Forrás: Magyar HírlapSaron rekordot döntött

A választás előrehozását és a gázai kivonulási terv népszavazás általi megerősítését is kizárta tegnap az izraeli kormányfő. Ariel Saron a parlamentben elszenvedett példátlan kudarc után ismét koalíciós partnereket keres.

A viharos izraeli politikai életben sem volt még példa arra, ami hétfőn Ariel Saron kormányfővel megtörtént: a parlament nyitó ülésén elmondott beszédét nem szavazták meg a képviselők. A 120 fős knesszetben 53:44 arányban leszavazták Saront, aki bejelentette: október 25-én a jobboldali honatyák ellenállása ellenére is a ház elé terjeszti tervét a gázai övezeti, illetve a ciszjordániai zsidó telepek 2005-ben végrehajtandó gyors kiürítésére. Ezúttal a baloldali Munkapárt sem mentette meg a kormányfőt, bár a Haarec értékelése szerint ez kizárólag Saron hibája volt. A Munkapárt ugyanis nem tervezte, hogy nemmel szavaz – támogatják ugyanis a kivonulást -, Saron azonban nem hagyott számukra választást, amikor összekapcsolta azt a kormány gazdasági politikájával, amelyet viszont élesen ellenez és bírál a baloldal.

Bár a szavazás pusztán szimbolikus jelentőségű, és semmilyen hatással sincs a kormány, illetve Saron sorsára, a Reuters szerint egyértelmű jelzés arra nézve, milyen nehézségekkel kell a miniszterelnöknek szembenéznie a kivonulási terv végrehajtásával kapcsolatban. Emiatt Saron tegnap újabb erőfeszítéseket tett a koalíció kiszélesítésére. Elsősorban a Munkapártot próbálja – immár nem először – bevonni a koalícióba. A lehetséges társulás érdekében csütörtökre megbeszélésre hívta a párt parlamenti frakcióvezetőjét, Dalia Iciket és volt elnökét, Benjamin Ben-Eliézert, szerdán pedig az ultraortodox Egyesült Tora Judaizmus párt vezetőivel találkozik majd. Védelmi minisztere – s egyben egyik legfontosabb pártbeli szövetségese -, Saul Mofaz pedig ugyancsak tegnap a szintén ultraortodox Sasz párt szellemi vezetőjével, Ovadia Joszef rabbival találkozott, akit megpróbált rábírni, hogy a párt támogassa a kivonulási tervet. A rabbi fél éve még egyértelmű nemet mondott a tervre, most már azonban egyes hírek szerint nem ennyire egyértelmű az álláspontja, és kész támogatni a kivonulást, ha biztos lesz benne, hogy ezzel izraeliek életét lehet megmenteni.

Felvetődött egyébként a választások előrehozásának ötlete is, valamint az, hogy a kivonulási tervet népszavazással kellene jóváhagyatni. Saron erről tárgyalt Tomi Lapid igazságügyi miniszterrel, a szekuláris Sinuj párt vezetőjével, aki támogatja a népszavazás ötletét. Ha ugyanis a telepesek vezetői megígérnék, hogy elfogadják a választópolgárok döntését, a népszavazás szerinte konszenzust teremthetne.

Saron azonban sem a népszavazást, sem a választások előrehozását nem tervezi. Ehelyett választotta a koalíció kiszélesítését. Ha azonban ez nem sikerül, akkor az izraeli sajtó szerint elkerülhetetlen lesz, hogy előrehozott választásokat tartsanak még az idén, holott a jelenlegi parlament mandátuma csak 2006 végén járna le. A koalíció kiszélesítése pedig megoldhatatlan feladatnak tűnik a Likud héjái és a 15 képviselővel a koalíció egyik fontos pillérét képező Sinuj egymásnak ellentmondó elvárásai miatt. A Likud keményvonalasai ellenzik a kivonulást, és hallani sem akarnak a Munkapárttal kötendő szövetségről, miközben a Sinuj egy olyan koalícióban nem hajlandó részt venni, amelybe bevonnák a 11 képviselővel rendelkező Saszt.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.