Anarchisták, zsidók és rendőrök kergették szét a nácikat Prágában - Videó

Your browser is not able to display this multimedia content.Forrás: Index

Prágában szombaton kiderült, mégis mi kellene a szélsőségesek elleni eredményes fellépéshez: a) jól felkészült rendőrség, b) a politikai, társadalmi elit egységes elutasítása. A cseh rendőrség különösebb nehézségek nélkül megakadályozta a neonácik által a prágai zsidónegyedben meghirdetett menetet és azt is, hogy az előbbiek komolyabb összetűzésekbe keveredjenek a nem kevésbé vérszomjas anarchistákkal.

Na, ki áll a háború mögött?

Még a nyár végén hirdette meg egy addig alig ismert cseh neonáci csoport, a Fiatal Nemzeti Demokraták (MND), hogy november tizedike délutánjára felvonulást terveznek Prága egyik legismertebb részében, a régi zsidónegyedben. A szervezők szerint a menet a cseh katonák (éppen megszűnőben lévő) iraki kiküldetése ellen akar tiltakozni és merő véletlen, hogy a legismertebb náci zsidó pogrom, a Kristályéjszaka évfordulójára esik. "A lényeges kérdés az, ki is áll valóban e háború mögött," sejtette egy interjúban a csoport szóvivője, miért kell a háború ellen pont az egykori zsidónegyedben tiltakozni.

Gyorsan kiderült, hogy az MND mögött egy régi ismerős, aktív és nyíltan antiszemita neonáci szervezet, a cseh Nemzeti Ellenállás áll. Hosszabb jogi huzavona után a múlt héten a bíróság is törvényellenesnek ítélte az akciót. A MND kijelentette, hogy ennek ellenére külföldi (elsősorban német és szlovák, de említettek magyarokat is) vendégszereplők segítségével megtartják a menetet az előre meghirdetett útvonalon.

A tervezett akciót elítélte és határozott fellépést követelt Václav Klaus köztársasági elnök, Mirek Topolánek miniszterelnök, az összes parlamenti párt és minden számottevőbb média. Az egyik liberális zsidó szervezet felkérte fiatal és jó erőben lévő tagjait és szimpatizánsait, hogy az adott időben foglalják el a negyed utcácskáit és akár erőszakkal is védjék őket. (A rabbik a felhívásra reagálva megvitatták, szabad-e szombaton hivő zsidóknak verekedniük. Arra a megállapításra jutottak, hogy végszükség esetén igen.) A zsidó hitközség pedig a náci menet idejére a tervezett útvonal kellős közepére megemlékezést hívott össze a pogrom áldozatainak emlékére.

Meglátták

Komolyabb összetűzésekre végül nem került sor, az utóbbi év budapesti izgalmaihoz viszonyítva elég unalmasan telt a nap. A cseh belügyminiszter az elmúlt napokban néhányszor elismételte, hogy nem tűrik el a provokációkat, és ha valaki itt balhézni akar, majd meglátja.

Meglátták. A prágai rendőrség mozgósított minden épkézláb embert, az utcákat állítólag 1400 egyenruhás vigyázta. Készenlétbe helyezték a vidékieket is (amire a cseh lapok szerint utoljára a NATO csúcs és a Nemzetközi Valutaalap itteni ülésezésekor volt szükség). A történelmi zsidónegyedet lezárták, volt ott páncélozott csapatszállító, vízágyú, helikopter, lovasrendőr, mi szem szájnak ingere. (A lovasság felszerelésében világosan megmutatkoztak népeink eltérő történelmi hagyományai: a pesti utcák huszárjainak mutatós, de gyorsan görbülő kardja helyett a cseh lovas vitézek a huszita cséphadarók fejkongató emlékét idéző spéci hosszú gumibotokkal voltak felszerelve.)

A rendőrség szerint szombaton vagy 500 neonáci gyűlt össze Prágában, ezeknek azonban csak egy kis töredéke közelíthette meg egyáltalán a zsidónegyedet. A nagyobb szervezett csoportokat még a külvárosok határán bekerítette, megszámolta, egyenként átvizsgálta majd néhány óra múlva szétzavarta a rendőrség. Több tucat személyt őrizetbe vettek, sokuknál boxereket, késeket, ritkábban gázpisztolyt és fejszét találtak.

Elverték a nácikat

A zsidónegyed határára vagy két tucat náci jutott el. Ők a rengeteg rendőr és a nem éppen szimpatizáló tömeg láttán a közeli jogi kar árkádjai alá húzódtak és leginkább ázott tyúkokra emlékeztetve két órán keresztül várták az erősítést.

Társaik helyett azonban egy kb. ezerfős anarchista menet érkezett meg. A két erősen aszimetrikus csoport egy ideig a rendőr sorfalakon átkiabálva heccelte egymást "zsidó naplopó kábítószeresek" meg "halott náci a jó náci típusú szövegekkel. Végül néhány tucat (részben németül beszélő) anarchista nagy kerülővel a rendőrök hátába szivárgott és megközelítette az ellenfelet. Az egyik kopasz elsütött egy gázpisztoly, mire az anarchisták lerohanták őket. Legalább két neonácit földre tepertek és agyba-főbe ütöttek, őket a rendőrök helyezték biztonságba. Társaik elfutottak.

Anarchista csoportok még estig járták a várost, hiába keresve az ellenfelet. Több helyen összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel, mire őket is szétzavarták.

A zsidó hitközség rendezvényére néhány száz ember jött el. Az elszánt tömegben megjelent legalább egy tucatnyi ismert színész és politikus. Az utóbbiak közül a hét folyamán többen hangoztatták, hogy szükség esetén saját becses testükből élőláncot alkotva állják el a kopaszok útját. Klaus elnök levélben köszöntötte a gyülekezetet, elnézést kérve, hogy egy temetésből kifolyólag nem lehet jelen. Az egyik szónok a cseh katolikus egyház feje Miloslav Vlk bíboros érsek volt. Miután az ellenfél nem mutatkozott, egy idő után békésen szétszéledtek.

Anonymous képe
PDA
link 5187 | PDA (nem ellenőrzött), 2007, december 20 - 01:51 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

"HOGY EZT A MÉTELYT EGYSZER S MINDENKORRA KIIRTHASSUK A JELENÜNKBŐL" - ezt Hitler is mondhatta volna, barétom. Csak éppen rátok. Ti lennétek a zsidó hitlerek?
"A PAPOK TEMPLOMAIKBAN SZABADON USZITHATNAK" - a szemét gójok kiirtására, a magyar államrend megbontására, a keresztények kifosztására. Csak az ilyen templomot zsinagógának hívják.

"Kiválasztott nép" és "Felsőbbrendű faj" - szólj, ha különbséget látsz a kettő között.
(én látok: a "felsőbbrendű faj" tézise húsz évig létezett, aztán megbuktatták, a "kiválasztott nép" fogalma él és virul, vallássá, sötét, theokratikus alapokra helyezett törzsi nácizmus formájában)

TI szítjátok a gyűlöletet, nem MI.
TI szítjátok magatok ellen, amikor elfoglaljátok egy ország bankrendszerét, uralmatok alá vonjátok a kereskedelmét, befurakodtok a politikai vezetésébe majd átveszitek azt; uralmatok alatt tartjátok a médiát, és korlátozzátok a szólásszabadságot.
TI szítjátok, amikor a sokadik milliárdot rángatjátok ki magyar adófizetők zsebéből (miközben nűálatok nagyobb adócsalót nem ismer a világ) mindenféle holocaust-kárpótlásokra (miközben a doni hőseink, hadirokkantjaink pár tízezres nyugdíjból tengetik életüket);
TI szítjátok, amikor nemzeti megmozdulásainkat a SAJÁT hazánkban elnyomjátok, és nem engedtek minket lélegzethez sem jutni, és tiltani akarjátok hazafias, ősi jelképeinket;
TI szítjátok, amikor pofátlanul nem mentek el a köztársasági elnök által meghirdetett nagy egyházi találkozóra, közben diszkriminációról károgtok.

Nem TITEKET rekesztenek ki a keresztények vagy akárkik, hanem TI REKESZTETEK KI MINDENKIT MAGATOKON KÍVÜL.

Ezzel gerjesztitek az antiszemitizmust.

És azt hiszitek, hogy igazatok van, mert A MÉDIÁBÓL MÁR CSAK A TI HANGOTOKAT HALLANI.

Amíg nem vagytok hajlandóak kenyéradó, vendégszerető házigazdátokkal, a magyar nemzettel leülni egy asztalhoz, és egyenrangú félként megbeszélni a közös jövőről alkotott elképzeléseiteket, hanem
rendőrpajzsfalak mögül
homokos felvonulások hangszóróiból
sokadik kárpótlást,
és állandó sajnálatot,
privilégiumokat követelve
lekezelően és sértően,
gyűlölve mindenkit, aki nem zsidó
üvöltitek a magatok fajgyűlölő "igazságát"

...addig nem lesz béke.
Az a néhány náci srác, aki prágában a balhét csinálta, pont úgy viselkedett, ahogy ti.
Csak ők az adott ország nemzeti oldalának a SZÉLSŐSÉGESEI.
Ti pedig MIND NÁCIK VAGYTOK, vallási meggyőződésből, öröktől fogva, meggyőződéssel és vakhittel.

Ha valaki ellenetek érvel, akkor két dolgot próbáltok ellene felhozni:
1) fasiszta
2) hülye
3) mindkettő egyszerre (ez a leggyakoribb).

Párbeszéd helyett skatulya, alkalmazkodás helyett jogokért követelőzés,
amit ti követeltek az:
állampolgári jogok
állampolgári kötelességek nélkül.
Márpedig ez nem működik.
Amíg be nem látjátok, marad minden a régiben. Be fog még törni pár kirakatotok, vérezni fogtok még páran azért, mert nem vagytok hajlandóak beilleszkedni, hanem azt várjátok el, hogy mindenki más alkalmazkodjon hozzátok. És a "csendes többség" nem veletek lesz.


Anonymous képe
Kamill
link 4988 | Kamill (nem ellenőrzött), 2007, november 15 - 17:54 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

A csehek mindig hajlottak a demokráciára, valamitől ilyen a lelkük (gondoljatok csak '68-ra). Ismét bizonyítottak. Sőt, példát mutattak. Nekem is. Eddig kétszer mentem az utcára. Egyszer a Demokratikus Charta békés, gyertyás felvonulására a feleségemmel, másik alkalommal pedig akkor, amikor híre jött, hogy a Szabó Albert féle Blaha Lujza téri fasiszta testvérek demonstrációjuk után a Dohány utcai zsinagógához vonulnak. Ha jól emlékszem, március 15-e volt, de már nem emlékszem melyik évben . Azt mondtam, ott leszek - idős, Auschwitzot megjárt Édesanyám ragaszkodott ahhoz, hogy Ő is velem jöjjön -, hogy ha megzavarják a templomunk előtti megemlékezést, eggyel többen legyünk, aki megvédi a közösséget. Hoppá, eszembe jutott egy harmadik "utcára" menetelem is! A KLUBHÁLÓ által szervezett ez évi, a Gesztenyéskertben tartott "A csendes többség is hallassa a hangját" mottójú szintén békés összejövetel. Sajnos abból csak egy kislétszámú smúzparty lett. Szégyen.
Most ígéretet teszek magamnak. Ha a fasizmus ellen kell felvonulni, követni fogom a cseh antifasiszták által mutatott etalont, ott leszek!

Kamill


Anonymous képe
Anonymous
link 4980 | Anonymous (nem ellenőrzött), 2007, november 12 - 02:26 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

ÉRDEMES ÖSSZEHASONLITANI, HOGY NÁLUNK MIT TESZNEK ÉS PRÁGÁBAN MIT TETTEK A GYÜLÖLETET SZITÓ NEONÁCIK ELLEN:
NÁLUNK - ELNÖK A TÖRVÉNYTERVEZETET VIZSGÁLGATJA, ALKOTMÁNYOS-E VAGY SEM
NEM EMEL KIFOGÁST AZ ELLEN, HOGY AZ ELNÖKI PALOTA ELŐTT AVASSANAK MAGYAR GÁRDISTÁKAT ÉS ÁLDJÁK MEG AZ ÁRPÁDSÁVOS ZÁSZLÓKAT A KERESZTÉNY EGYHÁZAK PAPJAI
NÁLUNK - MINDEN KORMÁNY ELLENES DEMONSTRÁCIÓN OTT VANNAK A HOLOCAUSTOT IDÉZŐ ÁRPÁDSÁVOS ZÁSZLÓK, A TÖMEG NYILTAN ZSIDÓZHAT, A RENDŐRSÉG EZT NEM AKADÁLYOZHATJA MEG
NÁLUNK - AZ ÉRTELMISÉGIEK, HA NEMZETI ÜNNEPEINK VANNAK, INKÁBB VIDÉKRE VAGY KÜLFÖLDRE VONULNAK, NEHOGY VESZÉLYBE KERÜLJENEK
NÁLUNK - A PAPOK TEMPLOMAIKBAN SZABADON USZITHATNAK, EGYESEK ZSIDÓZHATNAK ÉS MÁSOK ÁLLANDÓAN EGYENLŐSÉGET TESZNEK A HOLOCAUST ÉS A KOMUNIZMUS ÁLDOZATAI KÖZZÉ
NÁLUNK - A PARLAMENTI PÁRTOK, AZ ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐK SIMÁN ELLENSZAVAZNAK, HA A PARLAMENTBEN TÁRGYALJÁK A GYÜLÖLETBESZÉD TÖRVÉNYT, LÁSD 131 ELLENSZAVAZAT
NÁLUNK - SENKI NEM FOG ÖSSZE SENKIVEL, HOGY EZT A MÉTELYT EGYSZER S MINDENKORRA KIIRTHASSUK A JELENÜNKBŐL