Forrás: Népszava

A budapesti világörökségi helyszín, különösen a régi pesti zsidónegyed megőrzése érdekében nyílt levelet intézett Sólyom László köztársasági elnökhöz, Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz és Demszky Gábor budapesti főpolgármesterhez a magyar kultúra párizsi népszerűsítésével foglalkozó Mardis hongrois de Paris (Párizsi magyar keddek) nevű francia kulturális egyesület – tudatta szerdán Jean-Pierre Frommer egyesületi elnök.

A hét elején elküldött levélhez csatolták azt petíciót, amelyet 313-an írtak alá: a kultúra, a városrendezés, az építészet, az örökségvédelem képviselői, illetve politikai, közéleti személyiségek és magánszemélyek. A petícióban a párizsi civil szervezet az ÓVÁS! Egyesülethez csatlakozva kérte Francesco Bandarintól, az UNESCO Világörökség Központ Igazgatójától, hogy segítse elő, hogy nemzetközi szakértők a helyszínen megvizsgálják a történeti városrészt érintő szabályozási terveket és értékeljék a folyamatban lévő városrendezési lépéseket.

A petíció aláírói között van többek között Fejtő Ferenc író, újságíró, történész, Méray Tibor író, Ariella Masboungi állami főépítész, Dany Jullien, a Civitas Nostra elnökhelyettese, Dominique Bertinotti, Párizs IV. kerületének, a Marais negyednek a polgármestere, Jacques Boutault, Párizs II. kerületének polgármestere, Jean Bastié, a francia Földrajzi Társaság elnöke, Maggie Cazal, az Urbanisták Határok Nélkül nevű civil szervezet elnöke, Paulo Lins e Silva, az Ügyvédek Nemzetközi Egyesületének elnöke.

A Mardis Hongrois de Paris azt kéri a köztársasági elnöktől, a miniszterelnöktől és Budapest főpolgármesterétől, hogy rendeljenek el „teljes moratóriumot mindennemű bontásra és építésre az érintett negyedben, és készíttessenek olyan város-rehabilitációs tervet, amely célul tűzi ki a Zsidónegyed néven ismert építészeti és városképi együttes megőrzését és rendbe hozását”.

Véleményük szerint az UNESCO világörökség részévé nyilvánított terület nemcsak Magyarország, hanem „az egész világ kincse”, amelynek megmentéséhez elsősorban „politikai vízióra és akaratra van szükség”.

A levélírók példaként említik a párizsi Marais (zsidónegyed) negyed látványos rehabilitációját, amelyhez hasonlóan a régi pesti zsidónegyed is olyan turisztikai lehetőségeket rejt magában, amelyek a fejlesztések kiindulópontjául szolgálhatnának.

A petíciót követően Michel Polge építész-urbanista, az ICOMOS Történeti Városok és Falvak Nemzetközi Bizottságának tagja 2007. november 5. és 7. között ellátogatott Budapestre a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságának és a Fővárosi Önkormányzatnak a meghívására. A párizsi civil szervezet azt kéri nyílt levelében, hogy Magyarország hozza nyilvánosságra a szakértői jelentést, amelyet az UNESCO a közeljövőben juttat el a magyar illetékeseknek.

MTI

Comments are closed.