Sófárnyik


Kiküldött tudózsidónk jelenti a zsidónegyed csodálatos megmeneküléséről

Tudózsidónknak tegnap este megint összeugrott a gyomra. Az idén már a főmazsihisznyik előrejelzése ellenére túlélte március 15-e nyilaszászlós poklát, majd a hivatásos antifasisztákkal, humanistákkal, melegekkel, csendestöbbséggel vállvetve farkasszemet nézett a népitáncosbőrbe bújtatott nácikkal.

Erre mostmeg arról értesítik, hogy váratlanul "lakótelep épül a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában", melyet holnap reggeli, statáriális sajtótájékoztatóval kell megakadályozni.

Kiküldött tudózsidónk jelenti a nyúlon túlról

Tudózsidónk az elmúlt hetekben szomorúan látta, és a Sófár portálon is kénytelen-kelletlen dokumentálta, amint a parlamenti pártok megint az ő bőrére csapdlecsacsiznak a zsidókártyával.

A zsidónegyed drámája a 2life zsidó magazinban

The project is the first political Jewish project in Second Life.

A megőrzés éjszakája újratöltve

3319 év múltán, 5767 Peszah éjszakáján egy maroknyi pesti zsidó a széder esti vacsora után felkerekedett, és szimbolikusan megjelölte a házakat, illetve a már leromboltak hűlt helyét a zsidónegyed szívében.

Kiküldött tudózsidónk jelenti...

Tudózsidónk őszintén bevallja, hogy a zsidóság többségének nevében nyilatkozó főmazsihisznyik tévészózatára azonnal összerottyantotta magát. Azonban alig néhány nap múltán a zsidóság másik nagy többsége nevében nyilatkozó (majdnem) félszáz ellenmazsihisznyik szerencsésen feloszlatta a rettegését, és elhatározta, hogy rettenthetetlen hitsorsosait az ünnep helyszínén interjúvolja meg.

Az Elnök nem búcsúzott...

"Mr. George W. Bush
Az Amerikai Egyesült Államok Elnöke

Tisztelt Elnök Úr,

Nagy örömmel értesültünk arról, hogy a közeljövőben felkeresi hazánkat.

Szeretnénk megkérni, hogy zsúfolt programja közepette, legalább a gépkocsija ablakából vessen egy búcsúpillantást a régi pesti zsidónegyedre, ahol a cionizmus atyja, Theodor Herzl mellett Nobel-díjasok tucatjainak a bölcsője ringott."

Kósernyolcad petíció

Aláírók száma: 16018Tárgy: Zsidó élet a régi pesti zsidónegyedben

Tisztelt Címzettek!

Alulírottak azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy Erzsébetváros régi pesti zsidónegyedének rehabilitációja során vegyék figyelembe a magyar zsidóság hagyományos életformája megőrzésének szükségességét is, a szociális, műemlékvédelmi és városrendezési szempontok mellett.

Megmondom a tuttit :)


Egy ideje állandóan azt mondják nekem az emberek villamoson, zsinagógában, romkocsmában, emilben, hogy "Sófárkám, ha olyan baromi okosan le tudsz fikázni mindenkit, aki él és mozog a zsébizniszben, ugyan áruld már el nekünk a tuttit!"

Oké, de aztán ne reklamáljatok! Smile

A nyírtassi haszidok esete a kóser traubival - helyszíni tudósítás

A Sófár Média olvasóit napok óta lázban tartja a hír, hogy a "Quebeckben (Kanada) élő nyírtassi chaszid közösség ... Magyarországra költözik, s otthont teremt magának azon a helyen, ahol a 18. században a Mózes vallású közösség tagjai telepedtek le..." Az összetett mondatból az állítmányok kivételével minden igaz. Viszont nem települ haza és nem teremt magának otthont sehol, senki. De ne vágjunk a dolgok elébe.

A zsidó kerekasztal lovagjai

- Márpedig a hídon átmegyek, ha addig élek is!
- Márpedig csak addig élsz...

(Gyalog Galopp)

Tavaly nyári helyzetelemzésem óta a zsidó közélet rég nem tapasztalt pezsgésnek indult. Színre lépett a Zsidó Közösségi Fórum, az egész zsidó értelmiséget lázba hozta a Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért aláírásgyűjtése, és a legutóbbi újhold egyszerre ültette klaviatúra elé a zsidó közélet négy tótumfaktumát.

A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, elkezdődött végre a Mazsihiszt elkerülő Burma-út építése. Valójában csupán a régi motorosok nyergeltek korszerűbb járgányra, sebeiket leragasztották, kicsit átfestették a sisakjukat. Mindez a kibontakozás, a sokszínűség illúzióját keltheti. De nézzünk egy kicsit alaposabban a képzeletbeli zsidó kerekasztal körül bóklászó lovagok sisakrostélya mögé.

Szentkorona-tan és a zsidók

Keresztény professzorok őrködnek a média és a közélet erkölcsi tisztaságán. Keresztény orvosok döntenek a kényes orvos-etikai kérdésekben. Katolikus jogászok gondoskodnak arról, hogy a hatályos törvények összhangban legyenek a Tan szellemével.

Tolongás a Burma úton


...a "Burma utat" az 1948-as függetlenségi háborúban építették az izraeliek az ostromzár alatt tartott, éhező, szomjazó Jeruzsálembe vezető, sokáig bevehetetlen műút megkerülésére... Úgy tűnik, nekünk sincs más választásunk, hogy eljussunk a fiatalok számára is vonzó, tiszta, őszinte zsidó identitásokhoz.

Lökdösődés a zsákutcában

"felesleges ebbe a sehová nem vezető zsákutcába kívánkoznunk. Építsünk inkább Burma utat, mely visszavezet a világ zsidóságának virágzó forgatagába."

Folytatás: {title:Tolongás a Burma úton}

A magyar zsidóság szubjektív múlt-vázlata 1848-2006

Elveszítettük a múltunkat, és ami még rosszabb, a Holokauszttal helyettesítették a múltunkat.

Új horizontok

A Sófár Egyesület Új horizontok koncepciója kísérlet az európai zsidóság átfogó, 21. századi információs stratégiájának kialakítására. Olyan, radikálisan új megközelítést javasolunk, amely koherens rendszert alkotva több negatív tendencia egyidejű csökkentésére, sőt megfordítására, a pozitív folyamatok megerősítésére, felgyorsítására tesz kísérletet, miközben érintetlenül hagyja a kialakult struktúrák érzékeny egyensúlyát, szabad teret enged a szerves fejlődés zavartalan folytatásának.