Sófár

Kósernyolcad

A Kósernyolcad felülnézetben
"Egy olyan városrész, amely telis-tele lenne kóser éttermekkel, kávézókkal, pubokkal, könyvesboltokkal, galériákkal, utcazenészekkel, stb.. Ahol állandóan zajlana az élet, ahol az utcákon a héber és a magyar beszédbe a világ különböző országaiból idelátogató turisták különböző nyelveinek egyvelege keveredne. Itt lakhatna mindenki, aki zsidó és aki nem, aki vallásos, és aki nem, akinek magyar az anyanyelve, és akinek nem."

Kapcsolódó anyagok: Fórum, Petíció (16069 aláírás) , Zsidónegyed dosszié

Seres Attila: Zsidónyolcad

Nagy lelkesen elmentem az Óvás Egyesület konferenciájára a zsidónegyed jövőjéről.

Négyzetméterek, Madách sétány, homlokzatok, bontás, revitalizáció, házszámok, Wallenberg, építési társulás, kétszintű önkormányzatiság, közmunka, városrendezés, örökségvédelem, pufferövezet, rendszerváltozás röpködnek a levegőben kutyaszarral, feljelentgetéssel, lakáskörülményekkel, korrupcióval keveredve. Veterán városvédők, lánglelkű, ifjú forradalmárok beszélgetnek el egymás, és kifejezéstelen tekintetű hivatalnokok, propagandaszövegű pártcsinovnyikok mellett.

Dohány utcai templom körzet felhívása

Mindazok, akik 2000.01.01 után a Dohány zsinagógában vagy a Hősök templomában tartották esküvőjüket, szíveskedjenek adategyeztetés miatt jelentkezni.

A zsidó kerekasztal lovagjai

- Márpedig a hídon átmegyek, ha addig élek is!
- Márpedig csak addig élsz...

(Gyalog Galopp)

Tavaly nyári helyzetelemzésem óta a zsidó közélet rég nem tapasztalt pezsgésnek indult. Színre lépett a Zsidó Közösségi Fórum, az egész zsidó értelmiséget lázba hozta a Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért aláírásgyűjtése, és a legutóbbi újhold egyszerre ültette klaviatúra elé a zsidó közélet négy tótumfaktumát.

A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, elkezdődött végre a Mazsihiszt elkerülő Burma-út építése. Valójában csupán a régi motorosok nyergeltek korszerűbb járgányra, sebeiket leragasztották, kicsit átfestették a sisakjukat. Mindez a kibontakozás, a sokszínűség illúzióját keltheti. De nézzünk egy kicsit alaposabban a képzeletbeli zsidó kerekasztal körül bóklászó lovagok sisakrostélya mögé.

Teljes fesztivál-program csak nálunk!

A {url:event|Sófár Naptárban} a Zsidó Fesztivál idején tartott összes kapcsolódó rendezvény programja megtalálható egységes, áttekinthető szerkezetben: a hivatalos Fesztivál programja mellett a Spinoza Ház, a Szochnut, az Örökmozgó Filmmúzeum, az Odeon LLoyd mozi, a Holokauszt Emlékközpont, valamint a vidéki hitközségek rendezvényei is helyet kaptak itt.

Bolgár György nem érti

Graffiti Dirty Jew, We are alive, 2001

A jeruzsálemi Jad Vasemben tett közelmúltbeli látogatásukon a Fidesz küldöttség prominensei azon polemizáltak a magyar holokauszt tablói között, hogy Franco tábornok anyja zsidó volt-e, vagy sem. Na nem antiszemitizmusosdiból, csak úgy, "jó tudni".

Lökdösődés a zsákutcában

"felesleges ebbe a sehová nem vezető zsákutcába kívánkoznunk. Építsünk inkább Burma utat, mely visszavezet a világ zsidóságának virágzó forgatagába."

Folytatás: {title:Tolongás a Burma úton}

[vizsikep] Angol szekció

A Sófár Projekt néhány fontos dokumentuma, mint például a Kósernyolcad petíció, az Új Horizontok, a Rádió Zs projektleírás immár elérhető angolul is. Kérlek, ajánld angolul beszélő ismerőseidnek angol nyelvű szekciónkat:

http://regi.sofar.hu/en

[vizsikep] Születésnap

Kedves Barátunk,

Május 30-án szép csendben betöltöttük a második életévünket. A születésnap alkalmából a Sófár Portál vadonatúj motort kapott. Minden sokkal gyorsabb, áttekinthetőbb, interaktívabb, könnyebben kezelhető lett.

Már ötszázan vagyunk!

Ma regisztrálta magát az ötszázadik felhasználónk itt, a Sófár portálon. Szépen gyarapszunk. Lassan, de biztosan...

Az alijás valóságshow eszkalálódik

Irsai Zsoltnak már két ellenlábasa is naplót/fórumot nyitott, a legújabb Gavriel Dayag blogja: "Karmiel. Kisváros a a Galili hegyek között. Aki Budapestről jött és és nem vágyik nyugalomra, annak túl csendes, túl nyugalmas, túl unalmas."

Még egy Alija Napló!

"Úgy döntöttem itt az idő megírni a valóságot Karmiel-ről, az alijáról, és kicsit vitatkozni Zsolttal. Az általa megfogalmazott panaszok jó része valóságos probléma, de nem Karmiel, hanem az ország problémája. "

Új blokkok a Sófáron

Mától két új blokk jelenik meg a jobboldali sávban, melyek az elmúlt 24 óra, illetve örök idők legolvasottabb cikkeinek címét tartalmazzák.

Seres Attila: Új generáció, új infrastruktúra

A zsidóság hazai és európai helyzetének elemzése során arra a következtetésre jutottam, hogy elérkezett az ideje egy radikálisan új diaszpóra-szemlélet meghonosításának.

A magyar zsidóság szubjektív múlt-vázlata 1848-2006

Elveszítettük a múltunkat, és ami még rosszabb, a Holokauszttal helyettesítették a múltunkat.

Gondolatok tüntetés elött - helyett

A deklaráltan állam- és demokráciaellenes hungarista szervezkedés megtűrése - egyebek mellett - súlyos polgárjogi kérdést vet fel. Úgy tűnik, hogy a Magyar Köztársaság legitim törvényhozó és végrehajtó hatalma, valamint igazságszolgáltatása a 21. században képtelen garantálni minden polgára számára az emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogot, és képtelen érvényt szerezni az 1947-es párizsi békeszerződésben vállalt kötelezettségeinek.

A Sófár éve

Azon dolgozunk, hogy a közbeszédben a zsidóság permanens konfliktusforrásból hétköznapi üggyé váljon.

A közelmúltban ünnepelte első születésnapját a Sófár Egyesület. Az első magyar nyelvű zsidó rádióállomás megálmodóját, Seres Attilát kérdezzük az elmúlt év fejleményeiről, és a szervezet terveiről.

150.000 találat!

A Sófár Portál az imént megkapta a 150.000-ik találatot, vagyis eddig ennyi lapot tekintettek meg látogatóink a világ minden tájáról. Ezt látogatottságot alig több, mint egy év alatt értük el, gyakorlatilag mindenféle publicitás nélkül, így valószínüleg portálunk a leglátogatottabb magyar nyelvű zsidó weboldal.

JNA 24 Blog - A percrekész zsidó médiafigyelő

Hírügynökségünk, a JNA (Jewish News Agency) médiafigyelője, a JNA 24 óra folyamatosan gyűjti a magyar nyelvű internetes média zsidósággal, és Izraellel kapcsolatos híreit.

Sófár Wap!

Ma elindítottuk a Sófár Wap Portált, igy már mobil telefonokon is elérhetők legfrissebb híreink, letöltéseink és statisztikáink.

Wap portálunk cime:

wap