Sófár tallózó

Obama megtalálta kabinetfőnökét

Obama kijelölt kabinetfőnöke Izrael nagy barátja - állítja a helyi sajtó, amelyik megszólaltatja a megválasztott amerikai elnök barátjának édesapját is.

Az izraeli sajtó tele van azzal, hogy Rahm Emanuel, a frissen megválasztott Barack Obama talán legközelebbi munkatársa és barátja egy Amerikába szakadt izraeli orvos fia, akit az új amerikai elnök már meg is bízott a Fehér Ház vezetésével.

Ma fogolycsere a libanoni határnál

A Hezbollah győzelemként ünnepli Samir Kuntár kiszabadulását

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. július 16.

A fogolycsere előkészítésére vöröskeresztes gépkocsikonvoj indult a térségbe

Kép: REUTERS - Baz Ratner

A Nemzetközi Vöröskereszt orvosokat is a libanoni határhoz visz ugyan a mai fogolycseréhez, de az izraeli hadseregben már a 2006 júliusában elrabolt két tartalékos határőr csütörtöki katonai temetésére készülődnek.

A Monarchia ékszerei Jeruzsálemben

A Berger titkok

Jeruzsálemben néhány hete új, magyar kapcsolatokkal bíró ékszerbolt nyitotta meg kapuit. A Barrococo névre hallgató üzlet tulajdonosa, Moshe Rozenthal az osztrák birodalom, később a Monarchia egyik legnevesebb ékszerész-dinasztiájának, a Bergereknek a leszármazottja, akik nyolc generáción át szolgálták az osztrák és magyar arisztokráciáját, s ékszereiket viselték a Habsburgok, hercegek és grófok.

A Monarchia ékszerei Jeruzsálemben

Jeruzsálemben néhány hete új, magyar kapcsolatokkal bíró ékszerbolt nyitotta meg kapuit.

Forrás: HVG / Shiri Zsuzsa/ Jeruzsálem

2008. július 6.

A Barrococo névre hallgató üzlet tulajdonosa, Moshe Rozenthal az osztrák birodalom, később a Monarchia egyik legnevesebb ékszerész-dinasztiájának, a Bergereknek a leszármazottja, akik nyolc generáción át szolgálták az osztrák és magyar arisztokráciáját, s ékszereiket viselték a Habsburgok, hercegek és grófok.

Kétezren vonultak a jeruzsálemi melegparádén

Hatalmas készülődés, komoly aggodalom előzte meg Jeruzsálemben a Büszkeség napi felvonulást. Tavaly ugyanis komoly zavargások, verekedés, késelés kísérte a rendezvényt. Ezért most rendkívüli készültséget rendelt el a városi rendőrség.

Ma kezdődik a tahadije

A tűzszünet nem érinti Salitot, Rafahot és Ciszjordániát

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. június 19.

Tegnap estig 18, palesztin területekről indított Kasszam-rakéta ért földet Izraelben, de az izraeli tűzszerészek óvatos várakozás közepette takarították el a nyomokat, hiszen ma reggel hattól életbe lép a tűzszünet a Hamasz és Izrael közt, és remélhetőleg nem lesz munkájuk néhány hónapig.

Izrael: miniszterelnök-váltás és/vagy új választások

Izraelben a Munka Párt ülésén Ehud Barak, a párt vezetője bejelentette, hogy támogatni fogják 25-én a parlament feloszlatásának indítványát. Ezzel szigorúbbá tette, időbeli határhoz kötötte múlt heti ultimátumát, amely azt követelte a Kadima párttól, hogy váltsa le Ehud Olmert miniszterelnököt az ellene felmerült korrupciós vádak miatt.

Mielőtt a Holt-tengerbe lépsz...

Ötletek kezdő Izrael-zarándokoknak

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. június 9.

A tel-avivi strandon

Kép: GPO

Nem könnyű izraeli utazást tervezni, hiszen alaposan meg kell küzdeni a bőség zavarával, ki kell választani a rengeteg látnivaló közül a számunkra legfontosabbakat.

Olmert Washingtonban tárgyal

Az izraeli kormányfő Washingtonban tárgyal, ahová a befolyásos, az Egyesült Államokban működő zsidó szervezeteket tömörítő társaság, az AIPAC hívta meg.

A fogadtatás a szokásosnál is barátságosabb volt, hiszen ősszel elnökválasztás lesz, és az erős zsidó lobbi szavazatai rendkívül értékesek. Ez tükröződött a szervezet közgyűlésén is, ahol Olmert díszvendég volt.

Olmert Washingtonban tárgyal

Az izraeli kormányfő Washingtonban tárgyal, ahová a befolyásos, az Egyesült Államokban működő zsidó szervezeteket tömörítő társaság, az AIPAC hívta meg.

A fogadtatás a szokásosnál is barátságosabb volt, hiszen ősszel elnökválasztás lesz, és az erős zsidó lobbi szavazatai rendkívül értékesek. Ez tükröződött a szervezet közgyűlésén is, ahol Olmert díszvendég volt.

Utódlási harc dúl Izraelben

A Kadima és a közvélemény is Cipi Livnit támogatja

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. május 31.

A Barak-Adler-Livni-féle cselszövés a Kadima tönkretételére nem fog sikerülni - nyilatkozta Saul Mofáz közlekedési miniszter és miniszterelnök-helyettes, majd saját pártja elleni puccsal és konspirációval vádolta meg Cipi Livni külügyminisztert az immár nyíltan zajló utódlási harcokban.

Meghalt Tomy Lapid, az egyik legismertebb izraeli magyar

Meghalt az egyik legismertebb izraeli magyar, Tomy Lapid. Vezető újságíró, publicista volt és az igazságügyi tárcát is vezette. Két évvel ezelőtt a Jád Vásem holokauszt emlékhely egyik vezetője lett. .

A gazdaság jól alkalmazkodva sodródik a világgazdaságban

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. május 10.

Az egyetemek körül tudományos-kutató cégek százai alakultak

Kép: GPO

Iparral oldható a konfliktus

Segíteni kell a fejlesztést, mert nagyon nehéz rossz helyzetű népek szomszédságában élni

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. május 10.

Stef Wertheimer

Irodalom a háborúk árnyékában

A rajongók hűtőszekrényre mágnesezik kedvenc verseiket

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. május 10.

Bet Seeva egyeteme

Kép: Izraeli Turisztikai Minisztérium

Az izraeli héber nyelvű irodalom első komoly elismerése az 1966-os Nobel-díj volt, amit megosztva Nelly Sachs német nyelven író költővel Smuel Joszef Agnon, vagyis rövidebb nevén Shy Agnon nyert el. Agnon még a diaszpórában, Galíciában született, hősei a zsidó kisváros, a stetl jellegzetes figurái, történetei.

Ízeink nagykövete Tel-Avivban

Az izraeli konyha maga az olvasztótégely

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2008. május 10.

Ofer Vardi magyarul kiválóan beszélő fiatal tel-avivi újságíró, a Jediót Ahronót nevű, legnagyobb példányszámú izraeli lap szerkesztője. A lap hírportálján évekig népszerű magyarétel-rovatot vezetett.

A recepteket sajátos családi történetek fűszerezték.

- Mióta él a családja Izraelben?

Carter: a Hamász kész elfogadni Izrael létezését

A Hamász kész elfogadni Izrael létezését - mondta Jimmy Carter amerikai exelnök, miután megbeszéléseket folytatott a radikális palesztin szervezet vezetőivel. A 83 éves politikus nagy vihart kavart közel-keleti útján, még pénteken találkozott a Hamász damaszkuszi vezetőjével, aki hosszan sorolta a zsidó állam elismerésének feltételeit.

A Hamasz kihagyná a civileket a harcokból

A civileket hagyjuk ki a harcokból - javasolta Izraelnek a Gázai-övezetet ellenőrző szélsőséges palesztin mozgalom vezetője. Történt mindez azt követően, hogy a zsidó állam tegnap bejelentette: felszámol félszáz útblokádot Ciszjordániában és nagyobb teret enged a Palesztin Hatóság rendőreinek a terület ellenőrzésében.

Újra lőnek a Gázai-övezetnél

Ismét harcok vannak a Gázai-övezetnél - a Hámász fegyveresei most először találtak el egy izraeli helikoptert, mégpedig géppuskával.

Ismét fellángoltak a harcok a Gázai-övezetnél az iszlám dzsihád több vezetőjének ciszjordániai megölése óta, bár egyelőre viszonylag kevés rakéta esik izraeli területre. A dzsihádosok bejelentették, hogy új házi fejlesztésű rakétájuk hatótávolsága 22 kilométer, vagyis akár Askenont is lőhetik vele - közölte az izraeli rádió.

Civil áldozatai is vannak a gázai harcoknak

A holokauszthoz hasonlította a palesztin elnök az izraeliek gázai bosszúhadjáratát, amelyben nyugati hírügynökségek szerint negyvennél többen meghaltak.

Az amerikai AP hírügynökség arról is beszámolt, hogy a halottak fele fegyvertelen lakos, nők és gyerekek is vannak az áldozatok között. Több mint 160-an megsebesültek, egyes beszámolók szerint a benzinhiány nehezíti a sérültek szállítását.