Forrás: Népszava

Kerékjártó Tamás bronzérmes lett 200 m vegyesen az Egyesült Államok nyílt országos úszóbajnokságán, a kaliforniai Irvine-ban.

A tengerentúlon tanuló székesfehérvári versenyző 2:02.80 perc alatt teljesítette a távot. Győzött az amerikai Timothy Liebhold 2:01.75-tel. Kerékjártó korábban 200 pillangón a hatodik, majd 400 vegyesen az ötödik helyen végzett. Rövidpályás világrekordot úszott 51.91 másodperccel 100 m női gyorson az ausztrál Libby Lenton hazája bajnokságán, Melbourne-ben. A hétfői csúcsdöntés előtt 25 méteres medencében ebben a számban a svéd Therese Alshammar nevéhez fűződött az eddigi legjobb idő 52.17 másodperccel, 2000. március 17. óta. (MTI)

Elnöki szék, rendezési jog

A korábbi kétszeres olimpikon vitorlázó Hajdu Balázs személyében története során először magyar elnököt választott a szervezet élére a nemzetközi finndingi osztályszövetség (IFA) tisztújító közgyűlése. Az IFA jelenleg több mint 50 tagországot számlál és több ezer aktív versenyvitorlázót tart nyilván a világ öt kontinensén. A svédországi Kalmarban tartott közgyűlés további eredménye a finndingi hajóosztályban, hogy a csaknem 200 indulóval számoló 2006-os masters-vb korábban elnyert rendezési joga mellett Magyarország kiélezett versenyben megszerezte a 2007-es felnőtt Eb lebonyolításának jogát is. (MTI)

Zizou a „cséká”

A jövőben ismét Zinedine Zidane viseli a kapitányi karszalagot a francia labdarúgó-válogatottban. „Beszéltem erről Patrick Vierával, aki megértette és jogosnak tartja, hogy Zizou legyen helyette a csapatkapitány” – mondta a TF1 francia tv-állomásnak Raymond Domenech szövetségi kapitány. A Real Madrid világ- és Európa-bajnok csillaga múlt szerdán jelentette be, hogy több mint egyéves kihagyást követően ismét pályára lép a válogatottban. Szintén a visszatérés mellett döntött Claude Makelele, a Chelsea középpályása és Lilian Thuram, a Juventus védője. (MTI)

Holland és lengyel arany

A holland férfi és a lengyel női válogatott győzött a Göteborgban befejeződött 15. sakkcsapat Európa-bajnokságon. Meglepetés az elsőségük, de teljesen megérdemelt. Mindkét együttes veretlenül végzett az élen, a 40 csapat részvételével megrendezett viadalon váratlan eredmények egész sora született meg. Az oroszok elleni barvúros győzelem után férfi válogatottunk a csehektől kikapott, majd 2-2-öt ért el az azeriek ellen, és 17. lett. Csapatunk a két évvel korábbi plovdivi EB és a tavalyi calviai sakkolimpiához hasonlóan nem bírta el két éljátékosának, Lékó Péternek és Polgár Juditnak a hiányát. Pozitívum, hogy Balogh Csaba újoncként remekül helytállt, Almási Zoltán megbízhatóan szerepelt az éltáblán, Ruck Róbert a hajrára nagyon feljavult. Berkes Ferenc hihetetlen rossz formában játszott, Gyimesi Zoltán erejéből is csak ötvenszázalékos eredményre futotta. A férfiak viadalának szenzációja az első helyre rangsorolt orosz válogatott betlije, 14. lett a címvédő együttes. Az Európa-bajnokság végeredménye: 1. Hollandia 15 MP (22) (Van Wely 4/8, Szokolov 5/8, Tivjakov 5/8, Timman 5/7, Van Den Doel 3/5), 2. Izrael 14 (23,5), 3. Franciaország 13 (21,5),… 17. Magyarország 10 (19) (Almási Zoltán 4,5/8, Berkes Ferenc 1/6, Gyimesi Zoltán 4/8, Ruck Róbert 5/8, Balogh Csaba 4,5/6) pont. A nők 26 csapatos versenyében a grúzok négy év után szereztek ismét érmet. Válogatottunk jó kezdés után többször is hullámvölgybe került, a hajrában a párosítás azonban kedvezett, és végül a nyolcadik helyen végzett. Lakos Nikoletta a mezőnyben a legjobb százalékos eredményt érte el. Az Európa-bajnokság végeredménye: 1. Lengyelország 15 MP (23) (Radziewicz 5/9, Socko 7/9, Zawadska 5/7, Zielinska 3/6), 2. Grúzia 14 (21,5), 3. Oroszország 12 (22), … 8. Magyarország 8. Magyarország 10 (20) (Mádl Ildikó 3,5/8, Vajda Szidónia 4/8, Medvegy Nóra 1,5/6, Gara Anita 5,5/8, Lakos Nikoletta 5,5/6) pont. Verőci Zsuzsa

Comments are closed.