Forrás: NOL

Népszabadság * Tibori Szabó Zoltán * 2007. december 31.

Az exkirály Margit lányával

Kép: AFP – Daniel Mihailescu Lányát, Margit hercegnőt jelölte a „királyi korona őrének” az országában máig népszerű I. Mihály román exkirály

Hatvan évvel ezelőtt, 1947. december 30-án, szovjet nyomásra Bukarestben aláírta a trónról való lemondását I. Mihály román király. A fiatal uralkodót – aki 1944. augusztus 23-án letartóztatta Ion Antonescu marsallt és fasiszta diktátort, és Romániát a szövetségesek pártjára állította – a szovjet és a román kommunisták állítólag ezer bebörtönzött kommunistaellenes diák kivégzésével zsaroltak, és vettek rá a lemondásra. Mihály később Nagy-Britanniában élt egy darabig, majd Svájcba költözött. Tyúkfarmot tartott, és kereskedelmi repülőgépek pilótájaként dolgozott, ebből tartotta el feleségét, Anna de Bourbon-Parmát és öt leányukat.

Rossz nyelvek azt állították, hogy elmenetelekor nagy öszszeget és mintegy negyven igen értékes festményt kapott a kommunista rezsimtől – állami tulajdonú gyűjteményekből. Az exkirály azt állítja, a különvonat, amellyel az országot elhagyta, mindössze négy személygépkocsiját és a család személyes holmiját szállította.

A román hatóságok Mihályt 1948-ban megfosztották román állampolgárságától. Először 1992-ben kísérelt meg hazalátogatni. Akkor közel egymillió ember vonult az utcára fogadására. Az Ion Iliescu által vezetett posztkommunista rezsim anynyira megrémült népszerűségétől, hogy öt évre kitiltotta Romániából. Miután 1997-ben Emil Constantinescu legyőzte Ion Iliescut és államfővé vált, visszaadta I. Mihálynak a román állampolgárságot, és több alkalommal is vendégül látta.

A volt királlyal AdrianNastase szociáldemokrata kormánya ennek az évtizednek az első éveiben kötött „békét”. Mihály visszaszerezte vadászkastélyát, és használatba megkapta élete végéig a bukaresti Erzsébet-palotát. Ugyanakkor egyezséget kötöttek vele, hogy a gyönyörű sinaiai Peles-kastélyát is visszakapja, ha azt 30 millió euróért azonnal el is adja a román államnak. I. Mihály tegnap délben, pontosan abban az órában, amikor hatvan évvel ezelőtt a trónról való lemondását aláírta, ellátta kézjegyével a román királyi ház új statútumát. Ebben utódjaként és a román királyi korona őreként lányát, Margit hercegnőt jelölte ki.

A szűnni nem akaró idei belpolitikai harcok közepette egyre gyakrabban fogalmazták meg Romániában a monarchia helyreállításának szükségességét. Az 1921-ben született exkirály ugyanis nagy népszerűségnek örvend ma is, és jó érzékkel mindig úgy politizál, hogy a közérdeket tartja szem előtt. Mihály soha nem jelentette be ugyan, hogy visszatérne a trónra, de világossá tette, hogy a monarchia restaurálására csakis a román nép beleegyezésével kerülhetne sor. Ez a mostani gesztusa is ezt a reményt tükrözi.

Az már csak újabb jó pont Mihály számláján, hogy tegnap egyben azt kérte: ha a nép valaha úgy döntene, hogy visszaállítja a királyságot, módosítsák az 1923-as alkotmányt, amely csak fiú ágon tette lehetővé a trón öröklését. – Ennek így kell lennie, így kívánják meg a román érdekek, de így követelik ezt az európai emberi jogi normák is – mondotta a volt uralkodó.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.