Fókuszban


Megnyitottuk a Rádió Zs archívumot!

A négyéves zsidó közösségi rádió honlapján rovatok szerint meghallgatható az eddig elkészült összes műsorunk a Hangtárban. A Naptárban időrendben követhető a műsorok rögzítésének menete.

Ide került át a jeruzsálemi Kol Israel magyar nyelvű adásának archívuma is, melyet a Rádió Zs indulása, 2003 októbere óta rögzítünk.

Kiküldött tudózsidónk jelenti a nyúlon túlról

Tudózsidónk az elmúlt hetekben szomorúan látta, és a Sófár portálon is kénytelen-kelletlen dokumentálta, amint a parlamenti pártok megint az ő bőrére csapdlecsacsiznak a zsidókártyával.

Fedezd fel a Kósernyolcadot műholdról!

Ezzel a remek programmal felderítheted a zsidónegyed házainak, zsinagógáinak, utcáinak szövevényét.

Beköltöztünk a Second Life-ba

Látogassátok meg a Sófár Média vadiúj házát a Second Life-ban.

A megőrzés éjszakája újratöltve

3319 év múltán, 5767 Peszah éjszakáján egy maroknyi pesti zsidó a széder esti vacsora után felkerekedett, és szimbolikusan megjelölte a házakat, illetve a már leromboltak hűlt helyét a zsidónegyed szívében.

Kiküldött tudózsidónk jelenti...

Tudózsidónk őszintén bevallja, hogy a zsidóság többségének nevében nyilatkozó főmazsihisznyik tévészózatára azonnal összerottyantotta magát. Azonban alig néhány nap múltán a zsidóság másik nagy többsége nevében nyilatkozó (majdnem) félszáz ellenmazsihisznyik szerencsésen feloszlatta a rettegését, és elhatározta, hogy rettenthetetlen hitsorsosait az ünnep helyszínén interjúvolja meg.

A Mazsike és a Sófár a zsidónegyedbe invitálja a főpolgármester-jelölteket

"Kérjük, az önkormányzati választások elõtt kalandozzon velünk, pesti zsidókkal néhány órát abban a városrészben, amelynek fõutcája, a Király utca Budapest elsõ kövezett közútja volt, ahol kabarék, színházak tucatjaiban szórakoztak eleink alig egy évszázaddal ezelõtt.

Megmutatjuk Önnek, mit jelent számunkra a Belsõ-Erzsébetváros ma, elkalauzoljuk kedvenc helyeinkre, megismerkedhet a Pesti Zsidó Háromszög titkaival, múltunkkal, jelenlegi életünkkel, álmainkkal."

Az Elnök nem búcsúzott...

"Mr. George W. Bush
Az Amerikai Egyesült Államok Elnöke

Tisztelt Elnök Úr,

Nagy örömmel értesültünk arról, hogy a közeljövőben felkeresi hazánkat.

Szeretnénk megkérni, hogy zsúfolt programja közepette, legalább a gépkocsija ablakából vessen egy búcsúpillantást a régi pesti zsidónegyedre, ahol a cionizmus atyja, Theodor Herzl mellett Nobel-díjasok tucatjainak a bölcsője ringott."

Seres Attila: Zsidónyolcad

Nagy lelkesen elmentem az Óvás Egyesület konferenciájára a zsidónegyed jövőjéről.

Négyzetméterek, Madách sétány, homlokzatok, bontás, revitalizáció, házszámok, Wallenberg, építési társulás, kétszintű önkormányzatiság, közmunka, városrendezés, örökségvédelem, pufferövezet, rendszerváltozás röpködnek a levegőben kutyaszarral, feljelentgetéssel, lakáskörülményekkel, korrupcióval keveredve. Veterán városvédők, lánglelkű, ifjú forradalmárok beszélgetnek el egymás, és kifejezéstelen tekintetű hivatalnokok, propagandaszövegű pártcsinovnyikok mellett.

Szemenyei-Kiss Tamás: Kecskési Tollas Tibor, a "korbácsos költő"

Ki volt ez az ember? Milyen kapcsolatban állt a félig-meddig már ismert másik háborús bűnössel, Wass Albert gróffal, aki a legmagyarabbak egyikeként mutatta be a Nemzetőr főszerkesztőjét az amerikai emigrációs köröknek?

Kinek állítottak emléktáblát halálát követően a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában és aki ma is Örökös Tagja a demokratikus újságírók szövetségének?

Sófárnyik a Kossuthon

Halljad Izrael - 2007. december 7, 13:30 Kossuth RádióA teljes műsor meghallgatható a Rádió Zs Hangtárban.

Szemenyei-Kiss Tamás: Wass Albert és a radikális nacionalisták

Országos ünnepségre készülődnek a (szélső)jobboldali pártok és a nemzetiszocialisták
Akik Wasst támadják, leggyakrabban politikai, irodalompolitikai érdekből teszik. Még nem olvastam egyetlen szakmai kritikát sem írásművészetéről. Az ok a zsigeri gyűlöletben, elutasításban rejlik. Kritikusai még sosem mertek szakmai vitára kiállni Wass művészetéről. Talán azért, mert igen kevés érvük lenne…” - idézte Torkos Matild zsurnaliszta Takaró Mihály irodalomtörténészt, a viták kereszttüzében álló néhai náci íróról, Wass Albertről. Merthogy Ő, mint írja, nem ért az irodalomhoz, viszont irodalmi kérdésekben hisz Csurka Istvánnak, a kiváló drámaírónak.

Birobidjan: Zsidó Autonóm Terület Oroszország és Kína határán - videó

Mi Birobidjan? Mi? Birobidjan? Vagy Birobidzhan? Ami pedig ennél is furábban cseng, maga a válasz: Zsidó Autonóm Terület, 11 ezer kilométerre, mindössze 70 éves történelemmel, egy Sztálin nevű diktátor „barátságos” holocaustjának eredményeként, Kelet-Szibériában.

Zsidózott? Pereljék be Szabó Dezsőt!

A zsidó faj pszichéjét boncoló beszéd és az izraeli elnöknek küldött kurvaanyázó verses üzenet miatt ifjabb Hegedűs Loránt szerint legfeljebb Petőfi Sándort, vagy Szabó Dezsőt lehet perelni. Az október 23-án a Szabadság téri református templom előtt elhangzott szövegeket az egykori miépes lelkész válogatta, hogy rávilágítson az "aktuális problémákra". A rendszerváltás óta ennél veretesebb zsidózás aligha volt még közterületen.

dr. Kende Péter: A zsidótörvények ma is hatályosak?

Nyomban a felszabadulás után a 200/1945. M.E. számú rendeletben, annak 10. §-ában a Magyar Állam vállalta, hogy "Budapest székesfővárosnak a polgári közigazgatásba való bevonásától számított harminc napon belül rendezi a kormány a zsidó vagyonok kérdését". Ténylegesen nem rendezte. Sem 30 napon, sem 30 éven, sem 60 éven belül. Máig sem. Mivel a háború utáni Magyar Állam az egykori zsidó javak előkerült részének is döntő többségét elsikkasztotta.

Óvás! sajtáj a Dohány mellett épülő lakótelepről

2007-09-25 11:00

Lakótelep épül a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában!