Forrás: Népszava

A gázai zsidó telepesek mintegy 350 hektáron elterülő melegágyait a Gazdasági Együttműködési Alap (ECF) elnevezésű amerikai alapítvány vette meg és az izraeli kivonulás után továbbművelésre átadja a Palesztin Hatóság által alapított társaságnak, amely később palesztin földművesek kezébe adja őket. Az ügylet háromezer palesztinnak biztosít munkahelyet.

A tranzakciót Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes kezdeményezte és a „kvartett” (Egyesült Államok, Európai Unió, Oroszország és az ENSZ) közel-keleti képviselője, James Wolfensohn segített megvalósítani. Maga Wolfensohn 1.5 millió dollárral járult hozzá az ECF 15 millió dolláros alaptőkéjéhez, amellyel „kivásárolta” a melegágyakat. A 230, mezőgazdaságban tevékeny telepes mindegyike 40 ezer dollárt kap egy-egy hektár melegágyért. Az ECF közvetítő szerepet tölt be és megalapítására azért volt szükség, mert a palesztinok vonakodtak közvetlenül Izraeltől vásárolni meg a földeket. Az ügylet jelentősen csökkenti az érintett telepesek ellenállását a kivonulással és a települések felszámolásával szemben.

Ezzel szemben a telepesek vezetősége egyre agresszívabb hangot üt meg. A csütörtök esti nagygyűlésen a tel-avivi Rabin-téren (a baloldali tüntetések hagyományos színhelyén!) a szónokok „kétfrontos harcot” hirdettek a települések kiürítése ellen. Arra buzdították a jelenlévőket, hogy vasárnaptól kezdve „minden úton-útfélén” jussanak el a Kiszufim átkelőhelyre, torlaszolják el kocsijaikkal vagy testükkel az utakat és így gátolják meg, hogy a katonák eljussanak a kiürítendő településekre. A településeken belül maradó telepesek (és az időközben oda belopakodó fiatalok) pedig aktív ellenállást kell tanusítanuk azokkal a katonákkal szemben, akiknek mégis sikerül odajutniuk. A telepesek vezetői azt ígérik ugyan, hogy semmiképpen sem alkalmaznak erőszakot – de ha a tel-avivi gyűlés résztvevői (a szervezők szerint 250 ezren, a rendőrség és a jelenlévő újságírók becslése szerint 150 ezren) megfogadják a tanácsot és kisebb-nagyobb részük tényleg felvonul Kiszufim közelébe, aligha lehet majd megakadályozni az erőszakos összetűzéseket. Annál is inkább, mert Saul Mofaz védelmi miniszter erélyes fellépésre utasította a katonákat, hogy a gázai téeség kiürítését három héten belül, szeptember negyedikéig befejjezzék.

A palesztinok is készülnek a hatalom átvételére a kiürített területeken. A Palesztin Hatóság, a Fatah és a Hamász megállapodott, hogy a „győzelmi ünnepségeket” Gáza, Han Junisz és Raffah városokra korlátozzák; a kiürített településeket „zárt katonai övezetté” nyilvánítják, ahova csak az ott maradt ingatlanok számbavétele után lépheznek be civilek; a hátrahagyott vagyontárgyak számbavételét és elraktározását egy külön e célból felállított bizottság fogja ellenőrizni, hogy elkerüljék a fosztogatást.

Népszava online

Comments are closed.