Forrás: Index

Index/MTI

A palesztinok ünnepelnek, a jobboldali zsidók kitartanak. Kedd éjfélkor járt le a Gázai övezet kiürítésének határideje, szerdától gumibotokkal és vízágyúkkal szereznek érvényt az izraeli katonák a Palesztinával kötött megállapodásnak. Az evakuálás szeptember 4-én ér véget, októberben a katonák is elhagyják a területet.

A gázai övezet 1486 izraeli telepescsaládjának hiába kellett volna elhagynia kedd éjfélig otthonát, a felszólításnak csak harmaduk tett eleget. Az első incidensekre röviddel éjfél után sor került.

Az izraeli Hárec jelentése szerint fiatalok utakat vonnak blokád alá, miközben a rendőrség a rajtaütéseiben sorra veszi őrizetbe a most már illegálisan a gázai övezetben tartózkodó telepeseket. Neve Dekalimban húsz, Kissufimnál négyszáz jobboldali aktivistát tartóztattak le. Neve Dekalimban kétezer fiatal szállta meg a település zsinagógáját., miközben egy palesztin településen a Hamász felhívására négyezren ünneplik a zsidók kivonulását.

Segítettek a csomagolásban

Ötvenötezer izraeli katona és rendőr felügyeli a gázai övezeti 8 és félezer telepes távozását, 500 egyenruhás vesz részt a négy ciszjordániai telep kiürítésében. A kiürítés teljes tartama becslések szerint három hét lesz, az evakuálás a zsidó szabbat alatt – vagyis péntek napnyugtától szombat napnyugtáig – szünetel. Aki a telepesek közül a szerdán kezdődő kényszerkilakoltatás előtt önszántából távozott, ezt saját autóján teheti meg, s igényt tarthat a kitelepítetteknek járó kártalanítás teljes összegére. Mi több, e telepesek minden vagyontárgyukat magukkal vihetik, a biztonsági erők ráadásul segítettek nekik a csomagolásban.

Igaz ugyan, hogy a katonák a határidő után még mindig a kolóniákon tartózkodóknak is segítenek a pakolásban, a „túlórázók” azonban legfeljebb két szállítókonténert tölthetnek meg, azaz kénytelenek lesznek megválni nagyobb bútoraiktól, s autójuktól. A kényszerrel kitelepítettek mindennek tetejébe elesnek akár a családonként 150 ezer és 400 ezer dollár közötti kártalanítási összeg harmadától.

Megragadják a telepeseket

Szerdától mindenkit buszra tesznek, és kihoznak a Gázai övezetből. Az elképzelés szerint minden telepesre négy egyenruhás jut majd: ők megragadják a kitelepítendő kezét, lábát, s együttes erővel felteszik a tervek szerint a közelben várakozó buszra. A nőket és a gyerekeket katonanők gondjaira bízzák.

A kitelepítők nem fognak éles fegyvert viselni, de ha szükségesnek találják, bevethetik a náluk lévő gumibotot. A hatóságok vízágyúkat is készenlétbe helyeznek. A katonák és a rendőrök rátörhetik az ajtót az esetleg a házukba bezárkózó telepesekre. A kiürítés végeztével a csapatok lerombolják a kolóniákon épült házakat. Az Izrael és a palesztin kormány által kötött megállapodás értelmében többemeletes házak épülnek a családi házak helyén.

Az evakuálás az elképzelés szerint szeptember 4-ig lezárul, s legkésőbb októberben a katonai támaszpontokat is felszámolják.

Comments are closed.