Forrás: Kaposvár Online

Imádom a sztereotípiákat. Persze ez nem igaz, de annyira jó a másik gyermek játékával játszani. Ilyenek a felületes ítéletek is, amikkel az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk.

Rendszeres televíziónézőként és újságolvasóként, naponta találkozom a legkülönbözőbb hírműsorokban és lapokban egy általam is fontosnak tartott témával: lehessen-e bizonyos gyógyszereket, a patikákon kívül, egyéb kereskedelmi egységekben is árusítani? Ezt a kérdést bizonyos (politikai és szakmai) körök, gyógyszer-liberalizációként emlegetnek. Megint bizonyos körök, a liberalizmust, kizárólag az SZDSZ-hez kötnek. És megint egyesek, az SZDSZ-t a zsidó vallást gyakorlókkal igyekeznek szoros kapcsolatba hozni. Hajdanában, mint teológushallgató, sokat tanultam a zsidóságról; mint újságíró, sokat foglalkozom az SZDSZ-szel, de sosem jutott eszembe, hogy direkt kohéziót keressek a két csoport között. Ezzel persze nem azt mondom, hogy a nyilvánvaló dolgok láthatatlanok a szemem előtt, csupán nem értem, hogy az egyház és az állam szétválasztásának igénye, miért csak néhányunkban fogalmazódik meg, amikor ennek szükségességét, történelmi tények sokasága igazolja. Talán itt van az ideje, hogy megmagyarázzam, miért is ezt a címet adtam ennek a jegyzetnek. Az ATV, szokásához híven feltett egy kérdést a nézőinek, ami lényegében megegyezik a korábbiakban felemlített kérdéssel. Számomra is meglepő volt, de a válaszadók 97%-a tartaná jónak, ha nem kellene egy fejfájás esetén a fél éjszakát azzal töltenie, hogy ügyeletes gyógyszertárat keressen, illetve, hogy ne kelljen a fogyasztói árnál néha magasabb ügyeleti díjat kifizetnie, egy esetleges hőemelkedés miatt. Vagyis a televízió-csatorna nézői, támogatják ezt a fajta liberalizációt, ergo: zsidók. Ha pedig már itt tartunk, jövő héten, akár körül is metéltethetem magam, hiszen Hír TV, és a „királyi TV mellett, leginkább ezt a csatornát szoktam nézni.

De hogy a kérdéssel magával is foglalkozzunk. A szakmai megszólalok, azzal érvelnek, illetve ellenérvelnek, hogy egyedül a patikákban van meg az a szakmai tudás, ami ahhoz szükséges, hogy az amúgy vény nélkül kapható gyógyszerek, ne kárt okozzanak, hanem segítsenek. Az elmélet jó, és csupán egyetlen ponton hibázik, eddig akárhányszor vásároltam ilyen készítményt, soha, senki sem kérdezte meg, hogy tudom-e, miként kell használni? Vagyis nem kaptam semmiféle szakmai segítséget; kiszolgálni pedig egy benzinkutas sem szolgál ki rosszabbul. Az persze természetes, ha nem tudom, hogy egy adott problémára mit is kellene szednem, a patikustól fogom megkérdezni. De könyörgöm, higgyük már el, hogy a magyar ember nem hülyébb, mint bármelyik másik, és egy tetemes része, már a nagykorúságot is elérte, akkor pedig próbáljuk, még inkább, próbálják így kezelni őket, vagyis minket!

Kovács-Hegedűs, László

Comments are closed.