Izrael dosszié


Múzeum a tenger fenekén

A rendhagyó múzeum a Földközi-tenger partján lévő Kesari, egykori Caesarea Maritima kikötőváros környékén létesül, ahol Kr.e. 20 és 9 között Heródes nagyszabású építkezésbe kezdett. Az új várost Augustus császár tiszteletére Caesareának nevezte el, amely Kr. u. 6-tól a júdeai római procuratorok székhelye és a legfontosabb római helyőrség állomáshelye volt - olvasható a ForUm című orosz nyelvű hírportálon.

Izraeli technológiai siker a gyógyításban

A genfi székhelyű Világ Gazdasági Fórum a legígéretesebb technológiai újítások közé sorolta 2006-ra az izraeli TheraVitae nevű cég őssejteket alkalmazó szívgyógyászati eljárását. A VesCell névre keresztelt eljárás során a szívbeteg felnőtt páciens véréből izolálnak olyan őssejteket, amelyeknek a szívizomba vagy az artériába visszajuttatása a szív szöveteinek illetve az ereknek a megújulását eredményezik.

Számítógép, ami bennünk élhet

Izraeli kutatók enzimekből hoztak létre egy molekuláris számítógépet, ami végleges formájában az emberi testben kaphat fontos feladatokat.

A grapefruit jót tesz a szívnek és az érrendszernek?

Izraeli kutatók szerint naponta egy grapefruit jót tesz a szív- és érrendszernek

Izraeli tudósok szerint napi egy grapefruit jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, s ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Átlát a falon a tűzoltóknak szánt hordozható radar

Egy izraeli cég olyan hordozható eszközt fejlesztett ki, amelynek segítségével a mentőosztagok, illetve katonai egységek feltérképezhetik az épületek belsejét mielőtt belépnének az ajtón.

A Business 2.0 magazin beszámol a Camero nevű cég Xaver 800 típusjelű eszközéről, amely átlát a tégla, sőt, akár a megerősített betonfalon is. Ezután valós időben kiszámolja a különböző tereptárgyak, illetve élőlények elhelyezkedését és távolságát.

HÁR: Mesterséges gömbvillám

Izraeli fizikusoknak sikerült laboratóriumi körülmények között gömbvillámot előállítaniuk, s a mikrohullámú fúráshoz hasonló módszerrel gerjesztett tűzgömb nem gázfelhőként, hanem rugalmas anyagként viselkedett. A gömbvillámokról nagyon keveset lehet tudni, mivel ritkán előforduló természeti jelenségről van szó, és laboratóriumi körülmények között eddig még hasonlót sem sikerült előállítani. A gömbvillámra távolról emlékeztető egyetlen jelenséget ionizált gázoknál figyelték meg.

Lámákkal szállítanak az izraeli kommandósok

Lámákat használnak szállításra a nehéz hegyi terepen az izraeli hadseregben. Az állatok akár hatvan kilónyi terhet képesek cipelni a szűk hegyi ösvényeken. Az izraeli hadsereg először öszvérekkel próbálta megoldani a szállítási feladatokat, ám az állatok makacssága miatt mégis inkább a dél-amerikai lámákat választották.

Kopoltyúval lélegezhetünk a víz alatt

Egy izraeli feltaláló olyan víz alatti lélegzőrendszert fejlesztett ki, amely kiszűri az oxigént a tengervízből. Ha a találmány beválik, a búvároknak nem lesz többé szükségük a hatalmas palackokra, ha hosszú ideig akarnak a víz alatt maradni.

A BBC beszámolója szerint az akkumulátorokkal működő LikeAFish rendszer a tengervízben oldott oxigént nyeri ki préseléses módszer segítségével. A találmány búvárokat, tengeralattjárókat, de akár víz alatti élőhelyeket is el tud látni levegővel.

Mégsem hagyták el Jeruzsálemet a zsidók?

Ha a leletekről végleg bebizonyosodik, hogy egy egykori zsidó település maradványai, akkor akár újraírhatják a zsidó nép történetét: a jeruzsálemi Templom második lerombolása után (Kr. u. 70) mégsem hagyták el a zsidók a város környékét?

Holt-tengeri gombák a mezőgazdaság szolgálatában

Holt-tengeri gombák a mezőgazdaság szolgálatában

Egy rendkívüli gomba, amely képes megbirkózni a Holt-tenger szélsőségesen sós vízével egy nap talán hozzájárul olyan új genetikai eljárások kidolgozásához, amelyekkel a szikes talajt toleráló haszonnövényeket hozhatnak majd létre.

Luxushotel veterán ebeknek

Luxushotel veterán ebeknek

Az izraeli hadsereg kutyái hamarosan ötcsillagos luxushotelben pihenhetik ki a katonai szolgálat fáradalmait.

Mobiltelefonnal a mellrák ellen

A mellrák felismerésére alkalmas mobiltelefonos műszert fejlesztett ki egy izraeli orvos

A mellrák felismerésére alkalmas mobiltelefonos műszert fejlesztett ki a Háárec című jeruzsálemi lap pénteki jelentése szerint egy izraeli orvos.

Az infravörös kamerával felszerelt diagnosztikai maroktelefon elektronikája hatékonyabb, mint a nők által otthon elvégezhető teszt.

Új bizonyíték a bibliai Góliát létezésére?

Új bizonyíték a bibliai Góliát létezésére?

Góliát feltételezett bibliai lakóhelyén ásatásokat végző régészek olyan ősi cserépdarabra bukkantak, amelyen a filiszteus óriás neve olvasható.

Caravaggio: Dávid és Góliát

Őssejtekből biológiai pacemaker

Emberi embrióból származó őssejtekkel biológiai pacemakert hoztak létre malacokban izraeli kutatók.

Agyhaszon - EGÉSZSÉGÜGYI TALÁLMÁNYOK IZRAELBEN

Egy nyersanyagban szegény, egyetemet végzettekben viszont gazdag országnak kézenfekvő választás a szellemi erőforrások hasznosítása. Izrael mindinkább a high-tech, azon belül is a gyógyászattal kapcsolatos termékek exportjából profitál.

Dávid-kori pecsétet találtak Jeruzsálemben

Egyedülálló régészeti leletre bukkantak a kutatók a jeruzsálemi Templom-hegyen. A helyszínen ez az első olyan írásos emléknek minősülő, feliratot is tartalmazó pecsét, mely az Első Szentély korára datálható.

Elveszettnek hitt bizánci mozaikot találtak Izraelben

Izraeli régészek egy ötven éve már megtalált, ám egy akkori homokvihar által eltemetett mozaikot ástak ki nemrég, ám ezzel párhuzamosan a padlóval megegyező korú, különösen értékes és ritka asztalt is találtak.

Átültethető a petefészek?

Izraeli kutatók sikeresen hajtottak végre petefészek-átültetéseket bárányokon.

Etióp zsidók izraeli beilleszkedése

Az etióp zsidók, a falassák letelepedése Izraelben részben siker-sztorinak tekinthető, de a gazdasági-szociográfiai adatokat elemezve kitűnik, az óriási kulturális-civilizációs szakadék leküzdése még több generációt fog igénybe venni.

Birkák lefagyasztott petefészkét sikerült átültetni

Teljes, lefagyasztott, majd fölolvasztott petefészkeket sikeresen ültettek át birkában, és végeredményként életképes embriók alakultak ki. A technika az anyaság reményét csillantja meg azon fiatal asszonyok előtt, akik meddőséget okozó rákellenes kezelés előtt állnak.