Forrás: NOL

Arafat reformál, a válság marad

A. G. H., Al Ghaoui Hesna, 2004. július 29. 00:00

Szkepticizmus fogadta Jasszer Arafat palesztin elnök és Ahmed Korei palesztin miniszterelnök keddi csókváltását, mellyel megbeszéléseik után azt kívánták jelezni a világnak: pontot tettek a hetek óta elhúzódó hatalmi válságra. A kormányfő, aki a hetekben kirobbant gázai zavargásokat követően benyújtotta lemondását, most visszavonta azt, és kifejtette: hiszi, hogy Arafat reformokat ígérő szavait ezúttal tettek is követni fogják.

A palesztin elnök bejelentette: megreformálja a biztonsági szervezetek rendszerét, melyet az utóbbi időben minden eddiginél többen támadtak hatalmi visszaélések és korrupció vádjával. Az elképzelés szerint három részre osztaná a biztonsági erőket, amelyből egy – a rendőrséget, a belbiztonsági szolgálatot és a polgári védelmet magában foglaló ág – Korei irányítása alá kerülne. Azonban továbbra is Arafat felügyelné a hírszerzést és a fegyveres erőket, amit többen azért kritizálnak, mert alapvetően ezek szolgáltak eddig is hatalma alapjául. Más vélemények pedig azért tartják kozmetikázásnak az újabb reformtervet, mert a kormányfő felügyelete alá került intézmények a palesztin belügyminisztérium hatáskörébe tartoznak. Ahol – palesztin illetékesek szerint – a számos Arafathoz lojális vezető gondoskodik róla, hogy az elnök befolyását ezen a területen is megőrizze.

A hatáskörök követhetetlen összekavarásának kritikájára reagálva Arafat egy olyan törvény megalkotását ígérte, amely tisztázná az egyes biztonsági ágak közötti hatalommegosztást, és az egyes ágak feladatait.

A múlt heti zavargásokért felelős csoportok, amelyek a reformok mellett szívesen látnák az elnököt régóta körülvevő gárda távozását is, még nem reagáltak a bejelentett változásokra. Nyilatkozataik szerint egyelőre figyelik, hogy a gyakorlatban mi valósul meg az ígéretekből.

Colin Powell amerikai külügyminiszter szkeptikusan fogadta a palesztin megegyezés hírét. – Arafat mestere a kétértelmű kijelentéseknek – fogalmazott. Ám szerdai egyiptomi látogatása után hozzáállása látható fordulatot vett, és kijelentette: Arafat ígérete, hogy a kormányfőnek nagyobb hatalmat biztosít, elősegítheti Izrael kivonulását Gázából.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.