Forrás: Magyar Rádió

Izraelben Raoul Wallenberg elhurcolásának 60. évfordulójára emlékeznek

2005. január 18., kedd 0:15

425 olvasás

Jeruzsálemben filmeket mutatnak be a budapesti üldözöttek mentőiről, valamint különböző művészeti alkotásokkal, versekkel és dalokkal idézik fel a zsidókat mentő legendás svéd diplomata személyét.

Ebből az alkalomból megemlékeznek más híres és kevésbé híres zsidó és keresztény emberekről is, akik a nyilas terror idején felléptek az üldözöttekért.

A jeruzsálemi szervezők célja a hagyományteremtés, hogy január 17-e, Wallenberg elhurcolásának évfordulója a mentők napja legyen.

A szervezők célja az is, hogy végre fényt derítsenek a sztálini Szovjetunióban eltűnt Wallenberg sorsára, hogy rábírják az orosz hatóságokat, hogy dokumentumokkal igazolják a vele történteket. A Budapesten született Lerry Ferrert, az esemény egyik rendezőjét kérdeztük.

– Idén Budapesten, Jeruzsálemben, New York-ban és Washingtonban a kongresszusban tartanak hasonló eseményt. Idén ez az első ilyen nagyszabású rendezvény, tervünk a jövőben megismételni nagyobb rendszerességgel.

Kitüntetések az évfordulón

Raoul Wallenberg Szovjetunióba hurcolásának 60. évfordulóján adták át a kisebbségi jogvédő író, régész, a Raoul Wallenberg Társaság vezetője, Csalog Zsolt emlékére létesített díjat a Páva utcai Holokauszt dokumentációs központban.

Csalog Zsolt özvegye adta át az elismerést Elnour Abd Alla Szilveszternek a Kék Felhő Óv-lak Krízis Otthon létrehozójának, Lázár Istvánnak, Napkor község római katolikus plébánosának és Mezei Éva pedagógusnak, valamint a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány alkotó közösségének.

A méltatás szerint a krízisotthon létrehozója, vezetője szociális munkája mellett sokat tett környezetében az etnikai különbségek elfogadtatásáért. Lázár István plébános különös figyelmet fordít a romák lelki és testi gondozására, valamint jelentős szerepet vállal a cigány és a magyar emberek közti nézeteltérések elsimításában.

Makai Éva pedagógus a gyermeki jogok érvényesítésének élharcosa, de nevelőintézeti munkája során igen sokat tett a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének előmozdítása érdekében is.

– A nagyon nagy odafigyelés és persze sok-sok szakmai munka adja az embernek azt a tudást, amivel azt gondolom, hogy tud ezekkel a gyerekekkel bánni, vagy legalábbis azt érzi, hogy tud ezekkel a gyerekkel haladni – mondta Makai Éva.

Hatvan éve tűnt el Wallenberg

Hétfőn 60 éve, hogy Debrecen környékén eltűnt Raoul Wallenberg, svéd diplomata, akinek emberek ezrei köszönhették az életüket. Az 1945 január 17-i napra emlékezve mától több rendezvényt is tartanak Budapesten. Az eseménysorozatra Magyarországra érkezett Wallenberg legközelebbi hozzátartozója, aki tovább kutat nagybátyja után.

Raoul Wallenbergről 1945. január 17-e óta a családja nem tud semmi biztosat. Akkor biztos, hogy látták az osztrák nagykövetségen. Azóta keresik. Először a svéd diplomata szülei, majd testvérei és most unokahúga tervezi azt, hogy találkozik a nagybátyja munkatársaival, ismerőseivel, barátaival és barátnőivel, hogy megismerhesse őt.

Raoul Wallenberg 60 éve tűnt el Debrecen környékén. A szovjet csapatok fogták el, mert gyanús volt nekik. A családnak sem volt könnyű az elmúlt hat évtized.

– Először természetesnek tartották a nagyszüleim, hogy nem jött rögtön haza, hiszen azt írta, egy hónap múlva érkezik meg. És mivel a küldetése befejeződött, és a svéd kormány is azt mondta, hogy hazajön, egyszerűen csak várták őt – de nem érkezett meg – nyilatkozta rádiónknak Wallenberg unokahúga. – Majd a nagymamám kapott az orosz nagykövettől egy üzenetet, hogy a fia biztonságban van Oroszországban és megint nem történt semmi. A svéd kormány azt mondta a nagymamámnak, hogy ne csapjon nagy hírverést a dolognak, mert dolgoznak rajta és minden rendben van. A következő tíz évben nem érkezett semmi hír róla. Majd hirtelen megtört a jég, nagymamám kapott egy üzenetet: megtaláltak egy feljegyzést, amely szerint a nagybátyám szívinfarktust kapott a börtönben és meghalt Oroszországban. De ő nem hitt ennek, mert nem a teljes név szerepelt rajta, és nem is volt hivatalos irat. A család mindig azt mondta, hogy mi az igazi papírokat szeretnénk látni arról, hogy meghalt. De soha nem kaptuk meg.

Mályi-Kovács Kriszta, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), Liebhardt Ágota

Comments are closed.