Forrás: Index

Index

Terroristák támadtak meg két amerikai hadihajót a jordániai Akaba-öböl kikötőjében. Az orosz gyártmányú rakéták célt tévesztettek, és egy kórházba csapódtak, ahol megöltek egy jordániai katonát. A szomszédos Izraelhez tartozó Eilatot is rakétatalálat érte.

Három rakétát lőttek ki ismeretlenek az amerikai haditengerészet két hajójára a jordániai Akaba-öbölben péntek délelőtt, írja az AP.

Az orosz Katyusák azonban célt tévesztettek, és egy kórházba, illetve egy raktárba csapódtak és megölek egy jordániai katonát.

Az al-Kaida bevállalta

A merényletért az al-Kaida egyiptomi-libanoni ágaként ismert Abdalah Azam Mártír Brigádja vállalta a felelősséget. Interneten publikált közleményük szerint a támadás valódi célpontjai a cionisták voltak. „Mi robbantottunk Tabában és mi lőttünk ki rakétákat pénteken Eilatra is” – áll az egyelőre megerősítetlen hitelességű közleményben, írja a CNN.

A tavaly októberi, harmincnégy halálos áldozatot követelő tabai robbantások után elkövetőként jelentkezett az Abdalah Azam Mártír Brigádja.

Szír és iraki elkövetőket gyanúsítanak

A helyi hatóságok három személy után kutatnak, akik feltételezése szerint a támadók a város bejáratánál lévő raktárépület tetejéről lőtték ki a rakétákat. Kettejük iraki, egyikük szíriai lehetett, és egy kuvaiti rendszámú autót használtak.

A kikötőben várakozó hajók a támadás után azonnal felszedték a horgonyt, és nyílt vizekre mentek.

Az öbölben nem ez volt az első rakétatámadás. Pénteken, izraeli területre, Eilat város térségébe is csapódott rakéta. Az izraeli védelmi tárca egy-két Katyusáról tud. Az üdülőváros 9 kilométerre fekszik légvonalban Akabától, a két város az öböl két szegletében terül el.

Az amerikai hadsereg közlése szerint az egyik rakéta alig tévesztette el az Ashland hadihajót, a Bahrainben állomásozó ötödik flotta parancsnoka szerint a célpont a több ezer fős legénységet, vadászgépeket szállító két hadihajó volt.

Biztonságos helynek számít

Akabár kikötőjében alakították ki az amerikaiak Irak tengeri ellátóközpontját. A város az utóbbi években lett kedvcelt a turisták körében, mert a térség egyik legbiztonságosabb helyének számított.

Az amerikai haditengerészet ellen 2000-ben követtek el súlyos csapást szélsőségesek, a Cole romboló felrobbantásával 17 tengerészt öltek meg. Két elkövetőt, az al-Kaida tagjait, tavaly ítélte halálra egy jemeni bíróság.

Négy másik terrorista 5-10 év börtönt kapott az adeni kikötőben lekövetett támadásokért.

Comments are closed.