Forrás: Tűsarok

Európai turnéra indul a 61 éves Jane Birkin. A párizsi Latin negyedben él, egyedül egy kövér macskával és Dórával, a bulldoggal, s szorgalmasan írja a dalokat.

Jane BirkinPersze, mint mindig, először Serge Gainsbourg-ról faggatták, akivel több mint tíz évig élt együtt. „Hogy milyen gyakran jut eszembe? Hát mindig, ha kérdeznek róla” – válaszolja kicsit ironikusan. Sosem érdekelte a hagyományos értelemben vett férfiszépség. Serge orosz zsidó volt, melankólikus és humoros. Ez a legfontosabb, a humor és a történetmesélés képessége, ezért szereti Chaplint és Woody Allent is. Vonzó egy férfiban, ha okos, például imádja nézni David Attenborough sorozatát, mondjuk a denevérek életéről, csodálja Bernstein intenzitását vagy a filmrendezők kreativitását.

1969-ben egyszerre lettek híresek Serge Gainsbourg-ral a Je t”aime (moi non plus) című dallal, amit akkoriban csak „énekelt baszásnak” hívtak, s világszerte – kalózkiadásokon – a házibulik kedvelt száma lett. Sok országban betiltották, maga a pápa is helytelenítette.

Az angol Jane Birkin negyven éve él Párizsban (annak idején azért ment oda, hogy megtanulja a nyelvet, és sok pralinét ehessen), de még mindig hiányolja a franciákban a brit szívélyességet. Ugyan az angolok szarkasztikusak, de ez része a természetüknek, ezt élvezi. Példaként a változtathatatlan természetre elmondja a skorpió és a béka meséjét, amikor a skorpió arra kéri a békát, vigye át a vizen. Hogyisne, majd a hátamba marsz. Dehogy marok, hiszen akkor mindketten elsüllyednénk. Elindulnak, s az út felénél a skorpió belemar a békába. Ugye mondtam… Bocsánat, de van valami, ami erősebb nálam. Nem tehetek róla, ilyen a természetem.

A szexuális felszabadítás ikonjának számító színésznő a Nagyítás című filmben meztelenül játszott. Unokatestvére volt Carol Reed (A harmadik ember rendezője), ő vitte el egy filmstúdióba. Ott téblábolt, s kérdezték, van-e kedve szerepelni, ha igen, írja fel a nevét nagy betűkkel a falra. Felírta, de a rendező rászólt, még nagyobb betűvel írja, megtette, de az sem volt elég. Ekkor elsírta magát, mire Antonioni azt mondta, csak azért történt mindez, hogy a tűrőképességét próbára tegye. Kapott két oldalt, tanulja meg kívülről, s figyelmeztették, teljesen meztelenül kell majd játszani. Hazament, férje (John Barry, komponista, a James Bond filmek zeneszerzője) kinevette: Te, aki az összes lámpát lekapcsolod, ha ágyba mész, te fogsz levetkőzni… Kár, mert Antonioni a legnagyobb rendező a világon. Már csak azért is megcsinálom – gondolta.

Bővebben Statler és Waldorf blogjában olvashatsz Jane Birkinről.

Comments are closed.