Sófár dosszié


Sófár Egyesület - A civil kurázsi életre kel!


Sok a duma? Mi tettekkel bizonyítunk!

Sófár Média – a független zsidó hírportál

A független zsidó hírportál 2003. júniusa óta üzemel. Egyedülállóan fejlett technológiánknak köszönhetően hatalmas információtömeget tálalunk látogatóink számára, gondosan rendszerezett formában, soktízezer (!) oldalon.

Percrekész. JNA24 médiafigyelőnk napi 24 órában ontja a magyar nyelvű média zsidósággal, Izraellel foglalkozó híreit. Eseménynaptárunk a vallási információkon túlmenően, az ország összes, zsidó vonatkozású rendezvényéről is hírt ad. Minden hajnalban sok száz címre juttatjuk el a legfrissebb hírekkel, információkkal, programajánlatokkal degeszre tömött napi hírlevelünket.

Átfogó. Olvasószobánk, lexikonunk és enciklopédiánk a háttér-információk, könyvek, esszék, történelmi dokumentumok kifogyhatatlan tárhaza. Csak néhány példa: zsidónegyed dosszié, zsidó kisebbség dosszié, az összes zsidótörvény 1796 óta, vagy éppen Herzl: A Zsidó-Állam című könyve. Galériánkon fotóalbumok tucatjait állítjuk össze folyamatosan. Tájolónk a zsidósággal foglalkozó hazai és külföldi weboldalak páratlan kiindulópontja.

Személyes. Regisztrált tagjaink internetes naplókat (blog) vezetnek, magánlevelezést folytatnak, fórumunkon szabadon vitatkoznak.

Rádió Zs – a zsidó közösségi rádió

A Rádió Zs az első magyar nyelvű, zsidó közösségi rádió, 2003. októbere óta sugározza kísérleti adását az interneten. A Rádió Zs egyedülállóan újszerű, civil, önszerveződő, organikus média. A világ minden táján vannak hallgatóink, naponta több százan kísérik figyelemmel műsorainkat.

Heti 168 órás műsorrendünk rugalmasan alkalmazkodó szerkezetben teszi lehetővé minden zsidó szervezet, intézmény, közösség, média számára, hogy autonóm módon megmutassa magát a többiek, és a nagynyilvánosság előtt.

A rádió technikai feltételeit a Sófár Egyesület biztosítja saját erőből, semmiféle külső támogatást nem veszünk igénybe. A rádió napi 24 órában, automatikus ütemezéssel szór műsort jelenleg az Interneten, és a jövőben remélhetőleg földi frekvencián is fogható lesz.

Technikai megvalósításunk lehetővé teszi, hogy a műsor a világ minden internetes kapcsolattal és hangkártyával rendelkező számítógépén, sőt korszerű PDA-kon, mobiltelefonokon is hallgatható legyen. A Föld bármely pontján földi vagy műholdas adó is bármikor rákapcsolható a rendszerre, így hagyományos és szatellit vevőkészülékekkel is foghatóvá válik a műsor.

A Rádió Zs a JDC Magyarország támogatásával működik.

Kósernyolcad – az élő, élhető zsidónegyedért

Sétáltál mostanában a zsidónegyedben? Látod, mit történik? Érted, mi történik? Érted történik?

Az elodázhatatlan rehabilitáció „melléktermékeként” végképp megsemmisül a zsidó kulturális örökség fizikai bázisa. Nem egyszerűen lerobbant, ócska házakat dózerolnak le, hanem spontán lakosságcserével, cinikus politikai felelőtlenséggel tüntetik el innen a zsidó hagyományőrzés utolsó nyomait is. A zsidónegyed rohamtempóban alakul át túlzsúfolt, jellegtelen alvóvárossá, ahol a lakóparkok között céltalanul magasodó nagyzsinagógák mellett legfeljebb egy-egy emléktábla őrzi majd a valaha itt élt zsidók emlékét.

A romokon azonban vadvirágként tenyészik a 21. századi zsidó szubkultúra. A romkocsmák népe még egy jót bulizik utoljára, mielőtt lebontják a fejük fölül az utolsó, romkocsmának otthont adó, lakatlan bérkaszárnyát is.

A Sófár Egyesület aláírásgyűjtést kezdeményez azért, hogy a zsidónegyednek legalább egy parányi területe, a három nagyzsinagóga által határolt régi Pesti Zsidó Háromszög újjáéledhessen. Adjunk esélyt a fiataloknak, hogy ez a spontán kialakult, alternatív zsidó kultúra új élettel tölthesse meg azt a helyet, ahol szüleink, nagyszüleink valaha éltek, dolgoztak, szórakoztak és szerettek. A Kósernyolcad koncepció alapján ez talán, most még utoljára valóra válhat.

GeoSófár

Ezen a térképen tartalmaink valóvilágbeli leképezését láthatod. A jelek azokat a helyeket mutatják, melyekhez tartozik bejegyzés.. A térképet az egérrel mozgathatod, valamint bal felső sarokban található kezelőszervekkel zummolhatsz is.

Megnyitottuk a Rádió Zs archívumot!

A négyéves zsidó közösségi rádió honlapján rovatok szerint meghallgatható az eddig elkészült összes műsorunk a Hangtárban. A Naptárban időrendben követhető a műsorok rögzítésének menete.

Ide került át a jeruzsálemi Kol Israel magyar nyelvű adásának archívuma is, melyet a Rádió Zs indulása, 2003 októbere óta rögzítünk.

Kiküldött tudózsidónk jelenti a zsidónegyed csodálatos megmeneküléséről

Tudózsidónknak tegnap este megint összeugrott a gyomra. Az idén már a főmazsihisznyik előrejelzése ellenére túlélte március 15-e nyilaszászlós poklát, majd a hivatásos antifasisztákkal, humanistákkal, melegekkel, csendestöbbséggel vállvetve farkasszemet nézett a népitáncosbőrbe bújtatott nácikkal.

Erre mostmeg arról értesítik, hogy váratlanul "lakótelep épül a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában", melyet holnap reggeli, statáriális sajtótájékoztatóval kell megakadályozni.

Kiküldött tudózsidónk jelenti a nyúlon túlról

Tudózsidónk az elmúlt hetekben szomorúan látta, és a Sófár portálon is kénytelen-kelletlen dokumentálta, amint a parlamenti pártok megint az ő bőrére csapdlecsacsiznak a zsidókártyával.

Fedezd fel a Kósernyolcadot műholdról!

Ezzel a remek programmal felderítheted a zsidónegyed házainak, zsinagógáinak, utcáinak szövevényét.

Kol Israel a Rádió Zs-n - friss hírek magyarul, Jeruzsálemből

Az izraeli rádió élő, magyar nyelvű adását minden nap magyar idő szerint 20:45-kor közvetíti a Rádió Zs Jeruzsálemből. A 15 perces műsorokat 2003 októbere óta folyamatosan archiváljuk, így azok bármikor visszahallgathatók a http://www.radiozs.hu/kolisrael címen.

A zsidónegyed drámája a 2life zsidó magazinban

The project is the first political Jewish project in Second Life.

Beköltöztünk a Second Life-ba

Látogassátok meg a Sófár Média vadiúj házát a Second Life-ban.

A megőrzés éjszakája újratöltve

3319 év múltán, 5767 Peszah éjszakáján egy maroknyi pesti zsidó a széder esti vacsora után felkerekedett, és szimbolikusan megjelölte a házakat, illetve a már leromboltak hűlt helyét a zsidónegyed szívében.

Kiküldött tudózsidónk jelenti...

Tudózsidónk őszintén bevallja, hogy a zsidóság többségének nevében nyilatkozó főmazsihisznyik tévészózatára azonnal összerottyantotta magát. Azonban alig néhány nap múltán a zsidóság másik nagy többsége nevében nyilatkozó (majdnem) félszáz ellenmazsihisznyik szerencsésen feloszlatta a rettegését, és elhatározta, hogy rettenthetetlen hitsorsosait az ünnep helyszínén interjúvolja meg.

A Mazsike és a Sófár a zsidónegyedbe invitálja a főpolgármester-jelölteket

"Kérjük, az önkormányzati választások elõtt kalandozzon velünk, pesti zsidókkal néhány órát abban a városrészben, amelynek fõutcája, a Király utca Budapest elsõ kövezett közútja volt, ahol kabarék, színházak tucatjaiban szórakoztak eleink alig egy évszázaddal ezelõtt.

Megmutatjuk Önnek, mit jelent számunkra a Belsõ-Erzsébetváros ma, elkalauzoljuk kedvenc helyeinkre, megismerkedhet a Pesti Zsidó Háromszög titkaival, múltunkkal, jelenlegi életünkkel, álmainkkal."

Az Elnök nem búcsúzott...

"Mr. George W. Bush
Az Amerikai Egyesült Államok Elnöke

Tisztelt Elnök Úr,

Nagy örömmel értesültünk arról, hogy a közeljövőben felkeresi hazánkat.

Szeretnénk megkérni, hogy zsúfolt programja közepette, legalább a gépkocsija ablakából vessen egy búcsúpillantást a régi pesti zsidónegyedre, ahol a cionizmus atyja, Theodor Herzl mellett Nobel-díjasok tucatjainak a bölcsője ringott."

Sófárgó – a zsidó párkereső


A Sófárgó a legújabb, magyar nyelvû zsidó párkeresõ szolgáltatás. Gyorsan gyarapodó közösségünkben barátokra, beszélgetõ- és levelezõtársakra lelsz, s elõbb-utóbb talán a párod is felbukkan közöttünk.. A megújult Sófárgó más. Kifinomult keresõrendszerünk mellett további, hatékony szolgáltatásokkal is segítjük a kapcsolatteremtést.

Kósernyolcad petíció

Aláírók száma: 16771Tárgy: Zsidó élet a régi pesti zsidónegyedben

Tisztelt Címzettek!

Alulírottak azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy Erzsébetváros régi pesti zsidónegyedének rehabilitációja során vegyék figyelembe a magyar zsidóság hagyományos életformája megőrzésének szükségességét is, a szociális, műemlékvédelmi és városrendezési szempontok mellett.