Forrás: Népszava

A külügyi tárca közigazgatási államtitkára nem tervezi, hogy ausztráliai útja során Zentai Károly ügyéről tárgyal. A külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban elmondta: nem szükséges, hogy a diplomácia közbeavatkozzon az ügyben. Zentait háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják.

A háborús bűncselekmények elkövetésével gyanúsított Zentai Károly kiadatása nem szerepel napirenden Hajdu András, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára eheti ausztráliai tárgyalásain – mondta a magyar külügyi szóvivő. Nem látszik szükségesnek, hogy a diplomácia közbeavatkozzon ebben az ügyben – magyarázta Polgár Viktor. A szóvivő annak kapcsán nyilatkozott, hogy a The Australian című napilap hétfőn azt írta, Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatását sürgeti majd Canberrában Hajdu András.

Az ausztráliai Perth városában élő, 83 éves Zentait azzal vádolják, hogy két társával 1944 novemberében Budapesten megkínozta és meggyilkolta Balázs Péter 18 éves zsidó fiút. Zentai az 1948-as letartóztatási parancs elől Németországba,majd Ausztráliába emigrált. Magyarország idén márciusban kérte az ausztrál hatóságoktól kiadását, miután Balázs Péter bátyja eljuttatta a náciüldöző Simon Wiesenthal Központhoz az ügyről édesapjuk által összegyűjtött dokumentumokat, és azok alapján tavaly szeptemberben ismét nyomozás indult az ügyben.

Polgár Viktor kiemelte: Zentai kiadatásának folyamata a Magyarország és Ausztrália közötti igazságügyi együttműködés keretében történik. A Sydneyben megjelenő The Daily Telegraph a múlt héten azt írta, hogy az ausztrál kormány figyelemmel kíséri Zentai ügyét addig is, amíg elkészül az előterjesztés Magyarországnak való kiadatásáról.

NÉPSZAVA Online

Comments are closed.