Forrás: Index

MTI

Az izraeli biztonsági erők befejezték a legnagyobb település, Neve Dekalim kiürítését. Az izraeli biztonsági erők csütörtök estére befejezték a Gázai övezetben található legnagyobb és az egyik leginkább ellenálló zsidó kolónia, Neve Dekalim kiürítését – közölték izraeli tisztségviselők.

Az összevont katonai és rendőri erők közölték, hogy már minden telepest és az övezeten kívülről érkezett összes támogatójukat elszállították.

A településen mintegy 500 család élt. Támogatásukra körülbelül 2000 zsidó szélsőséges szivárgott be oda.

Az összetűzésekben újabb adatok szerint 45 személy sebesült meg: 27 rendőr, 10 katona és 8 polgári személy. Dan Harel, Izrael déli térségének katonai parancsnoka közölte, hogy tíz rendőr akkor sérült meg, amikor a Kfar Darom-i zsinagóga kiürítésekor a tiltakozók savval töltött zacskókkal dobálták meg a zsinagógába behatoló rendőröket.

Zéró tolerancia

Menahem Mazuz izraeli főügyész és Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtök este megállapodott abban, hogy a biztonsági erők ezentúl a „zéró tolerancia” elvét alkalmazzák a kényszerkilakoltatásnak ellenszegülő zsidó telepesekkel és támogatóikkal szemben – jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

A katonákból és rendőrökből álló, összevont biztonsági erők – megelégelve a szóbeli meggyőzés sikertelenségét – délután behatoltak a Neve Dekalím-i és a Kfar-Daromi zsinagógába. A két épületben több száz – javarészt fiatal – ellenszegülő feküdt a földön, lábukat és kezüket szorosan összefonva, hogy minél jobban megnehezítsék a kitelepítők dolgát.

Sav, géppisztoly, barikád

A karhatalom Kfar-Daromban vízágyúval próbálta lekergetni a zsinagóga tetejéről a tiltakozók egy odagyűlt csoportját. A telep kiürítése ellen tiltakozók tojásokkal, tejeszacskókkal, villanykörtékkel hajigálták meg a kiürítési parancs végrehajtására érkezett katonákat. Hírek szerint az elhajított tasakok között voltak olyanok is, amelyek savat tartalmaztak, számos rendőr megsebesült.

A támadók közül mintegy száz zsidó telepest állítottak elő az izraeli rendőrök.

Kfar Jámban egy elkeseredett tiltakozó felmászott egy háztetőre, s M-16-os géppisztollyal hadonászva azzal fenyegetőzött, tüzet nyit, ha bárki meg meri közelíteni. Csak a rendőrök hosszas rábeszélésére enyhült meg.

A Gus Katif telepfüzérhez tartozó Sirat Hajamban a telepesek és a kívülről jött tiltakozók barikádot emeltek a telep bejáratánál, majd amikor megkezdődött a „roham”, felgyújtották az éghető anyagokból összetákolt torlaszt. A hadsereg alakulatainak előbb el kellett oltaniuk a tüzet, s csak utána léphettek akcióba.

Már csak 20 százalék maradt

Izraeli hivatalos forrásból közölték, eddig a gázai övezeti zsidók 80 százaléka távozott lakóhelyéről önként vagy kényszer hatására.

A Gázai övezet elhagyására kényszerített telepeseket Izraelben helyezik el, e művelet kisebb fennakadásokkal, de egészében véve jól halad – jelentette Harsányi György, az MTI tudósítója. Mint írta, a telepesek hosszú távú elhelyezése és ellátása hatalmas feladatot ró az ezzel megbízott hadseregre, de az elhelyezésben jelentős szerepet vállalnak helyi önkormányzatok is.

A kitelepítésnek mindvégig ellenálló telepeseket, akik leendő elszállásolásukról sem voltak hajlandók tárgyalni, átmenetileg a Negev-sivatag „fővárosa”, Beér-Seva közelében, mobil házakból álló táborban helyezi el a hadsereg.

Comments are closed.