Forrás: Magyar Hírlap

A Lengyel Családok Ligájának ámokfutása folytatódik, a tudósok a fejüket fogják

Nemcsak saját botrányai, hanem kormánybeli partnerének, a Lengyel Családok Ligájának politikája miatt is egyre gyakrabban kénytelen magyarázkodni a konzervatív lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártja. Előbbi képviselője most éppen az evolúciót nevezte hazugságnak.

Ligások a parlamentben. Giertych (jobbra) folyamatosan borzolja a kedélyeket (fotó: Reuters – Peter Andrews)

„Az evolúciós elmélet hazugság, tévedés, amelyet ügyeletes igazságként törvényesítettek” – jelentette ki a Lengyel Családok Ligájának (LPR) a képviselője, Miroslaw Orzechowski a Gazeta Wyborcza szombati számában. „Egy hitetlen vénember gyáva elmélete, amelyet talán azért ötlött ki, mert vegetáriánus volt, és híján volt a belső tűznek” – mondta a politikus, aki nem mellékesen oktatási miniszterhelyettes, annak a tárcának a második embere, amelyet a párt vezetője, Roman Giertych vezet.

Darwin rémálma

Orzechowski nyilvánvalóan főnöke kedvében akart járni, hiszen a tárca- és pártvezető apja, Maciej Giertych – az LPR európai parlamenti képviselője – már korábban kampányt indított Brüsszelben a darwinizmus ellen. Maciej Giertych neves biológiaprofesszor, sokáig a Lengyel Tudományos Akadémia genetikai osztályának a vezetője volt. Nem győzték meg a darwini tanok, a 80-as évek óta harcol az evolúció elmélete ellen. Hisz abban, hogy minden lényt Isten teremtett. A legkevesebb, amit el akar érni, hogy a szülők dönthessenek arról, mit tanítsanak a tanárok a gyerekeiknek.

Az EU-képviselő fia által vezetett oktatási minisztérium tehát akcióba kezdett. Orzechowski szerint az evolúció inkább irodalmi, mint tudományos munka, és legföljebb egy sci-finek lehet jó alapja. Szerinte Darwin elmélete csak egy nem hívő ember intellektuális motivációja volt, és szemben áll a klasszikus világörökséggel, a Bibliával, amely igazi értékeken alapul, és olyan civilizációs igazságokat tartalmaz, amelyeket ezer generáció óta senki sem képes megcáfolni. A miniszterhelyettes nem kifogásolja, ha időnként átírják a tankönyveket, hiszen tanítottak már a darwinizmusnál sokkal nagyobb hazugságokat is a lengyel iskolákban. Például azt, hogy Sztálin a béke apja volt, vagy azt, hogy a katyni tömeggyilkosság meg sem történt.

Roman Giertych egyelőre nem foglalt állást az evolúcióval kapcsolatban. Gyanítható azonban, hogy nézetei nem állnak szöges ellentétben az apja és a helyettese által megfogalmazottaktól. A lengyel tudományos élet szereplői viszont a fejüket fogják. Marcin Ryszkiewicz, egy sor evolúcióról szóló tudományos munka szerzője szerint Giertychéknek a kabaréban kellene fellépniük, nem pedig tudományos kérdésekkel foglalkozniuk. Arról nem beszélve – teszi hozzá a szakember -, hogy a darwinizmus nem elmélet, hanem tudományos tény.

Ötszázalékos küszöb

Ha a darwinizmussal nem foglalkozik is, Giertych azért ad munkát a nála kevésbé ultraradikális-keresztény bírálóknak. A múlt hónapban például a lengyelországi kisebbségek kiváltságainak eltörlését kezdeményezte. Lengyelországban a kisebbségi szervezeteknek nem kell elérniük az ötszázalékos parlamenti küszöböt a választásokon. Ennek köszönhetően két német anyanyelvű képviselő ül a 460 fős szejmben.

A második legnagyobb lengyelországi kisebbségnek, a fehéroroszoknak már esélyük sincs képviselőt delegálni a törvényhozásba, a többi nemzetiségről nem is beszélve. Giertych viszont a kisebbségeknek sem adna kibúvót az ötszázalékos küszöb elérése alól, így megfosztaná a lengyelországi németeket az érdekérvényesítés e lehetőségétől. Giertych nem mellékesen történész, és jól tudja, hogy a holokauszt, a népességcserék és a területi változások következtében a Lengyelországban élő etnikai kisebbségek aránya nem éri el az egy százalékot.

Még mindig elevenek a korábbi etnikai leszámolások fájdalmas emlékei – amelyekért a lengyeleket csak részben terheli felelőség -, a régióban a kisebbségi kérdés kényes történeti örökség, és a mai napig kihat Lengyelország és szomszédai viszonyára. Ebben a helyzetben akar rúgni még egyet az egykor etnikailag vegyes területeken már csak hírmondónak megmaradt kis nemzetiségi csoportokba.

Katonai szigor

Még le sem csendesedett a radikális pártvezér kisebbségügyi elgondolásai által kiváltott belföldi és németországi vihar, Giertych máris újabb ötlettel állt elő. Ezúttal „szakterületén” vezetne be újításokat. A politikus megkezdte olyan bentlakásos intézmények szervezését, amelyekben rossz magatartású gyerekeket tanítanak majd – katonai kiképzéssel felérő szigorral. Az új tanintézményekbe az iskolaigazgatók és pedagógiai szakemberek véleménye alapján azokat a tanulókat lehet majd küldeni, akik két egymást követő félévben a legrosszabb jegyet kapták magatartásból.

Az ötletet a már most is működő különleges iskolák adták. Csakhogy oda eddig bírósági ítélettel küldték a tanulókat, és nem magatartásjegy alapján. A négyszáz különleges iskolában már most is óriási a zsúfoltság, az oktatási miniszter azonban nincs híján a bővítést szolgáló ötleteknek.

Giertych a programot a hadügyminisztériummal karöltve kívánja véghezvinni. A tervek szerint az új iskolákat régi elhagyott laktanyaépületekben fogják berendezni. Az igazgatók katonatisztek lesznek, ahogy a tanárok egy része is. A fegyelemre nevelő intézmények tantestületeiben pszichológusok és pedagógiai szakemberek is helyet kapnak.

Pedagóguskörökben meglehetősen ellentmondásos a terv fogadtatása. Az kétségtelen, hogy egyre fékezhetetlenebb az erőszak a lengyel iskolákban, arról azonban már megoszlanak a vélemények, segítenének-e a probléma megoldásában a Giertych által megálmodott létesítmények. Egyesek szerint kényelmes út lesz az igazgatóknak, hogy megszabaduljanak a zűrös gyerekektől.

A terv az alkotmányos aggályokon túl szép számmal rejt magában szakmai buktatókat is. Szakemberek szerint a kirívóan rossz, agresszív gyerekek esetében működhet az új módszer, de nagy körültekintéssel kell eldönteni, ki kerüljön egy ilyen intézménybe. Ma európai tendencia a pedagógiában az integrált nevelésre való törekvés, de Giertychet nem érdekli semmilyen európai norma, sőt szívesen dolgozik minden azzal szöges ellentétben álló módszeren. Szerinte a program meg fogja védeni a normális gyerekeket, és javítani fogja az oktatás színvonalát.

Mészáros Gyula, Gdansk

Comments are closed.