SAJTÓKÖZLEMÉNY ÉS MEGHÍVÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRA

Mint az Ortodox Zsidó Világtanács és a Mechon Simon Szociális és Foglalkoztatási Alapítvány Alapítója nagy örömmel tájékoztatom Önöket, hogy Magyarországon, a Keleti Régióban először, Nyírtasson, a Mózes vallású chaszid ortodox közösség székhelyének, házának és mikvéjének (rituális fürdő) felavatására készülünk. A székhelyen történt beruházások meghaladják a harmincöt millió forintot, az érkező vendégek vendéglátásával kapcsolatos költségek pedig várhatóan több mint négyszáz millió forintba kerülnek.

A Quebeckben (Kanada) élő nyírtassi chaszid közösség, melyet az országban Alapítványunk képvisel, Magyarországra költözik, s otthont teremt magának azon a helyen, ahol a 18. században a Mózes vallású közösség tagjai telepedtek le, a szeretet és az összefogás maroknyi szigetét alkotva a mai Nyírtass község területén.

Alapítványunk 2006.június 22 –től június 26-ig tartó rendezvényén a várható díszvendégünk a világhírű, Demecseren született, tiszteletreméltó kort megért vallási vezető, Lőwy Pátriárka Nyírtassi Főrabbi úr (Quebeck, Kanada) lesz.

A pátriárka közel ezer fős kíséretével érkezik, külön repülőkkel a debreceni reptérre , köztük több híres főrabbi a világ minden tájáról.

Nagytiszteletű Pátriárka Moshe Teitelbaum Z”L 2006. április 24-én bekövetkezett fájdalmas elhunyta mélyen megrendítette a közösségünket, mivel a magyarországi 18 éves itt tartózkodásom ideje alatt Ő volt Alapítványunk díszelnöke és szellemi -vallási irányítója.

Örömmel vettük a hírt, hogy Pátriárka Lőwy elfogadta a felkérésünket, miszerint Öt kívánjuk az Alapítványunk soros díszelnökévé avatni a rendezvényen.

Őeminenciája programja – melyet későbbiekben pontosítunk – terveink szerint:

– Egy vallási – gazdasági – kulturális Központ alapkőletétele, mely az egész

térség számára felfrissülést, új reményeket biztosít.

– A leendő nyírtassi székhelyének és házának, és egy új építésű mikvének

(rituális fürdő) a felavatása.

– A Holocaust során elvesztett családom emlékére létrehozott tórának a

Pátriárka által a közösségbe való bevitele, mely egy igazán különleges,

zenével, tánccal színesített esemény.

Az eseménysorozat, benne a sabesz, nagyon színes, forgatagos, szokásainkkal tarkított, élvezetes lesz, hiszen terveink szerint a zsidóság által a napjainkba átemelt több ezer éves hagyományaink szerint zajlik majd.

A rendezvény külön elismerést és támogatottságot, s így újabb erőt fog adni számomra az alapítványi munkámban, hiszen a Mózes vallású ortodox chaszid világ – mely több százezer lélekszámú – nagy része magyar származású, mely közösséget az Alapítványunk mély alázattal és szeretettel igyekszik itt, Magyarországon képviselni.

Fontos számunkra, hogy ezek az emberek érezzék, van hely számukra ebben az országban, s tiszteletet érdemelnek, mivel, a Holocaust és az ’56 – os események 50. évfordulója után most, a világ számos részén alakították újra nagyon sikeres és mindenki által tisztelt közösségüket, büszkén vállalva magyarságukat.

Ezek az emberek megérdemlik a támogatottságot és az erősítést, mert viszonzást nem várva, saját anyagi és erkölcsi erejükből táplálkozva segítik felvirágoztatni Magyarországot, a hazájukat, s viszonzásképpen nem kérnek semmit az államtól. Anélkül, hogy megkapnák az elismerést, ami jár nekik, nyílt szívvel és lélekkel léptek újra az Ország földjére, hogy velük és általuk épüljön – szépüljön az Országunk, mindannyiunk közös megelégedésére.

Alapítványunk 2006. június 22.-én csütörtökön reggel 10 órakor sajtótájékoztatót tart, melyen a színes programok részletes ismertetését tervezzük, s melyre nagy szeretettel várjuk Önöket és minden kíváncsi érdeklődőt. A sajtótájékoztató a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban (Nyíregyháza, Széchenyi utca 29.) kerül megrendezésre. A sajtótájékoztatót követően a média jelen lévő képviselőinek – megbeszélés alapján – lehetősége lesz Nyírtasson, a Mózes vallású chaszid ortodox közösség székhelyének megtekintésére, megörökítésére. A sajtótájékoztatóval kapcsolatban Balázs Attila újságírótól kérhetnek további felvilágosítást (06-20-9739673). Kérem jelezzék, hogy a felsorolt programokon mikor, mely napszakban kívánnak részt venni.

Kísérje Önöket a Teremtő áldása.

Budapest, 2006. június 20.

Mély tisztelettel:

Salamon Berkowitz alapító

LOWY FŐRABBI

Tass, Quebec, Kanada

Lowy Főrabbi Nyírtasson született a nevét a községről kapó Tass-i rabbi dinasztia sarjaként, a tassi közösség vezetőjévé vált 1945 után. Családjából sokan, így nagyapja is a Holocaust áldozatává vált.

A Főrabbi, a Holocaust-ot túlélő követői kisebb csoportjával 1949-ben érkezett Kanadába, Montrealba. Isteni elkötelezettség vezérelte az új haszid közösség felépítésére a régi hagyományokkal, egy új országban az észak-keleti régióban, melyet felvirágoztatott. Elsőként hozott létre saját falut, Tass néven, amely Montreal nagyvárosától 15 percre érhető el. A falu közössége modellként szolgál, saját iskoláival és intézményeivel.

Ma büszkén ünnepelhetünk és megköszönhetjük az Örökkévalónak, hogy a Főrabbi eredeti álma valósággá vált, modern időkben az eredet megőrzésével.

Főrabbi jól ismert és tisztelt személyiség a kanadai és az amerikai politikai, kormányzati körökben, így a kanadai miniszterelnök, az amerikai Bush elnök valamint az ugyancsak Szabolcs-Szatmár megyéből származó George Pataki, New York állam kormányzója is nagyra becsüli.

Emberi nagysága legendás emberségében és jóságában rejlik, szentsége Istennel való állandó kapcsolatából és a Tóra iránti elkötelezettségéből fakad. Különböző életutat bejárt és eltérő vallású emberek ezrei keresik áldását, irányítását, kívánságait, egészségi, lelki és anyagi kérdésekben egyaránt. Ősei nyomdokaiban haladva mára elérte, hogy általa vallásuktól függetlenül nagy tiszteletre, bizalomra és megnyugvásra találnak. Megjelent könyvei rendkívüli népszerűségre tettek szert. A Tass-i zsidó örökség tovább él, virágzik és fejlődik Quebec-ben, Kanadában és a világ számos más pontján, ahol követői mind megbecsült tagjai a társadalomban.

2 hozzászólás to “Nyírtassi zsidók hazaköltözése – sajtóközlemény”

  1. blau gustav elasar

    Talán nem véletlen hogy a Machon Simon sajtóközleményében
    a zsidóság Mózes vallásnak és nem
    IZRAEL ÉS MÓZES VALLÁSÁNAK
    van nevezve

  2. rosalie

    A beruházás 35 millióba került, a vendéglátás 400 millióba?

    A holokausztnak nem 50., hanem 60. évfordulója volt (2005-ben).

    rosalie