Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Kozenkay: Egy kormányhivatalnok koordinálja a ügynöklistagyártást

2005. március 14. 11:39

MNO

Szerda reggel Polt Péter legfőbb ügyésznél tesz feljelentést Kozenkay Jenő egykori kémelhárító, mondván: az egyik kormányhivatalban meg fogják találni azt a személyt, aki az ügynöklisták nyilvánosságra kerülését szervezi. A Political Capital elemző céget feljelentő Kozenkay szerint a Moszad, Izrael állam titkosszolgálata áll az ügy mögött. „Valakinek érdekében áll a listázás, valakinek érdekében áll a zavarkeltés és a szolgálatok gyengítése” – tette hozzá.

A Nap-kelte mai adásának vendége volt Kozenkay Jenő, a III/II-es csoportfőnökség egykori operatív tisztje, aki személyes adatokkal történt visszaélés gyanújával feljelentést tett a Political Capital (PC) nevű politikai elemző cég ellen, amely a múlt héten nyilvánosságra hozott egy ügynöklistát. Az egykori kémelhárító Kozenkay úgy véli, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad egymillió dollárt fizet a listák nyilvánosságra kerüléséért. Kozenkay egyébként nem szerepel a PC listáján.

„Mikor Medgyessy Péterről kiderült D-209-es múltja és meghurcolták, akkor szólaltam meg először, mert úgy éreztem, hogy ezrek becsületébe gázoltak” – kezdte Kozenkay, aki nem titkos állományú, hanem hivatásos tiszt volt. – „Majd nyilvánosságra került Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnökének ügye, később pedig kirobbant Szita-ügy, és ekkor kezdtem figyelni, milyen méregkeverés folyik, kinek mi állhat az érdekében. Úgy gondolom, hogy a III/II-es csoportfőnökség jó ügyeket szolgált, az ellenséges titkosszolgálatok ellen harcolt, s ha Kondor Katalin és Szita Károly tagja is volt ennek az ügyosztálynak, akkor az állam szegte meg a velük kötött szerződést.”

Kozenkay hozzátette: meggyőződése, hogy emiatt az érintettek, akik valóban tagjai voltak valamely csoportfőnökségnek, be is perelhetnék a magyar államot. Elmondta, akik a határon túl dolgoztak a magyar érdekekért, azok az adott államban nem részesülnének amnesztiában.

„Ma, amikor terrorizmus fenyeget Európában, s amikor nemzetbiztonságunk első rendű kérdés, akkor a listák nyilvánosságra hozatalának törekvése megrendítheti a nemzetbiztonsági szolgálatokat. Az, hogy az egész ügy megtörténhetett és eljuthatott idáig, az szolgálataink gyengeségét mutatja” – vélekedett.

Az egykori kémelhárító elmondta, először személyiségi jogok megsértése miatt akarta feljelenteni a PC-t, ám az időközben kapott információk hatására elgondolkodott, névtelenül vagy névvel jelenti-e fel az elemző céget.

„Az információk arról szóltak, hogy a Moszad részt vesz ennek a történetnek a pörgetésében” – jelentette ki Kozenkay. – „Valakinek érdekében áll a listázás, valakinek érdekében áll a zavarkeltés és a szolgálatok gyengítése. Több forrásból is kaptam információt erre vonatkozóan”.

Kijelentette: szerda reggel Polt Péter legfőbb ügyésznél tesz feljelentést, mondván „az egyik kormányhivatalban meg fogják találni azt az urat, aki ezt az egészet szervezi”.

Kérdésre reagálva nyomatékosította: „A titkosszolgálatok meg fogják találni”.

A Nap-kelte vendége volt még később Gyurcsány Ferenc is, akinek Aczél Endre műsorvezető nem tette fel azt a kézenfekvő kérdést: a miniszterelnök miként reagál Kozenkay kijelentésére, hogy a Moszad megbízásából egy kormánytag koordinálja a listagyártást?

Comments are closed.