Mazsihisz


Steven Spielberg lesz a Zsidó Nyári Fesztivál díszvendége

Bár kevesebb támogatásra számíthatnak idén a szervezők, 30 százalékkal olcsóbbak lesznek a XI. Zsidó Nyári Fesztivál belépői. Az augusztus végén kezdődő rendezvénysorozat díszvendégének Steven Spielberg amerikai filmrendezőt kérték föl - hangzott el a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

Forrás: Híradó

2008. július 10.

Ősszel kormányátalakítás lesz Izraelben

Szeptember 17-én választ új vezetőt a legnagyobb izraeli kormánypárt, és a győztes novemberig új kormányt alakít - jelentette az izraeli közszolgálati televízió.

Forrás: MTI

2008. július 10.

Borkai és a náci megfélemlítés

A győri önkormányzat "vezetése, ahogy eddig, úgy a jövőben is elhatárolódik minden szélsőséges eszmeiséget képviselő, a gyűlöletkeltésre és más emberek megfélemlítésére irányuló magatartást és véleményt valló politikai vagy civil szervezettől, egyesülettől, illetve csoportosulástól" - áll Borkai Zsolt csütörtöki közleményében.

Forrás: STOP

2008. július 10.

Működésképtelen lett Budakeszi önkormányzata

Késő estébe nyúló, viharos testületi ülés után csütörtökön kiderült: ifjabb Hegedűs Lórántné Kovács Enikő, budakeszi alpolgármestere nem hajlandó távozni tisztségéből

Forrás: Népszava

2008. július 5.

Az ezt követelő MSZP-Fidesz-SZDSZ-"nagykoalíció" képviselői emiatt lemondtak a szakbizottságok elnökségéről, illetve tagságáról. Ezzel a város önkormányzata működésképtelenné vált.

A zsidó mártírokra emlékeztek Budapesten

Megemlékezést tartottak a II. világháború magyar zsidó mártírjainak budapesti Wesselényi utcai emlékművénél az Emanuel Alapítvány rendezésében vasárnap.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor minden harmadik áldozata magyar volt

Forrás: Ma

2008. július 6.

Minden év júliusának első vasárnapján együtt emlékezünk mártírjainkra - mondta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója, az alapítvány titkára a 11 éve felavatott emlékparkban.

A Monarchia ékszerei Jeruzsálemben

Jeruzsálemben néhány hete új, magyar kapcsolatokkal bíró ékszerbolt nyitotta meg kapuit.

Forrás: HVG / Shiri Zsuzsa/ Jeruzsálem

2008. július 6.

A Barrococo névre hallgató üzlet tulajdonosa, Moshe Rozenthal az osztrák birodalom, később a Monarchia egyik legnevesebb ékszerész-dinasztiájának, a Bergereknek a leszármazottja, akik nyolc generáción át szolgálták az osztrák és magyar arisztokráciáját, s ékszereiket viselték a Habsburgok, hercegek és grófok.

"A sebek már elkezdtek gyógyulni"

Hatvannégy évvel ezelőtt, 1944. július 4-én 4228 zsidó származású magyar embert hurcoltak el Szombathelyről, indítottak útnak vasúti vagonokba zsúfolva Auschwitzba és más haláltáborokba, hogy megöljék őket.

Forrás: Metro

2008. július 6.

Rájuk és a holokauszt valamennyi áldozatára emlékeztek vasárnap gyászszertartáson a szombathelyi zsinagóga melletti imaházban.

Kafka életének rejtélyeit őrző papírok

Egy Tel-Avivi lakásban évtizedeken át rejtegetett dokumentumok fényt deríthetnek Franz Kafka életének rejtélyeire.

Forrás: Népszava

2008. július 6.

Hírünk a világban: "Náci támadás Budapesten"

Már megint a szélsőjobb randalírozásával sikerült bekerülnünk a nyugati médiába. Több nyugat-európai médium is beszámolót közölt a tegnapi, erőszakba fulladt melegfelvonulásról.

Forrás: Hírszerző/MTI/BBC

2008. július 06.

A képes tudósításokban mindenütt budapesti utcákon randalírozó, a felvonulást kövekkel, tojásokkal dobáló, "buzizó" szélsőségeseket lehetett látni. A beszámolók "káoszról", "náci támadásokról" szóltak.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége által 2008-ban Hitközségi szervezetek számára kiírt pályázatának nyertesei

Alábbiakban közöljük a 2008. június 24-én a pályázati bizottság által elfogadott pályázatok listáját, és az elnyert támogatás összegét. A pályázati célok megvalósításhoz eredményes munkát kívánunk

BZSH Anna Frank Kollégium:

Kollégiumi ingatlan felújítása

400 000 Ft.

BZSH Benjamin Óvoda: Óvoda honlapjának létrehozása

90 000 Ft.

BZSH Benjamin Óvoda: Udvari játszók vásárlása

100 000 Ft.

BZSH Budai Körzet:

Budai Sófár Újság

150 000 Ft.

BZSH Lágymányosi körzet:

"Meglepetés buli", "nyílt uszítás" - mire készülnek a Gój Motorosok Olaszliszkán?

Súlyos összecsapásokba torkollhat Olaszliszkán a provokáció és cigányok elleni nyílt uszítás - hívta fel a figyelmet nyílt levélben a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és az olaszliszkai roma önkormányzat elnöke, miután a Gój Motorosok Egyesülete kedd estétől kétnapos túrát és "meglepetés bulit" szervezett Olaszliszkára.

Forrás: Hírszerző, Roma Sajtóközpont

2008. július 01.

Az egyházak üdvözlik az Ab döntését

A négy történelmi egyház egyöntetűen üdvözölte az Alkotmánybíróság határozatát, amely az egyházi közoktatási intézmények normatív finanszírozását meghatározó közoktatási törvény egy részletét felülbírálta.

FigyelőNet, MTI

2008. július 1.

Az Alkotmánybíróság határozata alátámasztja, hogy az egyházi iskolák finanszírozásának konkrét törvényi garanciái hiányoznak - mondta Bajzák Eszter, a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet intézményvezetője.

Dózeres vérengzés Jeruzsálemben

Egy építkezésről ellopott kotrógéppel támadott a jeruzsálemi járókelőkre egy palesztin munkás. A munkagéppel véghezvitt vérengzésnek a rendőrök vetettek véget, akik lelőtték a férfit.

Forrás: Index

2008. július 2.

Egy nő meghalt és legalább harminc személy megsebesült, köztük heten súlyosan szerdán Jeruzsálem központjában, amikor egy palesztin férfi kotrógéppel felborított több gépkocsit és egy autóbuszt, valamint számos járókelőt is elgázolt - közölték a helyi biztonsági erők.

Zsinagóga felújítás

A magántulajdonban lévő, felújításra szoruló kőszegi zsinagóga megmentése érdekében alapítványt kell létrehozni, amely a tulajdonjogot a Vas megyei önkormányzatnak szerezné meg, alapítói között pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Maszihisz) is szerepelne - mondta Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére.

Forrás: Hírextra

2008. július 2.

A feladat a gyűlöletbeszéddel és a gyalázkodással kapcsolatos javaslatok megfogalmazása

Nemzetközi jogász szakmai fórumot hív össze Suchman Tamás a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosításának kidolgozására

Forrás: Népszava

2008. július 2.

A szocialista országgyűlési képviselő szerdán azt mondta: a több országból érkező, nemzetközi hírű jogtudósok feladata az lenne, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg a gyűlöletbeszéddel és a gyalázkodással, illetve azok büntethetőségével kapcsolatosan.

Cyberháború: Obama lop, csal és ő Adolf Hitler - McCain stábja meg magyarázkodik

Még csak pár hete fordult célegyenesbe az amerikai elnökválasztási hadjárat, a cyberháború viszont valódi övön aluli ütésekkel máris elkezdődött.

Forrás: Kitekintő

2008. július 2. / Kustánczi Norbert

Az adok-kapokban ezúttal John McCain stábja kényszerült magyarázkodásra, mivel a republikánus elnökaspiráns reklámjai váratlanul olyan weboldalakon jelentek meg, ahol a demokrata Obamát durván pocskondiázzák.

70 éve fogadták el az első zsidótörvényt - Fajvédők és csendestársak

Az Anschluss után az antiszemita magyar politikusok az antiszemita német politikusok kedvében (és széles magyar tömegek kedvében) is akartak járni és a Képviselőház elé terjesztették a "társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról" szóló törvényjavaslatot.

Forrás: Hetek Online

2008. július 2. / Tudósklub | Karsai László

Önálló magyar lépésről volt szó, 1938-ig a Harmadik Birodalom a zsidókérdésben nem próbált meg nyomást gyakorolni Magyarországra.

Emlékező Istentisztelet Nagykőrösön

Szeretetteink azt kérték ne szombaton - 1944. június 17-én - zsúfolják a marhavagonokba és vigyék a halálba őket, de nem volt kegyelem számukra az őrült gyilkosok kezei között.

Tisztelt Hittestvérünk!

Ebben az évben is megemlékezünk halottainkról, akiket meggyilkoltak a népirtás idején, a munkaszolgálat során a haláltáborokban és a mártíromság többi útjain.

Új Élet az interneten is

Kedves olvasóközönségünk, a mai naptól az interneten is elérhető az Új Élet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének lapja.

A képformátumban felöltött oldalalak - melyek az újságok című rovatban érhetőek el - eredetiben adják vissza a nyomtatott sajtó hangulatát, így azok is az eredeti formát olvashatják, akikhez az újság nem jut el.

http://mazsihisz.com/ujsag.phtml?cikk=1&id=529

A június 15-én megjelent lapszám tartalmából, ami már megtalálható honlapunkon:

Vircsaft fesztivál a toleranciáért

Június 29-én a JDC Magyarország, a Judafest rendezvénysorozat első állomásaként Vircsaft néven egész napos utcafesztivált rendez. A rendezvény színesen és vidáman mutatja be a mindennapi zsidó életet.

Forrás: Kultúra

2008. június 27.