Terror


 • Terror 2004 01 29 01

  2004.01.29 Jeruzsálem

  Ma reggel ¾ 9-kor Jeruzsálem belvárosában, Reháviában a Gáza és az Arlozorov utca sarkán egy öngyilkos merénylô felrobbantotta magát a 19-es autóbuszon. Tíz halott és negyven sebesült a merénylet mérlege, köztük 10 súlyos sebesült. A polgári áldozatok gyilkosa régebben a Palesztín fennhatósághoz tartozó Betlehemben rendôrként szolgált.


  33 kép van ebben az albumban

  Frissítve: 2005, május 29 - 23:28

 • Terror 2004 02 22 05

  2004.02.22 Jeruzsálem

  Legkevesebb hét ember életét vesztette vasárnap reggel Nyugat-Jeruzsálem központjában, miután robbanás történt egy autóbuszon az Inbal szálloda közelében. A sérültek száma meghaladja a hatvanat, közülük mintegy húszan súlyos vagy kritikus állapotban vannak - közölték rendőrségi források és a mentők. A rendőrség megállapította, hogy öngyilkos merénylet történt a 14-es autóbuszon a reggeli csúcsforgalom idején. A busz, amely épp egy benzinkút mellett haladt el a detonáció idején, nagyon súlyosan megrongálódott. A közepes méretű pokolgép szinte szétvetette a járművet, a környező épületek ablakai betörtek. Holttestek és emberi végtagok hevertek mindenfelé.

  Eddig még egyetlen szélsőséges szervezet sem vállalta magára a merényletet, amely egy nappal azelőtt történt, hogy Hágában a Nemzetközi Bíróság (ICJ) vizsgálni kezdi, törvényes-e az Izrael és a ciszjordániai palesztin területek között épülő biztonsági kerítés és fal. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a merényletet elítélő beszédében hangsúlyozta, hogy a kerítés építését az öngyilkos akció is indokolja. Elítélte a véres merényletet Ahmed Korei palesztin miniszterelnök is. "E merénylet bizonyítja, mennyire nélkülözhetetlen egy biztonsági zár: ott, ahol nincs, a rettegés uralkodik, ott pedig, ahol megépült, jól látható az eredmény - mondta Salom a katonai rádióban. - Ezért folytatni fogjuk a kerítés építését, mert életeket ment meg."


  15 kép van ebben az albumban

  Frissítve: 2005, június 1 - 23:17

 • Terror 2004 07 11 06

  2004.07.11 Tel-Aviv

  Egy súlyosan sebesült fiatalasszony a kórházba szállítást követően életét vesztette, miután magyar idő szerint röviddel hat óra után a Tel-Aviv-i Har Zion úton a régi buszpályaudvart detonáció rázta meg. Harmincegyen megsebesültek, öten súlyosan, köztük egy állapotos asszony. Egy bokrok közé rejtett pokolgép robbant a fel- és leszálló emberek közelében, abban a pillanatban, amikor két autóbusz állt a megállóban.

  A rendõrség arra gyanakszik, hogy az elkövetõ alkalmas pillanatban, távirányítóval robbantotta fel a bombát. A helyettes védelmi miniszter szerint a merénylők Ciszjordániából szöktek át Izrel területére, feltehetően ott, ahol még nem készült el a biztonsági kerítés. A terrorakcióért a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalomhoz tartozó Al-Aksza Martírbrigádjai és egy eddig ismeretlen további szervezet, az „Abu Hamdan és Nadr Abu Lil zászlóalj


  17 kép van ebben az albumban

  Frissítve: 2005, május 20 - 02:22

 • Terror 2004 08 31 victims

  2004.08.31 Beér-Séva

  Magyar idő szerint szerint 13.50-kor a dél-izraeli Beér-Séva központjában, két zsúfolt autóbuszon hajtottak végre öngyilkos robbantást palesztin terroristák, csaknem egyidőben. Ez az első sikeres öngyilkos merénylet öt hónapja Izrael területén. A Hamasz vállalta a merényletért a felelősséget.

  A két robbanás következményeit a Vörös Mágén Dávid, a Vöröskeresztnek megfelelő izraeli szerv „rendkívül súlyosnak


  42 kép van ebben az albumban

  Frissítve: 2005, június 2 - 15:43

 • Terror 2004 09 22 06

  2004.09.22 Jeruzsálem

  Ismét terrormerénylet történt 15:45-kor Kelet-Jeruzsálem északi részén, a Holt-tengerhez vezető út mellett. A robbanás megölt két határőrt, a sebesültek száma 14.

  A lefátyolozott arcú öngyilkos terroristanô a forgalmas útkeresztezôdésben várakozó autóstopposok közelébe próbált férkőzni. Szemtanúk szerint egy izraeli határőr útját állta, és vitába bonyolódtak. Amikor egy újabb határőr közeledett feléjük, felrobbantotta a testére erősített bombát. A közeli buszmegálló üvegcserepei elborították az utat, és számos járókelőt megsebesítettek.

  A Francia Domb negyed Kelet-Jeruzsálemben, a két városrészt elválasztó zöld vonal közelében helyezkedik el. A biztonsági erők lezárták a környéket, és a közeli Ramallahba vezető utat is eltorlaszolták. A Francia Domb az intifáda négy éve alatt számos véres merénylet színtere volt.

  Jasszer Arafat Fatah szervezetének fegyveres szárnya, az Al-Aksza mártírjai nevû terrorszervezet vállalta magára a merényletet. Az AP hírügynökséghez eljuttatott telefonüzenetük szerint az elmúlt idôszak izraeli leszámolásait bosszulták meg. Pontosan hét hónapja, február 22 óta ez az első öngyilkos merénylet az izraeli fővárosban. Legutóbb augusztus 31-én, Beér Sevában követelt 16 áldozatot egy kettős buszrobbantás, melyért a Hamasz vállalta a felelősséget.


  12 kép van ebben az albumban

  Frissítve: 2005, május 20 - 16:00

 • Terror 2004 10 07 44

  2004.10.07 Sinai

  JNA/Seres Attila - Tel-Aviv

  Legalabb 26-an meghaltak, es 122-en megsebesultek abban a robbantas-sorozatban, melyet


  44 kép van ebben az albumban

  Frissítve: 2005, június 2 - 18:01

 • Terror 2004 11 01 01

  2004.11.01 Tel Aviv

  Legalább három halálos áldozata van a mai tel avivi merényletnek. Magyar idô szerint délelőtt 10:21-kor egy öngyilkos merénylô felrobbantotta magát Tel Aviv központjában, a Karmel piacon. A mentôk eddig 33 sebesültet szállítottak kórházba, közülük kettőnek válságos, háromnak súlyos az állapota. Szemtanúk szerint a merénylő egy tejbolt előtt hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet a Rambam és a HaCarmel utca sarkán. A piaci árusok a tv-ben elpanaszolták, hogy bár évek óta kérik, még mindig nem tettek megfelelô óvintézkedéseket a piacon, a zsúfolt sikátorokban nem volt elég hely a mentôautóknak. A rendôrség képviselôi elmondták, hogy nem voltak értesüléseik merénylet veszélyéről.


  17 kép van ebben az albumban

  Frissítve: 2005, május 20 - 02:14