Forrás: Index

Környezetvédők tiltakozása nyomán Amír Perec izraeli védelmi miniszter kedden elrendelte, hogy függesszék fel a zsidó államot a palesztin területektől elválasztó biztonsági kerítés egyik dél-ciszjordániai szakaszának építését – jelentette az izraeli sajtó.

Perec azután hozta meg erre vonatkozó döntését, hogy az általa vezetett Izraeli Munkapárt parlamenti frakciója felkérte: vizsgálja felül a falnak a Júdeai-sivatag déli részén, Hebrontól délre húzódó nyomvonalát, mert a kerítés felhúzása felboríthatja a környék ökológiai egyensúlyát.

Az érintett kerítésszakasz mintegy 30 kilométer hosszú, a Mecudat Jehuda és a Nahal Hever zsidó telep között épül, s olyan területen halad át, amelyen számos természetvédelmi övezet található. A környezetvédőknek és a zsidó telepek védelmezőinek nemrégiben vált közös törekvésévé, hogy megakadályozzák a kerítés áthaladását a Júdeai-sivatagon.

Izrael arra hivatkozva építi a több mint 650 kilométer hosszúra tervezett biztonsági kerítést, hogy az megakadályozza palesztin terroristák bejutását a zsidó állam területére. A palesztinok ellenzik az általuk az apartheid falának nevezett építményt, amely helyenként benyúlik Ciszjordánia területére – palesztin vélemény szerint területeket orozva el tőlük -, és megnehezíti egy életképes palesztin állam létrehozását.

Comments are closed.