Forrás: Népszava

Százmillió dollárt adományozott Halifa ben Zaid sejk, az Egyesült Emirátusok uralkodója, egy új palesztin város felépítésére a Gus Katif gázai zsidó település helyén. Nabil Saat palesztin miniszterelnök-helyettes, aki ezt bejelentette, hozzáfűzte, hogy az új város tervei már készen vannak és az építkezés röviddel az izraeli kivonulás után meg is kezdődik. Nem meglepő ezek után, hogy az új város neve „Halifa ben Zaid Város” lesz. A japán kormány tíz millió dollárral toldotta meg a város felépítésére szánt összeget. Az új városban 40 ezer palesztin menekültet akarnak elhelyezni. Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök Gázába érkezett és a helyi Hamász vezetőkkel találkozott – első ízben a Hamász és a palesztin biztonsági erők között nemrég történt fegyveres összecsapások óta. Abbász egyeztetni kíván annak érdekében, hogy palesztin merényletek és fegyveres akciók ne zavarják meg és ne lassítsák le az izraeli kivonulást.

Az izraeli hadsereg nagy sátortábort létesített a gázai övezet közelében, melyben 14 ezer katonát fognak elhelyezni a kivonulás idejére. Ez nem kevesebb, mint a szomszédos Netivot es Szderot városok lakosságának száma. A sátorvárosban légkondicionális ebédlők fognak működni, biztosítva lesznek az alapszolgáltatások, nyilvános telefonok és bankautomaták állnak a katonák rendelkezésére. A hadsereg egy fogolytábort is létesített az esetleges a kivonulás ellen fizikai ellenállást tanusító telepesek részére; igaz, ez a tábor sokkal kevésbé van ellátva szolgáltatásokkal.

A rendőrség közölte, hogy nem engedélyezi a jövő hétre tervezett telepesmenetet Gus Katif felé. A telepesek három oldalról akarják megközelíteni a határt. Vezetőik elmondása szerint nem fognak ugyan erőszakot alkalmazni, de nem is kérnek engedélyt a tüntető menet megrendezésére. „Célunk a rendőrök kimerítése, hogy később ne tudják végrehajtani a települések felszámolását”, mondta a telepesek egyik vezetője, Benci Liebermann. Egy telepes bemutatta az újságíróknak az auschwitzi mintára készült csíkos fegyencruhát, amelyben fogadni kívánja a katonákat, akik a település kiürítését fogják végrehajtani, mert szerinte „a két helyzet hasonlósága nyílvánvaló”.

A Vatikán szóvivője tegnap élesen elutasította az izraeli külügyminisztérium tiltakozását, amiért XVI. Benedek pápa nem említette meg az Izrael ellen irányuló terror-akciókat a minapi beszédében, amelyben elítélte a londoni es Sarm-es-Sejk-i merényleteket. „Senki nem fogja a pápának előírni, miről szóljon és miről nem. Különben is, az izraeli megtorló akciókról nem mondható el minden esetben, hogy összhangban vannak a nemzetközi joggal”, mondta a szóvivő.

Népszava online

Comments are closed.