Forrás: Népszava

A másodfokú hatóság döntése értelmében nem vonulhatnak fel a cseh újnácik szombaton az egykori prágai zsidó negyedben. A városi bíróság csütörtökön elutasította a Fiatal Nemzeti Demokraták fellebbezését az ellen, hogy az önkormányzat a korábban bejelentett meneteiket megtiltotta. A döntés ellen már csak a legfelsőbb közigazgatósági bíróságon lehet tiltakozni. Az idő rövidsége miatt azonban a mostani döntést szombatig már semmiféle módon nem lehet megváltoztatni.

Az önkormányzat szerint a tervezett tüntetések – a régi zsidó negyedben, illetve a város más részein – alkalmasak nemzeti és vallási ellentétek szítására. Ráadásul a rendezők által hivatalosan deklarált cél – az iraki beavatkozás elleni tiltakozás – nem hihető. Ugyanakkor a kérvények formai hibákat is tartalmaztak.

Korábban a városi bíróság már két alkalommal is felülbírálta az önkormányzati döntést, és azt semmisnek nyilvánította. A bíróság korábbi álláspontja szerint ugyanis a városi önkormányzatnak nincs joga betiltani a tervezett menetet. Most azonban a bíróság, mérlegelve az összes szempontot és a kialakult helyzetet, gyakorlatilag jóváhagyta az önkormányzati tiltást.

Az újnácik jelezték, hogy menetüket a tiltás ellenére is meg kívánják tartani. Szélsőségesnek minősíthető szervezetek szombatra több akciót is bejelentettek, ami növelte a feszültséget a városban. A zsidó negyed egyik építkezésén szerdán este nagy halom utcakő is megjelent. A hatóságok felszólították az építkezési vállalatot, hogy szombatig távolítsa el a köveket, mert azok az esetleges utcai zavargásoknál veszélyes fegyverré válhatnak. Cseh médiák szerint német és szlovák újnácik is Prágába készülnek a hét végén.

A hatóságok bejelentették: szombaton 1400 rendőrt mozgósítanak a városban. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt is készenlétbe helyezett. A prágai rendőrparancsnok bejelentette: keményen fellépnek minden rendzavarás ellen. A belvárosi fejleményeket szombaton egész nap egy rendőrségi helikopter is figyelni fogja.

Az egyre nagyobb indulatokat kavaró ügy már két hónapja húzódik. Cseh neonácik a hírhedt „kristályéjszaka”, a németországi zsidóellenes pogrom 69. évfordulóján akartak felvonulni a prágai régi zsidónegyedben. A felvonulás ellen a csehországi zsidó hitközség és több civil szervezet is erélyesen tiltakozik. A hitközség a tervezett útvonal egyik pontján imanapot hirdetett, s jelezte, hogy nem engedik tovább a menetet. Az anarchisták bejelentették, hogy a helyszínen fognak tiltakozni az újnácik ellen. Václav Klaus cseh államfő a napokban szintén a menet betiltása mellett foglalt állást.

A civil titkosszolgálatok becslése szerint Csehországban mintegy 3-5 ezer ember rokonszenvezik a náci ideológiával. Többségük különféle kisebb, többnyire regionális csoportokba tömörül.

MTI

One Response to “Na azért mindenhol nem vonolhatnak a gárdisták!”

  1. barat

    Ez igen,
    ebben az országban, ahol alig van zsidó kisebbség, a civil szervezetektől kezdve, zsidó szervezeteken át,az önkormányzat,a rendőrség és maga a köztársaság elnöke is tiltakozik a náci menet ellen.
    Ezt teszik annak ellenére, hogy a biróságok kétszer is engedélyezte a menetet, de most ugy tünik a biróság is betiltja, figyelembevéve az előzményeket.
    A rendőrség felkészül arra az esetre is, amennyiben engedély nélkül vonulnának a neonácik.
    Erről az egészről vehetnének példát a mieink, elnök, főpolgálmester, ügyészség, biróság és civil szervezetek. Ez ott demokrácia, mert tudják, hogy meddig tart a szólás szabadság és honnan keződik a rasszizmus.
    A zsidó hitközség képviselői pedig lezárják a zsidó negyedet és imádkozni fognak.

    Itt mindenki teszi a dolgát, nincs Gusztos féle álliberalizmus, elnöki sunyizás a komunizmus áldozatairól, vagy a rendőrségi tulkapásról, a biróság is elismeri, hogy tévedett, szóval itt vannak a demokráciának tradiciói nem pedig a nemzeti szocializmus utódai tehetnek ami tetszik, ameddig tetszik és ahogyan tetszik. Ez nagy különbség. Tanulhatnánk, de sajnos nem fogunk. Erről a témáról a napi sajtónkban nem jelennek meg cikkek, vajh miért?
    Talán szégyenkeznünk kellene, hogy ez igy mégsem járja?