A Budapest Klezmer Band az A38 Hajón

 

Forrás: Stop!

Az öt éve működő A38 hajón január 30-án este először ad koncertet a Budapest Klezmer Band, e műfaj legjelentősebb hazai képviselője.

A zenekar 1990 óta működik a munkácsi származású Jávori Ferenc zeneszerző, zongorista és énekes vezetésével. A hazai zsidó muzsika legmarkánsabb képviselője túl azon, hogy őrzi a kelet- és közép-európai zsidó zenei hagyományt, újító és alkotó módon viszonyul ehhez az örökséghez, s ez jelentős mértékben hozzájárul a zenekar népszerűségéhez. Jávori Ferenc átiratai, szvitjei, zenés játékai újszerű kompozíciókba helyezik a klezmerdalokat.

A Budapest Klezmer Band fellépett a Madách Színház Hegedűs a háztetőn című előadásában. A Győri Balettel közösen hozta létre a Purim, avagy a sorsvetés című darabot, játszott együtt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, fellépett a Muzsikás együttessel. Európában és Amerikában egyaránt ismert és kedvelt. New Yorkban valamint Németországban, Nagy-Britanniában, Szlovákiában, Svédországban és Olaszországban is előadták a Purim című produkciót. A zenekar fellépett többek között Izraelben, Oroszországban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Ausztriában, Csehországban.

A zenekar tagjai Jávori Ferenc mellett: Gazda Ferenc (hegedű, ének), Kohán István (klarinét), Tamás Gábor (harsona, ének), Nagy Anna (harmonika), Kiss Gábor (nagybőgő), Végh Balázs (dob, ütősök) és Bíró Eszter (ének).

Az együttes legutóbbi lemeze, a Le Chajem Rebbe 2005-ben jelent meg, s nagy siker volt korábbi kiadványai közül a Yiddish Blues, a Purim és a 7:40-es vonat is. A Budapest Klezmer Bandről Yiddish Blues címmel készült portré-dokumentumfilm, amely végigkíséri a próbákat, a koncerteket, bepillantást enged a muzsikusok privát életébe, az együtt töltött vidám órákba. A 2004-ben bemutatott filmet Péterffy András és Nagy Ernő készítette.

Comments are closed.

Comments are closed.