéből formált EZTER elnevezést a lemez címének és a zenekar nevének – emelte ki Bíró Eszter.

Elmondta, hogy a lemezen tíz szám hallható nyolc különböző nyelven, a világ számos tájáról. A dalok az egymással való békés együttélés üzenetét közvetítik; egy békedal és egy háborúellenes dal is szerepel a CD-n.

A Budapest Klezmer Bandben – amelynek munkájában továbbra is részt vesz – számos jiddis dalt énekel, a kelet-európai zsidó folklór dallamait. Az új CD készítésekor azt keresték: hogyan lehet mai formában, XXI. századi hangszerelésben bemutatni ezeket a dallamokat, elsősorban a fiataloknak, akik nem ülnek be a koncerttermekbe tradicionális zsidó zenét hallgatni. A mostani lemez számaira táncolni, bulizni lehet – hangsúlyozta Bíró Eszter, hozzátéve, hogy a zenei anyagon egy éve dolgoznak.

Az énekesnő kitért arra, hogy a lemezen sok olyan szám kapott helyet, amit még soha senki nem dolgozott föl. Az alapanyagként felhasznált számokat, amelyek dallamán és szövegén több helyen változtattak, ő maga válogatta. A hangszerelést pedig Fodo készítette, az ősi dallamból kiindulva.

Bíró Eszter elmondta, hogy a dalokra hosszú ideig tartó gyűjtőmunkával talált rá. A lemezen New Yorkból, a Kaukázusból, Görögországból, Jemenből, Spanyolországból, Lengyelországból, Irakból is szerepel dallam, továbbá az egyetlen magyar nyelvű dal, az Erdélyből való Szól a kakas is különleges feldolgozásban hallható.

A legújabb népdal a XX. század elejéről való Amerikából, míg a legrégebbi, az arámi nyelvű iraki dal több ezer éves – mutatott rá az énekesnő, megjegyezve, hogy a lemezborítóban a dalok szövege mellett, a fordítás is megtalálható.

Bíró Eszter elmondta, a tervek szerint a most megjelent CD-t újabb EZTER-lemez követi majd. Mint mondta, rengeteg zenei anyag vár még feldolgozásra, s remélik tudják folytatni ezt a küldetést.

A EZTER-projekttel kapcsolatos tervekről szólva elmondta, hogy az együttes iránt érdeklődnek Németországból és az Amerikai Egyesült Államokból is. Hozzátette: a modern világzenei projekt további célja a magyar kultúra külföldi népszerűsítése, elsősorban a fiatal közönségnek szervezett világzenei fesztiválokon.

A zenekarban Fodo (dob, billentyűs hangszerek), Nikola Parov (kaval, gadulka, klarinét), Papesch Péter (basszusgitár), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek), Hámori Máté (gitár) játszik.

Comments are closed.

Comments are closed.