Forrás: Index

Hetvenöt beszláni gyerek nyaral Magyarországon péntektől két héten át, nyilatkozta kísérőjük, az Oroszországi Zsidó Hitközségek és Szervezetek Kongresszusa (KEROOR) és a Moszkvai Zsidó Hitközség (MERO) külügyi felelőse szerdán Moszkvában az MTI-nek.

A CSZKA edzőjével is találkoztak

Az észak-oszétiai gyerekek – akiknek 70 százaléka a csecsenbarát kommandó fogságában volt tavaly szeptember 1-3. között a beszláni iskolában, míg a többieknek szülei, testvérei voltak túszok, illetve haltak meg a terrorakció következtében – szerda este vonattal indulnak Magyarországra Moszkvából, ahova előző nap érkeztek, s ahol az UEFA-kupagyőztes CSZKA labdarúgócsapat edzőjével is találkoztak a nemzetközi gyermekvédelmi napon – mondta Vlagyimir Plissz.

A csoport a magyar határ menti, kárpátaljai Csapról pénteken busszal utazik Szarvasra, ahol tíz napot tölt a Lauder-Joint nemzetközi táborban, majd a Balaton parti zánkai táborban nyaral még három napig. A gyerekek közben felkeresik Budapestet, s ellátogatnak az Állatkertbe is.

A főrabbi kezdeményezte

A Zsidó családok a beszlani gyerekek javára elnevezésű üdültető akciót Adolf Sajevics oroszországi főrabbi kezdeményezte, s a KEROOR, a moszkvai magyar nagykövetség és idegenforgalmi iroda, több mint 250, orosz városokban élő zsidó család, valamint zsidó jótékonysági alapítványok, köztük a Joint oroszországi és magyarországi tagozata szervezték.

Hivatalos adatok szerint 32, csecsen parancsnokság alatti terrorista 1128 túszt tartott hatalmában a beszláni 1-es számú iskolában, amíg azt több belső robbanás után rendőrök és hozzátartozók meg nem rohamozták. Több mint 330 túsz, köztük 186 gyerek vesztette életét a véres végű túszdrámában.

Comments are closed.