Zsidónegyed fórum


Kósernyolcad

A Kósernyolcad felülnézetben
"Egy olyan városrész, amely telis-tele lenne kóser éttermekkel, kávézókkal, pubokkal, könyvesboltokkal, galériákkal, utcazenészekkel, stb.. Ahol állandóan zajlana az élet, ahol az utcákon a héber és a magyar beszédbe a világ különböző országaiból idelátogató turisták különböző nyelveinek egyvelege keveredne. Itt lakhatna mindenki, aki zsidó és aki nem, aki vallásos, és aki nem, akinek magyar az anyanyelve, és akinek nem."

Kapcsolódó anyagok: Fórum, Petíció (16034 aláírás) , Zsidónegyed dosszié

Seres Attila: Zsidónyolcad

Nagy lelkesen elmentem az Óvás Egyesület konferenciájára a zsidónegyed jövőjéről.

Négyzetméterek, Madách sétány, homlokzatok, bontás, revitalizáció, házszámok, Wallenberg, építési társulás, kétszintű önkormányzatiság, közmunka, városrendezés, örökségvédelem, pufferövezet, rendszerváltozás röpködnek a levegőben kutyaszarral, feljelentgetéssel, lakáskörülményekkel, korrupcióval keveredve. Veterán városvédők, lánglelkű, ifjú forradalmárok beszélgetnek el egymás, és kifejezéstelen tekintetű hivatalnokok, propagandaszövegű pártcsinovnyikok mellett.

támogassuk-e Eva főpolgármesteri ambícióit?

Talán jó, ha kiemelt hírben szerepel a Sófárban, ha jó, akkor jó, ha támogatjuk. De hogyan. Talán úgy, hogy a szemmle látható szakértelem hiányát pótoljuk. Itt senkit sem érhet az a vágy, hogy be akar ülni egy hivatalba (legalábbis tőlem távol álljon). Inkább csak az a bizonyos közösségi érzés, közösségi micve dolgozik bennem.

A Rumbach-alku

Továbbra sem tudni, mi lesz Magyarország egyik legszebb zsinagógájának, a Rumbach Sebestyén utca 11-13. szám alatti zsidó templomnak a sorsa. Az Otto Wagner szecessziós építészzseni tervei alapján 1872-ben elkészült közel 2 ezer négyzetméteres épület állaga egyre romlik, mivel az érte vetélkedő zsidó szervezetek nem tudnak megegyezni, ezért a felújítás is késlekedik.

Védett lesz a zsidónegyed

NSZ ? 2004. június 15. ? Szerző: N. Kósa Judit

Ma a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal indítványozza a régi pesti zsidónegyedként ismert Belső-Erzsébetváros ideiglenes területi védelmét, és egyúttal megkezdi néhány különleges értéket képviselő épület egyedi védelmének előkészítését is ? mondta el lapunknak hétfőn Varga Kálmán, a KÖH elnöke azt követően, hogy tárgyalt az ideiglenes védelmet kezdeményező ÓVÁS! civil szervezet képviselőivel. A megbeszélésre azután került sor, hogy reggel a civilek ismét demonstráltak egy lebontásra ítélt szecessziós műhely-lakóház, a Holló utca 11. előtt.

Zsidó lokál, megfelelő közönséggel

MNO 2004. június 4. 11:50

Keresztes Lajos

A Wesselényi utcai Szóda bár olyan a fiatal zsidóknak, mint egy buzi bár: egy hely, ahol egymás között lehetnek, ami biztonságot ad ? írja a Die Zeit című német hetilap, amely több cikkében is írt a budapesti zsidóságról, megszellőztetve Zoltai esetleges ÁVH-s múltját is.