Forrás: Népszava

A végleges adatok szerint tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégek száma csaknem 5 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 1,5 százalékkal nőtt 2003-hoz viszonyítva – közölte a Magyar Turizmus Rt. az MTI-vel. Az MT Rt. a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva azt közölte, hogy tavaly az előző évinél 11 százalékkal több külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 10,5 milliót. A külföldi vendégforgalom növekedése a kereskedelmi szálláshelyek közül elsősorban a szállodáknál volt észlelhető: a határon túli vendégek száma 15,6 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 10,4 százalékkal nőtt. Az Európán kívüli földrészekről is bővülő forgalmat jelentettek a kereskedelmi szálláshelyek 2004-ben: Izraelből 25,9 százalékkal, Japánból 35,0, Amerikából 16,3 százalékkal több vendég érkezett az előző évhez képest. Az idén január-júliusban a szállodák átlagosan 57,9 százalékos, júliusban 70,4 százalékos kihasználtsággal működtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 15 087 forint volt január-júliusban, ami folyó áron több mint 1600 forintos emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. (MTI)

BB: a terjeszkedés és a bankadó miatt csökkent a profit

A Budapest Bank Rt. (BB) 3,99 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget ért el az első félévben, ami az erőteljes terjeszkedéssel összefüggő beruházások és a bankadó miatt 31 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél – közölte a bank. A magyar számviteli szabályok szerint készült, konszolidált, nem auditált gyorsjelentés alapján a bank mérlegfőösszege az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal bővült és június 30-án 471,5 milliárd forintot tett ki. Az ügyfélkihelyezések állománya ezen belül 26 százalékkal, 358,5 milliárd forintra, a teljes betétállomány pedig 8 százalékkal, 380,1 milliárd forintra bővült. A bank bevételeinek növekedésében továbbra is a lakossági hitelezésé volt a főszerep, az első félév végére a lakossági üzletág teljes hitelállománya meghaladta a 164,1 milliárd forintot. Ezen belül a piaci átlagot jelentősen meghaladva, 43 százalékkal, 71,9 milliárd forintra bővült az autófinanszírozás. (MTI)

Az inflációs jelentés első változatáról tárgyalt a Monetáris Tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa tegnapi ülésén megvitatta az augusztus 22-én megjelenő inflációs jelentés első változatát, és áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat – áll a Monetáris Tanács közleményében. A testület nem tárgyalt a jegybanki alapkamatlábról, így az továbbra is 6,75 százalék. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs célja 2006 decemberére 3,5 százalék, a jegybank jövő év decemberére készített inflációs prognózisa 3,2 százalék. (Képünkön Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke)(MTI)

Internet – vizsgálják a T-Online felmondási gyakorlatát

Több fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezet is aggályosnak tartja azt, ahogyan a T-Online hozzávetőlegesen ötven előfizetőjének felmondta internet-szolgáltatási szerződését. A hírközlési fogyasztói jogok képviselője vizsgálatot kezdeményez az ügyben. A társaság gazdaságossági okokra hivatkozva mondta fel az általános szerződési feltételekben szereplő 60 napos felmondási idővel ötven ügyfelének a szerződését, mivel azok a normálisnál jóval több, havonta 150-250 gigabájt internetes forgalmat is lebonyolítottak, s ez pluszköltségeket, illetve veszteségeket okoz a internet-szolgáltatónak. A T-Online az közleményében tudatta: meggyőződése, hogy a döntés nem kifogásolható sem jogi, sem etikai szempontból. A felmondások ellen tiltakozik a NETÉRT Egyesület, az Internet Fejlesztési Alapítvány és a Linux-Felhasználók Magyarországi Egyesülete is. A tiltakozók levelüket egyebek mellett elküldték az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője Hivatala, a Magyar Telekom Rt., az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és vezetőjének, kérve, hogy indítsanak vizsgálatot és foglaljanak állást az ügyben. (MTI)

Új színek a divatban

Derűs színekkel dobja piacra legújabb kollekcióját a Triumph. A nőies, finom árnyalatú színek hódítanak majd 2006 tavaszán: halványkék, korallpiros, rózsaszín, világoszöld és vanília tónusok közül válogathatnak a vevők. Újjáéled a fűző szabás, a zsinórfűzésekről a szaténszalagokon keresztül a pici fodrokig számos kiegészítő diszítés ékeskedik majd a ruhadarabokon. Külön hangsúlyt szán a Triumph menyasszonyi modellcsaládja számára, az Innocent Temptation teklagyöngyökkel díszített tüllfehérneműkből áll össze, s nem maradhat ki a harisnyakötő és a csipke nyakpánt sem. Újdonság lesz a Soft &Natural termékcsalád, amelyet a kellemes viseletet kedvelőknek szánnak. A fürdőruhák közül a trikinik hódítanak egy év múlva, amelyek esetében a felsőrészhez két különböző fazonú alsórész jár. (Népszava)

Comments are closed.