Forrás: Népszava

Dávid Kornél nem hagyta magát kizökkenteni: a Gulyás, Németh, Sitku tábor folyamatos verbális hadműveletei közepette is bedobta a tíz büntetőt. Nagyjából ezek voltak a magyar férfi kosárlabda-válogatott egyik utolsó budapesti edzésének legmozgalmasabb pillanatai. A fiúk amolyan „levezető” munkát végeztek ottjártunkkor, a csapatjáték csiszolására szánt idő ugyanis már letelt. Nem volt hosszú: bő két hét alatt kellett Meszlényi Róbert szövetségi kapitánynak formába önteni a taktikát. A játékosok megvoltak hozzá, hosszabb idő után először teljes létszámban. A litván válogatott legyőzése pedig azt jelezte (ha nem is téthelyzetben, csupán edzőmeccsen), hogy ha ennyi idő alatt nem is lehet összeilleszteni minden fogaskereket, az egyéni képességek kisegíthetik a válogatottat.

Ahhoz, hogy azért a kotta is olvasható legyen, ne csak a szólistákat halljuk, rengeteget tehet hozzá a karmester a pályán. A litvánok ellen úgy tűnt, Mészáros Zalán kezében van legjobb helyen a pálca, aki mellett az aranyat érő vagányságát ismét demonstráló Németh István, valamint a két visszatérő, Dávid Kornél és Gulyás Róbert jelenti a csapat játékának alapját. Mindannyiukra nagy szükség lesz már szombaton, idegenben a portugálok ellen – persze ugyanígy lehet(nek) meghatározó(ak) Báder lepattanózása, Fodor labdaszerzései vagy Dénes triplái. Előre csak annyit tudunk, hogy szinte semmit nem tudunk az Eb-pótselejtező két másik résztvevőjéről.

– A portugálok emlékeim szerint rendkívül jól dobnak kintről – mondja Mészáros Zalán -, 98-ban nagyon elkalapáltak minket a selejtezőben, igaz, akkor már kijutottunk az Eb-re. Veszélyesek, különösen otthon, nagyon oda kell figyelni rájuk. Amennyire az idő engedte, összecsiszolódtunk, úgy érzem, napról napra jobban megy a játék a csapatnak.

Dél után Észak következik, a svédekkel először majd Székesfehérváron találkozik a magyar csapat. Ha a portugálokról keveset tudnak a mieink, mit mondjunk a skandinávokról?

– Valamikor nagyon régen már játszottam ellenük a válogatottal – emlékszik Dávid Kornél -, de ezen kívül csak az rémlik, hogy sok játékosuk fordult meg Amerikában a különböző ligákban. Úgyhogy az agresszív játékstílusukra fel kell készülnünk.

Ha a pótselejtező első körében élen végezne a csapat, az ismeretlen ellenfél-problematika egycsapásra megoldódna. Az utolsó körbe ugyanis a másik két csoportból valószínűleg Izrael és Lengyelország (esetleg Belgium) érkezik majd közvetlenül az Eb előtt, hogy a kiadó egyetlen helyért megmérkőzzön velünk – bár már ott tartanánk…

s.Á.

Comments are closed.