Forrás: Birobidjan blog

Avagy a legújabb magyar dokumentumfilm, egy mindenre elszánt fiatal csapattól valahol a sztálini zsidóföldről és a kortárs riportfilmről alkotott elképzeléseik határán. Adott egy ismeretlen hely, elég messze ahhoz, hogy három, a magyar média unalmától fuldokló kiscserkésze el akarjon oda menni, és elég ismeretlen ahhoz, hogy a produceri vér legkisebb alkotóeleme nélkül még el is tudják adni a Spektrumnak. Legalábbis így kezdődött. Mert ki ne szórakozna jól egy olyan kérdést felvetve, melyre senki nem tudja a választ? Mi Birobidjan? Mi? Birobidjan? Vagy Birobidzhan? Ami pedig ennél is furábban cseng, maga a válasz: Zsidó Autonóm Terület, 11 ezer kilométerre, mindössze 70 éves történelemmel, egy Sztálin nevű diktátor „barátságos” holocaustjának eredményeként, Kelet-Szibériában.

Mi a Birobidjan story? Egy mesterségesen létrehozott zsidó állam története.

Senkinek fel sem tűnt, méghozzá olyannyira nem, hogy ma is létezik. Nem törölték el, nem szűntették meg, nem írtak róla és nem csináltak belőle turisztmúzeumot. Lehetséges-e, hogy a holocaustok korában csak azért nem kapott kiemelkedő szerepet egy zsidóüldözés ma is kézzelfogható terméke, mert ott nem volt krematórium? Mert a vonatút a halálba nem kötelező volt, hanem ajándék?

…„Gyere Birobidjanba! Ha zsidó vagy, most végre megkapod a beígért Kánaánt. Egy hely, ahol nincs antiszemitizmus, egy hely, ahol önmagad lehetsz. Ahol munka van bőven, ahol kirekesztés nélkül élhetsz, hogy legyen valaki a családod!”……………………………………

1928

…….Gyere Birobidjanba! Itt egy saját mocsár, építs új államot. Utazz tízezer kilométert a semmiig és, ha túléled, még vezető is lehetsz. A KOZMET kiválaszt, ha elég makacs vagy és mint az összvért ütöd saját néped, hogy húzza, húzza csak a kommunizmus igáját

2007

És valahogy így folytatódott. Hamis propagandákkal ígért Kánaán helyett munkatábor. A film nem a zsidó nép történelmének egy újabb hányattatott részét mutatja be. Bár a téma első hallásra titokzatos, mi a misztikumot félre téve azért megyünk el, hogy tiszta képet fessünk, hisz ma már semmi sem titok, maximum nem cikkezik róla a sajtó. Nem lehet, hogy mindössze egy stadionnyi ember tudjon arról, hogy mi Birobidjan. Ez egy önálló terület kérem szépen, boldog és boldogtalan emberekkel, akik talán már nem is emlékeznek arra, hogy kerültek oda, vagy hogy mi az a KOZMET. Hiszen az ott élők már csak 2 százaléka zsidó. Aki tehette, már ötven éve Izraelt választotta a mocsárparadicsom helyett. Akik pedig azóta települtek be, harisnyát szőnek, mert ők az egyetlenek, akik a műszállal olcsóbban, de magasabb minőségben bánnak, mint a kínaiak. Zöldséget termesztenek, mert nem rendelnek spanyol szőlőt, ha megterem a hazai. Ott élnek, mert bár máshol is élhetnének, nekik Szibéria az egzotikus mediterrán. Vagy ez pusztán egy jó magyarázat saját maguknak? Akkor most mi a csuda az a Birobidjan?

A New Angle Film bemutatja Birobidjan c. dokumentum filmjét

Tv2 Magellán: 2007. november

Spektrum Televízió: 2008. április

KABARCZ ZSÓFI

Comments are closed.