Holokauszt Magyarországon


Anonymous képe
gabor_1929
link 4752 | gabor_1929 (nem ellenőrzött), 2007, október 18 - 13:41 | A hozzászóláshoz belépés szükséges

Meglátogattam a Holocaust Magyarorszàgon c. Linket s ezzel kapcsolatban egy pàr megjegyzésem lenne:

1. hiànyolom, hogy nincs egy talàlkozohely a tulélöknek, ahol összehasonlithatnàk multjukat és kereshetnének hiànyzo mozaikköveket.

2. A Holocaust Magyarorszàgon térképei közt "A vidéki zsidóság deportálása 1944-ben" térképén hiànyosnak tartom a gettokat. A VI. csendörkerületben csak Szeged és Debrecen van megemlitve, Békéscsaba hianyzik, az 57 (a halàlvonatok listàjàn) megnevezett gettobol a térképen csak 33 szerepel.

3. A Holocaust Magyarorszàgon térképei"Auschwitz-Birkenau" tàbor fontosabb épületei szektorai - magyar-zsido - szempontbol hiànyos. A fiatal fiuk nagy része a cigànytàborba (BIIe) került emlékezetem szerint. Augusztus 2. utàn majdnem kizàrolagosan magyar gyerekek népesitették be az orvosok és Schreiberek kivételével. Augusztus közepe utàn jöttek Lodz-iak stb. Elie Wiesel a cigàny tàbort emliti elsönek. Az Eichmann per 68. és 71. ülésén két szelekciot emlitenek (Jom-Kippur szept. 27 és Szimhat-Thora okt. 10) tulnyomo részt magyar àldozatokkal. November utàn nöi és gyerek tàborrà vàlt. A BIId tàbrba pedig a magyar felnött férfiak zöme került.

A BIIc vagy C tàborbol több magyar nö volt meggyözödve, hogy a cigànyok elpusztitàsànak voltak tanui, összetévesztve a julius 11.-én a mellettük lévö Terezienstadti csalàdi tàbor lakoinak meggyilkolàsàval.

Sajnos a tulélök gyakran maguk sincsennek a sajàt multjukkal tisztàban, s itt a történészek feladata lenne, hogy ne àltalànosan irjanak.

Szivélyes üdvözlettel