Forrás: Index

Index

Újabb érvet sorakoztatott fel a londoni rendőrség a lőj, hogy ölj módszere mellett az öngyilkos merénylők utáni, eddig egy ártatlan áldozatot követelő hajszában. A elektromos sokkoló nem ajánlott, mivel beindíthatja a pokolgépet.

„Elképzelhetetlenül nagy” kockázatot vállalnak a londoni nyomozók, amikor elektromos sokkolókkal próbálják elkapni az öngyilkos merénylőket, jelentette ki csütörtökön késő este Ian Blair.

A londoni rendőrfőkapitány amellett érvelt, hogy biztonságosabb azonnal lelőni az öngyilkos merénylőt, mert a sokkoló beindíthatja a merénylőre szerelt bombát, amely nemcsak az intézkedő nyomozót, de a járókelőket is megölheti vagy megsebezheti.

A londoni rendőrségnek az utóbbi napokban nagy szüksége volt arra, hogy a lőj, hogy ölj módszerét szakmailag alá tudja támasztani, különösen azután, hogy ártatlanul végeztek ki egy brazil férfit, akiről azt hitték, öngyilkos merénylő.

Nincs más megoldás?

Ian Blair kritizálta a nyomozókat amiatt, hogy a szerdán elfogott gyanúsítottat, Jaszin Hasszan Omárt sokkoló fegyverrel, az úgynevezett Taserrel tették ártalmatlanná.

„El sem tudom képzelni, hogyan használhatták. Rendszeresen használjuk a Tasereket Londonban, de egy ilyen elektromosságot vezet az ember testébe. Ha azon a valakin bomba van, a bomba felrobbanhat” – nyilatkozta a BBC-nek Ian Blair.

A londoni rendőrfőnök és a lőj, hogy ölj módszer védelmére kelt Tony Blair miniszterelnök is, amikor kijelentette, a legnagyobb részvéttel adózik a tévedésből lelőtt Jean Charles de Menezes családjának, de egyetlen módszer van az öngyilkos merénylők megállítására, „meg kell őket ölni”.

Egyetlen esélye van a gyanúsítottnak, hogy ne kapjon golyót fejébe: ha egy nyitott helyiségben rá lehet venni arra, hogy vetkőzzön le. Izraelben, ahol az öngyilkos merényletek mindennaposak, hasonló szigorral lépnek fel a gyanúsan viselkedőkkel szemben.

A hajsza folytatódik

A londoni rendőrség még mindig a július 21-ei sikertelen terrortámadások három elmenekült elkövetőjét hajkurássza. A város pontjain működő 15 ezer térfigyelő kamera felvételeit, 1800 szemtanú vallomását, és 5000 telefonhívást ellenőriznek még mindig. Csütrötökön állítólag elfogták a merényletek fő szervezőjét Zambiában.

Két héttel a sikertelen merényletsorozat előtt, július 7-én 56-an vesztették életüket, amikor három metróállomáson és egy buszon bomba robbant a reggeli csúcsban. A támadásban mind a négy brit állampolgárságú, pakisztáni származású merénylő életét vesztette.

Comments are closed.