Forrás: NOL

NOL * Léderer Pál * 2006. november 24.

A Fidesz vezérkara egy, a Holokausztot tagadók, régi és új európai, főleg német nácik által kreált jelszót választ az 56-os forradalom leverésének 50. évfordulója alkalmából rendezett fővárosi fölvonulása jelszavául (t.i. azt, hogy „Az igazság szabaddá tesz” – részletek a Világfalu blogban), s a lanyha bírálatokra bibliai szövegkörnyezetre való hivatkozással magyarázkodik. 

Ugyane párt egyik képviselőjéről képek jelennek meg a legnagyobb példányszámú bulvárlapban (s nyomában a hírportálokon): a fotókon a politikus SS-egyenruhában pózol. A botrányra azzal reagál, hogy olthatatlanul vonzódik mindenféle uniformis és háborús relikvia iránt, s szenvedélyét dokumentálandó egy szovjet egyenruhában is lefényképezteti magát. Na és persze gyorsan elhatárolódik mindentől, amit bárki bámilyen közeli vagy távoli összefüggésbe hozhat uniformisokkal, háborúkkal, azok relikviáival, eszmékkel, főleg ordasokkal. Holnap, ha nem enyhül a nyomás, nyilván magától is elhatárolódik majd, s talán Hitler-bajszát is leborotválja. 

Itt abba is hagyhatnánk. Mi itt a probléma? Csak nem már megint náci szövegkörnyezetbe igyekeznek hozni egyesek (a ballib médiában!) az egyetlen makulátlan magyarországi pártot, amelynek vezetője nem egyszer megmondta már, hogy velejéig becsületes és soha nem hazudik? Csak nem már megint arról van szó, hogy valakik a feketét fehérnek, a fehéret feketének próbálják beálítani? Vajh kinek állhat érdekében, hogy minden szalmaszálba belekapaszkodva elhitesse a könnyen befolyásolható köznéppel: a Fidesztől nem idegen a nemzetiszocialista hagyomány?

Nem tudom a válaszokat. De talán a kérdéseket sem ismerném, ha nem lenne annyi a véletlen. Ha egy kicsit jobban ügyelnének a látszatra.

Post scriptum: Mire e sorok felkerültek a világhálóra, pártja az egyenruhamodel kizárásának kezdeményezéséről döntött.   Jól tették.

Comments are closed.