Kezdőlap » Lexikonok

Lexikonok

Kertész Imre Nobel-díjas író örömmel fogadta és nagy dolognak tartja, hogy Európa nyomasztó öröksége címmel egy kötetben jelentek meg az utóbbi 20 évben írt esszéi a Magvető Kiadó gondozásában, s a könyv a napokban a boltokba került.

Mi volt az egész országra kiterjedő pogrom értelme? Miért kellett, mi célt szolgált azon az egy éjszakán ezer zsinagógát felgyújtani? Miért? Bűnrészessé tenni a lakosságot, érdekeltté tenni, bevonni a bűnbe? Újdonsült vezérei ellenséget találtak a népnek.

Álláspont

Dokumentum

“A stabil és igazságos világrend kialakulásának útjában a legfőbb akadály az Egyesült Államok. Sajnos meggyőződésem, hogy ez a kíméletlen – számomra fájdalmas – kijelentés igaz. Az Egyesült Államom szeptember 11-e után sem hagyott fel azzal, hogy irányítsa a világot, pedig befolyása már meggyengült. Bush politikája nacionalista szemléletű: az erő alkalmazására koncentrál, mellőzve az olyan globális problémákat, amelyeket csak nemzetközi összefogással lehet megoldani.

Alighanem meglepetés érte azokat, akik 1943. április 13-án részt vettek az 1942. augusztus 20-án a szovjet fronton repülőbalesetben elhunyt Horthy István végrendeletének kihirdetésén. Itt derült ki, hogy a kormányzóhelyettes egyesztendős fiára hagyta szinte mindenét, s alig valamit feleségére, a “kis kormányzónéra”. Viszont két értékes bérház erejéig “emlékezett meg” egy francia hölgyről, akiről máig nem sokat tudunk.

keresés

Cirkuszi akrobata, filozófia és

November 7.

A bécsi városházán (Rathaus) tartott ünnepségen nyújtották át Paul Lendvainak az osztrák könyvkereskedők szövetségének Tolerancia-díját, amelyet idén a magyar származású ausztriai újságíró-publicistának ítéltek oda.

Preiner Friderika, E-mail

A zsidó hagyományokkal és kultúrával, közte a zenével, a konyhával és a vallással ismerkedhetnek meg a fiatalok – zsidók és nem zsidók – a Limmud-Keset (tanulás-szivárvány) fesztiválon péntektől vasárnapig Budapesten, a Normafánál.

Koncentrációs tábort megjárt egykori spanyol foglyok pert indítanak négy náci háborús bűnös ellen.

Egyre közelebb kerülnek a Simon Wiesenthal Központ munkatársai a legkeresettebb náci háborús bűnöshöz. Aribert Heimet azzal vádolják, hogy a mauthauseni internálótábor orvosaként legalább félezer ember halálért felelős.

Koncentrációs tábort megjárt egykori spanyol foglyok pert indítanak négy náci háborús bűnös ellen. Keddi sajtóhírek szerint már be is nyújtották keresetüket a madridi területi bíróságon a négy személy ellen, akik a II. világháború idején SS-őrök voltak különböző koncentrációs táborokban (Mauthausen, Sachsenhausen, Flossenbürg). Az illetők – John (Ivan) Demjanjuk, Johann Leprich, Anton Tittjung, Josias Kumpf – ma az Egyesült Államokban élnek.

Szűrös Mátyás szerint a tűzzel játszik a hatalom. A rendszerváltás idején ideiglenes köztársasági elnökként és házelnökként szerepet vállaló politikus úgy látja: a többségi társadalmat a cigányságnak az az antiszociális magatartású része provokálja, amely mögött a neoliberálisok állnak. Önző módon saját érdekükben hergelik a cigányságot, ők azok, akik statisztikailag külön számon tartanak politikai antiszemitákat hazánkban.

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. július 16.

Egyre közelebb kerülnek a Simon Wiesenthal Központ munkatársai a legkeresettebb náci háborús bűnöshöz. Aribert Heimet azzal vádolják, hogy a mauthauseni internálótábor orvosaként legalább félezer ember halálért felelős.

A TV-history e heti, szabadon megtekinthető epizódja 1945-be kalauzol, amikor Németország elfoglalásával és a Japán elleni atomcsapásokkal véget ért a második világháború.

Bár kevesebb támogatásra számíthatnak idén a szervezők, 30 százalékkal olcsóbbak lesznek a XI. Nyári Zsidó Fesztivál belépői. Az augusztus végén kezdődő rendezvénysorozat díszvendégének Steven Spielberg amerikai filmrendezőt kérték föl – hangzott el a programsorozatot beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.