Forrás: Magyar Hírlap

Szóról szóra

„Szeptembertől életbe lép az a kínai törvény, amely megtiltja a tibeti buddhista szerzeteseknek, hogy engedély nélkül újjászülessenek. A reinkarnáció állami ellenőrzés alá vonásával Kína szándéka az, hogy a dalai láma befolyását csökkentse.” (Origo.hu, augusztus 29.)

Vigasztaló látni, hogy az abszurd hülyeség és aljasság a világnak nemcsak ezen a táján él meg, ahol például mi lakunk, hanem Kínában is. Arról lenne szó, hogy a dalai láma, a száműzött Tenzin Gyatso elég öreg már, az egészségével is baj van, és a hagyomány szerint az utódjáról a szerzetesek döntenek majd. Ők mondják ki, hogy kiben, melyik kisfiúban született újjá a láma. A kormány ebbe szólna bele: éppen elég volt neki egy ellenzéki láma – akinek nem tetszett, hogy Kína megszállta Tibetet -, semmi szükség arra, hogy az utóddal is csak a baj legyen.

A jövő évi olimpia valahol mégiscsak marxista, materialista, maoista – plusz a konfuciánus örökség – főszervezői tehát választhatnak, vagy hülyét csinálnak magukból azzal, hogy komolyan veszik a reinkarnációt, és végigjátsszák ezt a kabarét, vagy elismerik, hogy semmit sem vesznek komolyan, csak gátlás nélkül orrba verik az ellenük szegülőket, akik pláne még buddhisták is. A megfogalmazás amúgy szenzációs – a fordítás korrekt, idegen nyelvű forrásokban is az engedély nélküli reinkarnáció tilalmáról olvasunk -, azt hinné az ember, hogy ekkora ökörséget utoljára az öreg Ferenc József, esetleg Rákosi Mátyás alatt írtak ezen a földön, de nem. Mivel egy törvényt nem lehet egy lámára szabni, általánosítani kell, mindenkinek mi mondjuk meg, hogy mivé reinkarnálódjon; te legyél pandamackó, te legyél kutya, te meg láma.

Boldogok lehetünk, hogy a mi nyugati demokráciánkban ilyesmiről szó sincsen, elvégre a püspöki kinevezésekbe sem avatkozik bele az állam, azzal sem törődik, hogy kiből legyen kutya; mert nálunk sokkal rafináltabb a dramaturgia. Itt mindenki megmondhatja mindenkiről, hogy mivé reinkarnálódott, a kormányoldal most azt mondja az ellenzékéről, hogy félig-meddig máris fasisztává reinkarnálódott, vagy a fasiszták reinkarnálódtak őbenne, ezt még el kell dönteni, az ellenzék pedig azt mondja, különösen most, hogy közelednek a megemlékezés szeptemberi napjai, hogy a kormány rákosista rendőrterrorba inkarnálódott bele, elveszejti a nemzetet, végünk van, jaj stb.

És mondják, mondják, zúg a fejünk, néha szeretnénk pandamacik lenni, miközben azon gondolkozunk, vajon hogy fog Kádár János reinkarnálódni, mert az interneten árulják a csontjait.

Kósa Tamás, vezető szerkesztő

Comments are closed.